6 °C Budapest

Törékeny optimizmus a lakáspiacon

Pénzcentrum
2009. október 5. 13:02

Az egyik legnagyobb brit lakásfinanszírozó által a napokban közzétett friss elemzés adatai szerint az átlagos lakásárak elérték az egy évvel ezelőtti szintet. A számok optimizmusra adnak okot, de az elemzők szerint a kilábalás felé vezető utat néhol vékony és rendkívül veszélyes ösvények tarkítják.

Egy évvel ezelőtt az amerikai bankóriás, Lehman Brothers összeomlásáról szóltak a hírek, a válságlavina elindulásakor az átlagos lakásár 161 797 font volt Nagy-Britanniában. A most közzétett adatok szerint idén szeptemberben 161 816 fontot mértek, ami a február végi, március eleji szinthez képest több mint 10 %-os emelkedésnek felel meg.

Az átlagos lakásárak alakulása Nagy-Britanniában az elmúlt egy évben (Forrás: Nationwide)

Augusztusról szeptemberre 0,9 %-os növekedést mértek, ami pénzre átszámítva átlagosan napi 54 font emelkedést jelentett az ingatlantulajdonosoknak. Immár ötödik hónapja tart az árak regenerálódása, ami leginkább az ország déli területein és Észak-Írországban figyelhető meg, miközben Wales átlag alatt teljesített.

Az elemzők szerint a lakásárak alakulása jól türközi a válság során végbement folyamatokat. A friss adatokból sokak kiolvasni vélik a válság végét, ezzel szemben az elemzők óvatosságra intenek. A recesszió a gazdaság egészét megrengette és - bár a finanszírozó további 5 %-os emelkedést vár az év végére - a kilábalás során jobb úgy előre haladni, mintha tojásokon lépkednénk, mint egy nagy ugrással ismét beszakadni a jég alá.

Kedvező hitelek szükségeltetnek, hogy a lakáspiac újra erőre kapjon. Ezzel szemben jelentősen leszűkült a termékpaletta, szigorodtak a feltételek és a britek hosszú hónapok óta nettó hiteltörlesztők (többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek).

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?