11 °C Budapest

2010 a válság éve lehet Kínában! Mélyrepülés várhat a túlfűtött lakáspiacra

Pénzcentrum
2009. november 5. 15:02

A Credit Suisse elemzése szerint az elmúlt egy évben 26-96 % közötti mértékben emelkedtek az ingatlanárak a legnagyobb kínai városokban. A brutális emelkedés hátterében a tavaly októberben bevezetett vásárlást ösztönző eszközök állnak, melyek hatására rendkívül túlfűtötté vált az ingatlanszektor. A piaci szereplők körében fokozódik az aggodalom, mivel attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi eltörlése mélyrepüléshez vezethet.

A gazdasági válság jelentősen visszavetette az egyes szektorok teljesítményét, a kínaiak ennek elkerülése érdekében különböző vásárlást ösztönző eszközt vezettek be az ingatlanpiacon. Ezek közé tartozott az első lakást vásárlók kamattámogatása és az ingatlan tranzakciók után felszámított adók és illetékek mérséklése.

A piac a várakozásoknak megfelelően reagált az intézkedésekre, de mivel senki nem akart kimaradni a kedvezményekből, sokan előre hozták a vásárlásaikat. A vásárlói rohamra az árak emelésével reagáltak a fejlesztők, így létrejött a kedvezmények által táplált buborék az ingatlanpiacon. A fejlesztők most attól tartanak, hogy a kedvezmények év végi visszavonása ellentétes hatást vált ki és a piac szabadeséssel kezdi a 2010-es évet.

2009 első kilenc hónapjában 17,7 %-kal 367 milliárd dollárra nőtt a kínai ingatlan beruházások összértéke, az eladott nettó hasznos alapterület pedig 46,4 %-kal több mint az előző év hasonló időszakában. Ez a növekedés mindenképpen figyelemre méltó, ezért a kormány nem zuhanásra, hanem a túlfűtött piac lehűtését várja az ösztönzők visszavonásától.

Az utolsó két hónap rohamára felkészültek a beruházók, akik szerint a jelenlegi környezetre beárazott lakásokat sokkal nehezebb lesz 2010-ben a kedvezmények nélkül értékesíteni. A pénzügyi szektor sem repes az örömtől, mivel a finanszírozási feltételek is szigorodnak, ami a piac szűküléséhez vezethet, az árak esetleges csökkenése pedig a bedőlt hitelek számának emelkedéséhez vezethet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem