8 °C Budapest

Sírhatnak a szlovákok a gázszámla miatt

2009. november 6. 04:43

A magyar energiaárak magasak, legalábbis ezt gondoljuk mi. Ha megvizsgáljuk a régió többi országát, és koncentrálunk a hasonló fejlettségű államokra, akkor már inkább örülnünk kéne, hogy "csak" ennyit kell fizetünk. A szlovák és cseh lakosság jelentősen többet fizet mind az áramért, mind a gázért, míg a lengyel tarifák nagyjából együtt mozognak a hazai díjszabásokkal. A számlák befizetésére a románoknál kell a legkisebb összeget félre tenni, igaz, ott az átlagbérek is alacsonyabbak.

A statisztikai hivatal adatait nézve érthető, hogy a magyar lakosságot miért viseli meg lelkileg is egy újabb energiaár-emelés, hiszen 2002 óta gyakorlatilag nem volt példa másra. Emelés, emelés és emelés! Elfáradtunk. A gáz ára több mint a háromszorosára emelkedett az elmúlt hét évben, míg az áramért is a 2002-ben érvényes tarifáknál 80%-kal többet kell fizetni. Azt hihetnénk, hogy komoly okunk van az elégedetlenkedésre, és hogy a mostanra kialakult árszintek már túlzottan drágák, már nyugat-európai színvonalúak. Hát nem...


Gyakorlatilag minden közéleti napilap rendszeresen foglalkozik a magyar lakosságot sújtó bődületesen magas gáz- és áramárakkal, legtöbbször a lakosságot is meg-megszólaltatva. A képlet igen egyszerű: megkérdezzük az utca emberét, Ferencet, aki biztosan elmondja, hogy nagyon sok pénzt költ a számlákra, és még hozzáteszi, hogy rendkívül magasak a hazai árak. De vajon milyen díjszabásokról mesélne Francisc, Franti¹ek, Franciszek vagy Franz? Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Ausztriában milyen energiaárak mellett élnek az emberek, mekkora számlákat fizetnek a szomszédaink? Kik azok, akinek több oka van a bosszankodásra, és kik azok, akinek kevesebb?

Az elmúlt pár évet vizsgálva a gázárak esetében a magyar lakosság igen komoly fore-ral indult a régió többi, hasonló fejlettségű országához képest. 2007 második félévében az Eurostat átlagos lakossági (minden adót tartalmazó) árait alapul véve a pozsonyiak több mint kétszer annyit fizettek a gázért, mint a budapestiek. Időközben a hazai árak is elkezdtek közeledni az átlag körüli 15 eurós szinthez, amelyet például a csehek, 2008 második felében a Lengyelek, illetve a gazdaságilag sokkal fejlettebb Ausztria polgárai fizetnek. (Bár lényegesen ésszerűbbnek tűnik, hogy országunkat inkább azokhoz az országokhoz hasonlítsuk, amelyek 40 évig egy "külön barátságban" éltek együtt velünk, mint sem hogy az osztrák árszínvonalat vegyük viszonyítási alapul, azért tájékoztató jelleggel érdemes pillantást vetni a nyugati szomszédunk áraira is egy-két esetben).

A román árak a legalacsonyabbak a térségben, ehhez hozzá kell tenni, hogy Romániában mind a mai napig komoly gáztermelés folyik, így jóval kisebb a gázimportjuk, mint a régió többi államában (csupán 30% körüli), ettől függetlenül igencsak érdekes, hogy a román és szlovák lakossági árak között négy-ötszörös eltérés van.


Összességében elmondható, hogy a hazai gázárak a régió alsó felébe tartoznak, bár az elmúlt években elkezdtek közeledni a térség más, hasonló fejlettségű országainak tarifáihoz.



Hasonló a helyzet az áramtarifák kapcsán is, sorstársaink közül szintén a cseh és szlovák lakosok fizetik a legmagasabb díjat. 2007-től nézve gyakorlatilag nem volt olyan időszak, hogy magyar és a szlovák árak között ne lett volna egy minimum 40%-kos eltérés, de a cseheknél például a különbség alsó határa 60%-ra esett. Így a szlovák és cseh árak 23-27 cent között mozogtak kilowattóránként, míg az átlagos magyar lakossági árak alig emelkedtek 16 cent fölé. A csehek egyébként már abszolút az osztrák árszínvonalon fizetnek, de a szlovák sincsenek messze ettől.

A magyar árak nagyjából a lengyel tarifákkal mozogtak együtt az elmúlt időszakban, meglehetősen szűk sávban 15 cent környékén. A lengyel árakban szintén nem volt nagyobb kilengés 2007 óta, nagyjából a hazai tarifákkal mozogtak együtt, igaz, náluk volt 17 cent feletti ár is. A románok - akárcsak a gáz esetében - szintén messze alacsonyabb díjakat fizetnek a térség többi államához mérten, a tárgyalt időszakban egyszer sem emelkedett az ottani díjszabás 11 cent fölé, amely közel a harmada a cseh és osztrák tarifáknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akárcsak a gáznál, az áram esetében is - a régióban - a magyar árak az alsó részben mozognak.



Érdemes kitekinteni az ipari szektor által fizetett tarifákra is, főként arra, hogy az egyes országok milyen politikát folytatnak ezekkel kapcsolatban: inkább a lakosság kifizetéseit, vagy a termelők költségeit kezelik prioritásként. Versenyképesség vagy szociális megfontolások mozgatják a politikusokat?

Szlovákiában és Csehországban mind a gáz, mind az áram esetében a lakosság kénytelen jobban a zsebébe nyúlni, a szlovákoknál például 2008 első félévében 70%-kal volt magasabb az átlagos lakossági gáztarifa az iparihoz képest, de az azóta eltel időszakban sem csökkent 35% alá. Az áramszolgáltatásánál arányaiban a csehek fizetik a legtöbbet egy kilowattóráért, igaz, az elmúlt pár évben itt nem volt nagyobb különbség 40%-nál. A lengyelek nagyjából kiegyensúlyozottan kezelték a díjszabást +/- 10%-os eltérések közepette, az áramnál többnyire negatív, a gáznál pedig többször pozitív kilengéssel. Az Eurostat adatai szerint a magyar lakossági átlagos tarifák az elmúlt időszakban az ipari alatt tartózkodtak, főként a gáznál, ahol 20-30%-os különbség is tapasztalható volt. A románok (akárcsak mi) egyértelmű döntést hoztak a szociális szempontok mellett, gáz esetében a lakossági tarifa alig 60-70%-a az iparinak, míg a villanynál csupán 20% körüli különbség van.



Az áram-, és főként a gáztarifák elmúlt években tapasztalt komoly hazai emelkedésének ellenére is, a fenti kimutatásokból jól látszik, hogy a magyar lakosság koránt sincs olyan rossz helyzetben a régió többi országának polgáraihoz képest, sőt, jelentősen kevesebbet fizet az energiáért, mint a csehek vagy a szlovákok, annak ellenére, hogy az átlagkeresetek tekintetében alig van eltérés a három ország között.

Persze a magyar emberek ettől még nem lesznek boldogabbak (bár talán egy páran igen), azonban ez az összehasonlítás azt is magában foglalja, hogy a hazánknak is előbb vagy utóbb szembe kell néznie az energiapolitika, azon belül is főként a (burkolt) támogatási rendszerek felülvizsgálatával, ami vélhetően tovább fogja emelni a már most is magasnak tartott lakossági árakat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem