4 °C Budapest

Címke: energiapolitika (16 cikk)

Pénzcentrum | 2014. január 31. 17:32

Betesz a napelemes rendszerek terjedésének a paksi bővítés

Annak ellenére, hogy ma a nukleáris energia akár hosszú távú létjogosultsága sem kérdőjelezhető meg a hazai energiamixben, a paksi bővítésről szóló megállapodás jelenlegi formájában komoly szakmai aggályokat vet fel. Amennyiben változatlan formában kerül a tervezet a parlament által elfogadásra úgy a napelemes rendszerek világszerte tapasztalt elterjedése Magyarországon a jelenlegihez képest újabb több évtizedes lemaradásba fog kerülni - véli a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP).

Pénzcentrum | 2011. augusztus 25. 18:01

Mégsincs vége: újraindul a kormány szuperpályázata

Várhatóan októberben írja ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukciót. A közel 3 milliárd forintos keretösszegre családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak pályázhatnak - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár.

Pénzcentrum | 2010. június 30. 08:25

Holnap több helyen is 23%-kal emelkedik a gázár (2.)

Habár az új kormányzat nemrég moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra, ettől függetlenül mégis lesznek olyanok, akiknek július elsejével gázáremeléssel kell szembesülniük, ugyanis a korábban alkalmazott gázártámogatás június 30-át követően megszűnik. Ez a korábban legnagyobb támogatásban részesültek számára egy éjszaka alatt 23%-os áremelést jelent, míg a január elsejei tarifákhoz képest közel 40%-osat. Az új kormányzat várhatóan nem kerülheti el egy új támogatási rendszer gyors kidolgozását, amellyel szemben alapvető elvárás lenne, hogy az eddigiektől eltérően ne az energiaárakon közvetlenül érvényesülő szubvenciót jelentsen.

Pénzcentrum | 2010. április 11. 17:02

Energiafelhasználás: intelligens mérés, intelligens hálózat

Lezárult az RFV Nyrt. szakmai és anyagi támogatásával zajló "Intelligens Hálózat" program első szakasza. Az úttörő kezdeményezés eredményeképp már hazánkban is három településen működnek az energiafogyasztást pontosabban követő "intelligens mérőberendezések". Az eddigi eredmények ismeretében az RFV Nyrt. folytatni kívánja részvételét a programban.

Pénzcentrum | 2010. február 3. 11:47

Rossz hír: tovább nőhet a távhő ára?

Növekedhet jövőre a távfűtés díja a Magyar Energia Hivatal döntése nyomán azokon a településeken, ahol a KÁT rendszerből végérvényesen kizárt erőművek szolgáltatják a távhőt - állapították meg a Magyar Kapcsolt Energia Társaság és a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakértői.

Portfolio | 2009. november 6. 04:43

Sírhatnak a szlovákok a gázszámla miatt

A magyar energiaárak magasak, legalábbis ezt gondoljuk mi. Ha megvizsgáljuk a régió többi országát, és koncentrálunk a hasonló fejlettségű államokra, akkor már inkább örülnünk kéne, hogy "csak" ennyit kell fizetünk. A szlovák és cseh lakosság jelentősen többet fizet mind az áramért, mind a gázért, míg a lengyel tarifák nagyjából együtt mozognak a hazai díjszabásokkal. A számlák befizetésére a románoknál kell a legkisebb összeget félre tenni, igaz, ott az átlagbérek is alacsonyabbak.

Pénzcentrum | 2009. május 18. 08:32

Indokolatlanul magas a rezsink

Állandóan növekvő, az önköltségi elemek által indokoltnál magasabb árak alakultak ki itthon az energiapiacokon a privatizációt követően. Ez pedig megalapozta a gázszolgáltatók, az erőművek és az áramszolgáltatók extraprofitjait.

Pénzcentrum | 2009. március 18. 11:30

Egységes és érthető villanyszámla az EU-ban

Az európai energiapolitika egyik pillére a lakossági felhasználás, ezért különösen fontos, hogy átlátható, összehasonlítható villanyszámlákat kapjanak a fogyasztók.

