13 °C Budapest

2010 a válság éve lehet Kínában! Mélyrepülés várhat a túlfűtött lakáspiacra

Pénzcentrum
2009. november 5. 15:02

A Credit Suisse elemzése szerint az elmúlt egy évben 26-96 % közötti mértékben emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb kínai városokban. A brutális emelkedés hátterében a tavaly októberben bevezetett vásárlást ösztönző eszközök állnak, melyek hatására rendkívül túlfűtötté vált az ingatlanszektor. A piaci szereplők körében fokozódik az aggodalom, mivel attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi eltörlése mélyrepüléshez vezethet.

A gazdasági válság jelentősen visszavetette az egyes szektorok teljesítményét, a kínaiak ennek elkerülése érdekében különböző vásárlást ösztönző eszközt vezettek be az ingatlanpiacon. Ezek közé tartozott az első lakást vásárlók kamattámogatása és az ingatlan tranzakciók után felszámított adók és illetékek mérséklése.

A piac a várakozásoknak megfelelően reagált az intézkedésekre, de mivel senki nem akart kimaradni a kedvezményekből, sokan előre hozták a vásárlásaikat. A vásárlói rohamra az árak emelésével reagáltak a fejlesztők, így létrejött a kedvezmények által táplált buborék az ingatlanpiacon. A fejlesztők most attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi visszavonása ellentétes hatást vált ki és a piac szabadeséssel kezdi a 2010-es évet.

2009 első kilenc hónapjában 17,7 %-kal 367 milliárd dollárra nőtt a kínai ingatlan beruházások összértéke, az eladott nettó hasznos alapterület pedig 46,4 %-kal több mint az előző év hasonló időszakában. Ez a növekedés mindenképpen figyelemre méltó, ezért a kormány nem zuhanásra, hanem a túlfűtött piac lehűtését várja az ösztönzők visszavonásától.

Az utolsó két hónap rohamára felkészültek a beruházók, akik szerint a jelenlegi környezetre beárazott lakásokat sokkal nehezebb lesz 2010-ben a kedvezmények nélkül értékesíteni. A pénzügyi szektor sem repes az örömtől, mivel a finanszírozási feltételek is szigorodnak, ami a piac szűküléséhez vezethet, az árak esetleges csökkenése pedig a bedőlt hitelek számának emelkedéséhez vezethet.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07