Törékeny optimizmus a lakáspiacon

Pénzcentrum
2009. október 5. 13:02

Az egyik legnagyobb brit lakásfinanszírozó által a napokban közzétett friss elemzés adatai szerint az átlagos lakásárak elérték az egy évvel ezelőtti szintet. A számok optimizmusra adnak okot, de az elemzők szerint a kilábalás felé vezető utat néhol vékony és rendkívül veszélyes ösvények tarkítják.

Egy évvel ezelőtt az amerikai bankóriás, Lehman Brothers összeomlásáról szóltak a hírek, a válságlavina elindulásakor az átlagos lakásár 161 797 font volt Nagy-Britanniában. A most közzétett adatok szerint idén szeptemberben 161 816 fontot mértek, ami a február végi, március eleji szinthez képest több mint 10 %-os emelkedésnek felel meg.

Az átlagos lakásárak alakulása Nagy-Britanniában az elmúlt egy évben (Forrás: Nationwide)

Augusztusról szeptemberre 0,9 %-os növekedést mértek, ami pénzre átszámítva átlagosan napi 54 font emelkedést jelentett az ingatlantulajdonosoknak. Immár ötödik hónapja tart az árak regenerálódása, ami leginkább az ország déli területein és Észak-Írországban figyelhető meg, miközben Wales átlag alatt teljesített.

Az elemzők szerint a lakásárak alakulása jól türközi a válság során végbement folyamatokat. A friss adatokból sokak kiolvasni vélik a válság végét, ezzel szemben az elemzők óvatosságra intenek. A recesszió a gazdaság egészét megrengette és - bár a finanszírozó további 5 %-os emelkedést vár az év végére - a kilábalás során jobb úgy előre haladni, mintha tojásokon lépkednénk, mint egy nagy ugrással ismét beszakadni a jég alá.

Kedvező hitelek szükségeltetnek, hogy a lakáspiac újra erőre kapjon. Ezzel szemben jelentősen leszűkült a termékpaletta, szigorodtak a feltételek és a britek hosszú hónapok óta nettó hiteltörlesztők (többet fizettek vissza, mint amennyit felvettek).

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?