Pénzcentrum | 2009. január 29. 14:23

Itt van Soros György részletes programja!

Személyesen Soros György értekezik a mai Financial Times hasábjain egy egész oldalas nagy exkluzív írásban arról, hogy milyen lépéseket kellene tennie az USA-nak a világgazdasági tendencia megfordítása érdekében. <br> <br>A gondolatok abból a publikációból származnak, amelyet a magyar-amerikai üzletember kiegészítésként írt ahhoz a könyvhöz, amelyet tavaly jelentett meg a jelenlegi válság analógiájáról. Új írásával az előző kötetet bővíti a Lehman Brothers csődje utáni eseményekkel, illetve javaslatokat is tesz a válság megoldására vonatkozóan. <br> <br>Az alábbiakban a Financial Times-ban megjelent írás magyar nyelvű összefoglalását tesszük közzé:</b> <br><sponsored> <br><page: Hogy bukhatott el a Lehman?> <br> <br>"A múltban, amikor a pénzügyi rendszer az összeomlás szélére került, a hatóságok a segítségére siettek. Ezt vártam 2008-ban is, de nem ez történt, hisz szeptember 15-én hétfőn az USA megfelelő előkészítés nélkül hagyta csődbe menni a Lehman Brotherst, melynek katasz...

Pénzcentrum | 2008. augusztus 28. 11:03

Társadalmi egyeztetésen a 2008-2010-es lisszaboni Nemzeti Akcióprogram

A Kormánynak 2008. október 15-ig kell elkészítenie a lisszaboni stratégia megvalósításának hazai menetrendjét bemutató Nemzeti Akcióprogramot az Európai Tanács által elfogadott integrált iránymutatásoknak megfelelően. A 2008-2010 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Akcióprogram elkészítéséhez egyrészt át kell tekinteni azokat az intézkedéseket, amelyekről már döntés született és amelyek végrehajtása megkezdődött, másrészt számba kell venni, hogy mely területeken van szükség új beavatkozásra annak érdekében, hogy érdemi választ adjunk az ország növekedését és a foglalkoztatás bővítését érintő kihívásokra. Mindemellett kiemelt figyelmet fordítunk a Bizottság által megfogalmazott országspecifikus ajánlásokra és az iránymutatásokban foglalt szakmapolitikai hangsúlyokra.

Pénzcentrum | 2007. szeptember 25. 15:14

Hibás az OECD tanulmány - mégis kell a bioetanol

A Magyar Bioetanol Szövetség a nemrégiben napvilágot látott, a bioetanol jövőjével kapcsolatos OECD tanulmány megállapításaiban számos hiányosságot fedezett föl. A dokumentum az OECD főtitkára által tett nyilatkozat alapján nem minősül az OECD álláspontjának, sőt a készítőknek ennek, ilyen módon történő publikálására nem is volt joga. A szerzők által közzétett tanulmány nem komplexen elemzi azokat a valós piaci viszonyokat, amely az üzemanyag-mixben részt vevő valamennyi energiaféle árainak együttes befolyásoló hatását méri. A gabonafélék áremelkedése messze elmarad a fosszilis eredetű üzemanyagok árának emelkedésétől. Továbbá a rendkívüli éghajlati viszonyok miatt megjelenő "pánikforgatókönyv" nem veszi figyelembe sem a fajlagos hozamok várható növekedését, sem a bioüzemanyag gyártásához használt gabonák tényleges részarányát teljes termelésben (1,5%). A Magyar Bioetanol Szövetség nem tartja helyesnek, hogy akár kormányzati szinten, akár a civil szervezeteknél ezeket a megállapításoka...

Pénzcentrum | 2006. január 20. 11:44

Felértékelődhet a nukleáris energia szerepe

Hét közép- és kelet-európai ország energiaügyi vezetőjét hívta tanácskozásra Magyarország - írja a Financial Times. A találkozó célja, hogy alternatív stratégiákról beszéljenek az orosz gázimporttal kapcsolatosan. A kezdeményezés oka, hogy Oroszország az utóbbi napokban többször is csökkentette a szállított gáz mennyiségét a hazai fogyasztásnövekedésre hivatkozva. Oroszországban 1979 óta a