11 °C Budapest

Tüdőn vágták a szlovák lakáspiacot: a lufi nem dagad tovább...

Pénzcentrum
2009. november 3. 04:32

Mind a 8 szlovák kerületben (régióban) estek az árak Északi szomszédunknál 2008-ra kevesebb, mint 5 év alatt megduplázódtak az ingatlanárak. A szárnyalásnak a válság által a lufit tápláló tüdőre mért irgalmatlan ütés vetett véget, melynek következtében idén 13,4 %-kal 1342 euróra csökkent az átlagos négyzetméterár az országban. A szlovák gazdaság 5 %-kal zsugorodhat idén, a munkanélküliség újra kétszámjegyű méreteket öltött, miközben több tízezer új lakás hiányzik a piacról. Ezek a tényezők új kihívások elé állították a szlovák lakáspiacot - áll Szlovák Nemzeti Bank és a Szlovák Ingatlanszövetség közös elemzésében.

Szlovákia közigazgatásilag 8 kerületre (Pozsonyi, Nagyszombati, Nyitrai, Trencséni, Zsolnai, Besztercebányai, Kassai és Eperjesi) oszlik, melyek közül mindegyikben 3,2-23,0 % közötti mértékben csökkentek az ingatlanárak. A legnagyobb csapás a keleti régiót (Kassa és Eperjes körzete) érte, de a fővárost övező kerületben is 14,23 %-os árcsökkenést mértek.

Szlovákia kerületei (Forrás: Wikipedia)

A válság előtti három évben a garzonlakások ára az égbe szökött, bizonyos régiókban a 100 % feletti emelkedés sem volt ritka. Nem meglepő, hogy ebben a kategóriában tapasztalták a legnagyobb zuhanást és 15,3 %-os mélyrepülés után a második negyedév végére 1239 eurónál landoltak az átlagos garzon négyzetméterárak.

Az 2-3 szobás lakások tekintetében 13,8-19,7 %-os visszaesést mértek az átlagos négyzetméterár 1080 euróra tehető. Az ettől nagyobb lakások átlagára stagnál, sőt az 5 szoba felettiek a statisztika szerint 5,5 %-kal drágultak az elmúlt egy évben. A nagy lakások kimaradtak a korábbi brutális áremelkedésből, de éves szinten azok is legalább 10 %-kal emelkedtek a válság előtti években.

A családi házak átlagos értéke is az átlagtól szerényebb növekedésen ment keresztül, az 1777 eurós négyzetméterárak így is 25 %-kal magasabbak a 2005-ben mért árszinttől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyengén muzsikál a szlovák gazdaság, nő a munkanélküliség

 

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?