10 °C Budapest

Törékeny optimizmus a lakáspiacon

Pénzcentrum
2009. október 5. 13:02

Az egyik legnagyobb brit lakásfinanszírozó által a napokban közzétett friss elemzés adatai szerint az átlagos lakásárak elérték az egy évvel ezelőtti szintet. A számok optimizmusra adnak okot, de az elemzők szerint a kilábalás felé vezető utat néhol vékony és rendkívül veszélyes ösvények tarkítják.

Egy évvel ezelőtt az amerikai bankóriás, Lehman Brothers összeomlásáról szóltak a hírek, a válságlavina elindulásakor az átlagos lakásár 161 797 font volt Nagy-Britanniában. A most közzétett adatok szerint idén szeptemberben 161 816 fontot mértek, ami a február végi, március eleji szinthez képest több mint 10 %-os emelkedésnek felel meg.

Az átlagos lakásárak alakulása Nagy-Britanniában az elmúlt egy évben (Forrás: Nationwide)

Augusztusról szeptemberre 0,9 %-os növekedést mértek, ami pénzre átszámítva átlagosan napi 54 font emelkedést jelentett az ingatlantulajdonosoknak. Immár ötödik hónapja tart az árak regenerálódása, ami leginkább az ország déli területein és Észak-Írországban figyelhető meg, miközben Wales átlag alatt teljesített.

Az elemzők szerint a lakásárak alakulása jól türközi a válság során végbement folyamatokat. A friss adatokból sokak kiolvasni vélik a válság végét, ezzel szemben az elemzők óvatosságra intenek. A recesszió a gazdaság egészét megrengette és - bár a finanszírozó további 5 %-os emelkedést vár az év végére - a kilábalás során jobb úgy előre haladni, mintha tojásokon lépkednénk, mint egy nagy ugrással ismét beszakadni a jég alá.

Kedvező hitelek szükségeltetnek, hogy a lakáspiac újra erőre kapjon. Ezzel szemben jelentősen leszűkült a termékpaletta, szigorodtak a feltételek és a britek hosszú hónapok óta nettó hiteltörlesztők (többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek).

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem