Gáz- és villanyszámla: több támogatást kevesebb pénzből?

2009. július 7. 15:26

Hat szakmai és civil szervezet csütörtökön közös levelet juttatott el a miniszterelnöknek (Bajnai Gordon, MSZP) és a parlament költségvetési bizottsága elnökének (Varga Mihály, Fidesz). A levélben kérik, hogy a kormány és a törvényhozás ésszerűsítse az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatos szabályozást. "Csökkentenénk a költségeket, amelyek az összes családra, minden gázszámla- és villanyszámla-fizetőre, és minden adófizetőre hárulnak" - emelte ki Dietz Gusztávné Dr., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. "Egyúttal az energiatámogatási szolgáltatások minőségét is növelnénk a rászoruló családoknál, az ügyfélszolgálatokhoz való utazások és a sorbanállások elkerülésével."

Létezik olyan "csodafegyver", amelynek bevetésével mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók, mind pedig a hivatalos szervek egyet tudnak érteni? Úgy tűnik, ez esetben igen: a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar képviselői, a jegyzők, valamint a nyílt állam érdekében fellépők eddig példa nélküli összefogással változtatást javasolnak az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatban.

A szabályozás ésszerűsítése minden fogyasztónak megtakarításokat jelentene, nem csak a "védett fogyasztóknak" (azaz a szociális helyzetük vagy a fogyatékuk miatt, az önkormányzatok jegyzőinél benyújtott kérelem alapján, különböző támogatásokban és könnyítésekben részesülő fogyasztóknak) lenne fontos - állítja a hat szervezet (a Jegyzők Országos Szövetsége, az MEE Villamosenergia Társaság, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, a Magyar Gázipari Egyesülés, a Nyílt Szabvány Szövetség, és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület). Közvetve ugyanis a "nem védett" fogyasztók fizetik meg a védett fogyasztók és a nem optimális szabályozás által okozott többletköltségeket is. A felesleges költségeknek pedig mindenki kárát látja, aki gáz- vagy villanyszámlát fizet.

Jelenleg a védett fogyasztónak a jegyzőnél, külön-külön valamennyi közműszolgáltatónál (áram, gáz, potenciálisan távhő, víz), sőt, esetenként a háziorvosnál is be kell jelentenie az adatait. Ezt a körutat az ügyintézés kezdetétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Az eljárás tehát rengeteg utazásba, munkaidőbe kerül, és a végén a különböző adatbázisokban számos adat pontatlanul szerepel.

A javaslat szerint a védett fogyasztó a jelenlegi féltucatnyi út helyett egyetlen, a jegyzőhöz tett úttal elintézhetné az ügyét.

Az átalakított rendszer nyílt szabványokon és az adatvédelmi szabályok átlátható tiszteletben tartásán alapulna. A fogyasztó kérelme esetén a megfelelő adatok nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének a jegyzőhöz, majd a jegyzőtől a közműszolgáltatókhoz az adott közműszolgáltatóra tartozó - és csak a rá tartozó - adatok ugyancsak nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének át. Nem a kérelmező fogyasztónak kellene tehát átfuvaroznia a határozatokat a közműszolgáltatókhoz.

"Félreértés ne essék: a civil és a szakmai szervezetek jónak tartják, hogy a támogatásra való jogosultságot a korábbiaktól eltérően jelenleg már nem központilag, hanem helyi, önkormányzati szintű ellenőrzés után állapítják meg. Ez korszerű, hosszú távon is életképes támogatási rendszer alapját képezheti" - jelentette ki Dr. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke, az Égáz-Dégáz Zrt. vezérigazgatója.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önkormányzati ellenőrzés csökkentheti a visszaéléseket. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás a tapasztalatok szerint más típusú visszaélésekhez vezet, melyek abból fakadnak, hogy a jegyzők határozatait a támogatást kérő fogyasztók kézbesítik a közműszolgáltatóknak. A közműszolgáltatók a papírok valóságtartalmát, költözés vagy adatváltozás esetén pedig a jogosultság változását nem tudják ellenőrizni. E hiányosságok, valamint az adatbázisbeli pontatlanságok a rendszer javasolt módosításával teljesen kiküszöbölhetők lennének.

Kovács László, az MEE Villamosenergia Társaságának elnöke, az ELMÜ beszerzési igazgatója szerint "A támogatási rendszer adminisztrációjának a költsége a jelenleg tervezett költségek töredékére csökkenhetne". Ehhez kapcsolódóan Dr. Bálint József, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Kalocsa címzetes főjegyzője jelezte, hogy "A jegyzőknek például több határozat - áram, gáz, potenciálisan távhő, víz - helyett egyetlen határozatot kellene hozniuk".

A javasolt megoldás valóra váltásában, valamint más, a fogyasztók adminisztratív terheit lényegesen csökkentő projektek előkészítésében az aláíró szervezetek készséggel partnerek lennének a mindenkori kormánnyal és törvényhozással. Ilyen kezdeményezések pozitív fogadtatása esetén az aláírókhoz további, a védett fogyasztók ügyében egyelőre nem érintett szolgáltatók (távhő, víziközművek) is csatlakoznának.

Az aláírók azt kérik mind a miniszterelnöktől, mind pedig a költségvetési bizottság elnökétől, hogy a javaslatok valóra váltása mellett külön-külön személyesen is gondoskodjanak arról, hogy mindez a tisztességes verseny szabályainak betartása, valamint az aláírók és a nyilvánosság ellenőrzése mellett folyjon majd. "A nyílt szabványok alapján való végrehajtás nyilvános ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a támogatási rendszer adminisztrációs költségei valóban a töredékükre csökkenjenek: a fogyasztóknak és az adófizetőknek ne kerüljön többe a leves, mint a hús" - hangsúlyozta Hamecz István, a Nyílt Szabvány Szövetség elnöke, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"Az idő sürget: gyors és hatékony intézkedések hiányában olyan jogszabályok kerülnek végrehajtásra, amelyek az ésszerű döntések lehetőségének tartós beszűkülését eredményezik, minden család kárára. Amennyiben javaslatunkat nem csak egyeztetni, hanem megvalósítani is szeretnénk, azt a védett fogyasztói státuszba való tömeges, állami várakozások szerint akár 700.000-1.000.000 fogyasztót érintő jelentkezés, azaz tél előtt kell megtennünk" - foglalják össze üzenetüket közös levelükben a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar, a jegyzők és a nyílt állam érdekében fellépők szervezetei.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?