1 °C Budapest

Címke: energiapolitika (25 cikk)

Pénzcentrum | 2014. január 31. 17:32

Betesz a napelemes rendszerek terjedésének a paksi bővítés

Annak ellenére, hogy ma a nukleáris energia akár hosszú távú létjogosultsága sem kérdőjelezhető meg a hazai energiamixben, a paksi bővítésről szóló megállapodás jelenlegi formájában komoly szakmai aggályokat vet fel. Amennyiben változatlan formában kerül a tervezet a parlament által elfogadásra úgy a napelemes rendszerek világszerte tapasztalt elterjedése Magyarországon a jelenlegihez képest újabb több évtizedes lemaradásba fog kerülni - véli a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP).

Pénzcentrum | 2011. augusztus 25. 18:01

Mégsincs vége: újraindul a kormány szuperpályázata

Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukciót. A közel 3 milliárd forintos keretösszegre családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak pályázhatnak - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

Pénzcentrum | 2010. június 30. 08:25

Holnap több helyen is 23%-kal emelkedik a gázár (2.)

Habár az új kormányzat nemrég moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra, ettől függetlenül mégis lesznek olyanok, akiknek július elsejével gázáremeléssel kell szembesülniük, ugyanis a korábban alkalmazott gázártámogatás június 30-át követően megszűnik. Ez a korábban legnagyobb támogatásban részesültek számára egy éjszaka alatt 23%-os áremelést jelent, míg a január elsejei tarifákhoz képest közel 40%-osat. Az új kormányzat várhatóan nem kerülheti el egy új támogatási rendszer gyors kidolgozását, amellyel szemben alapvető elvárás lenne, hogy az eddigiektől eltérően ne az energiaárakon közvetlenül érvényesülő szubvenciót jelentsen.

Pénzcentrum | 2010. április 11. 17:02

Energiafelhasználás: intelligens mérés, intelligens hálózat

Lezárult az RFV Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló "Intelligens Hálózat" program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő "intelligens mérőberendezések". Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.

Pénzcentrum | 2010. február 3. 11:47

Rossz hír: tovább nőhet a távhő ára?

Növekedhet jövőre a távfűtés díja a Magyar Energia Hivatal döntése nyomán azokon a településeken, ahol a KÁT rendszerből végérvényesen kizárt erőművek szolgáltatják a távhőt - állapították meg a Magyar Kapcsolt Energia Társaság és a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakértői.

Portfolio | 2009. november 6. 04:43

Sírhatnak a szlovákok a gázszámla miatt

A magyar energiaárak magasak, legalábbis ezt gondoljuk mi. Ha megvizsgáljuk a régió többi országát, és koncentrálunk a hasonló fejlettségű államokra, akkor már inkább örülnünk kéne, hogy "csak" ennyit kell fizetünk. A szlovák és cseh lakosság jelentősen többet fizet mind az áramért, mind a gázért, míg a lengyel tarifák nagyjából együtt mozognak a hazai díjszabásokkal. A számlák befizetésére a románoknál kell a legkisebb összeget félre tenni, igaz, ott az átlagbérek is alacsonyabbak.

Pénzcentrum | 2009. május 18. 08:32

Indokolatlanul magas a rezsink

Állandóan növekvő, az önköltségi elemek által indokoltnál magasabb árak alakultak ki itthon az energiapiacokon a privatizációt követően. Ez pedig megalapozta a gázszolgáltatók, az erőművek és az áramszolgáltatók extraprofitjait.