Gáz- és villanyszámla: több támogatást kevesebb pénzből?

2009. július 7. 15:26

Hat szakmai és civil szervezet csütörtökön közös levelet juttatott el a miniszterelnöknek (Bajnai Gordon, MSZP) és a parlament költségvetési bizottsága elnökének (Varga Mihály, Fidesz). A levélben kérik, hogy a kormány és a törvényhozás ésszerűsítse az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatos szabályozást. "Csökkentenénk a költségeket, amelyek az összes családra, minden gázszámla- és villanyszámla-fizetőre, és minden adófizetőre hárulnak" - emelte ki Dietz Gusztávné Dr., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. "Egyúttal az energiatámogatási szolgáltatások minőségét is növelnénk a rászoruló családoknál, az ügyfélszolgálatokhoz való utazások és a sorbanállások elkerülésével."

Létezik olyan "csodafegyver", amelynek bevetésével mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók, mind pedig a hivatalos szervek egyet tudnak érteni? Úgy tűnik, ez esetben igen: a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar képviselői, a jegyzők, valamint a nyílt állam érdekében fellépők eddig példa nélküli összefogással változtatást javasolnak az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatban.

A szabályozás ésszerűsítése minden fogyasztónak megtakarításokat jelentene, nem csak a "védett fogyasztóknak" (azaz a szociális helyzetük vagy a fogyatékuk miatt, az önkormányzatok jegyzőinél benyújtott kérelem alapján, különböző támogatásokban és könnyítésekben részesülő fogyasztóknak) lenne fontos - állítja a hat szervezet (a Jegyzők Országos Szövetsége, az MEE Villamosenergia Társaság, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, a Magyar Gázipari Egyesülés, a Nyílt Szabvány Szövetség, és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület). Közvetve ugyanis a "nem védett" fogyasztók fizetik meg a védett fogyasztók és a nem optimális szabályozás által okozott többletköltségeket is. A felesleges költségeknek pedig mindenki kárát látja, aki gáz- vagy villanyszámlát fizet.

Jelenleg a védett fogyasztónak a jegyzőnél, külön-külön valamennyi közműszolgáltatónál (áram, gáz, potenciálisan távhő, víz), sőt, esetenként a háziorvosnál is be kell jelentenie az adatait. Ezt a körutat az ügyintézés kezdetétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Az eljárás tehát rengeteg utazásba, munkaidőbe kerül, és a végén a különböző adatbázisokban számos adat pontatlanul szerepel.

A javaslat szerint a védett fogyasztó a jelenlegi féltucatnyi út helyett egyetlen, a jegyzőhöz tett úttal elintézhetné az ügyét.

Az átalakított rendszer nyílt szabványokon és az adatvédelmi szabályok átlátható tiszteletben tartásán alapulna. A fogyasztó kérelme esetén a megfelelő adatok nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének a jegyzőhöz, majd a jegyzőtől a közműszolgáltatókhoz az adott közműszolgáltatóra tartozó - és csak a rá tartozó - adatok ugyancsak nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének át. Nem a kérelmező fogyasztónak kellene tehát átfuvaroznia a határozatokat a közműszolgáltatókhoz.

"Félreértés ne essék: a civil és a szakmai szervezetek jónak tartják, hogy a támogatásra való jogosultságot a korábbiaktól eltérően jelenleg már nem központilag, hanem helyi, önkormányzati szintű ellenőrzés után állapítják meg. Ez korszerű, hosszú távon is életképes támogatási rendszer alapját képezheti" - jelentette ki Dr. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke, az Égáz-Dégáz Zrt. vezérigazgatója.

Az önkormányzati ellenőrzés csökkentheti a visszaéléseket. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás a tapasztalatok szerint más típusú visszaélésekhez vezet, melyek abból fakadnak, hogy a jegyzők határozatait a támogatást kérő fogyasztók kézbesítik a közműszolgáltatóknak. A közműszolgáltatók a papírok valóságtartalmát, költözés vagy adatváltozás esetén pedig a jogosultság változását nem tudják ellenőrizni. E hiányosságok, valamint az adatbázisbeli pontatlanságok a rendszer javasolt módosításával teljesen kiküszöbölhetők lennének.

Kovács László, az MEE Villamosenergia Társaságának elnöke, az ELMÜ beszerzési igazgatója szerint "A támogatási rendszer adminisztrációjának a költsége a jelenleg tervezett költségek töredékére csökkenhetne". Ehhez kapcsolódóan Dr. Bálint József, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Kalocsa címzetes főjegyzője jelezte, hogy "A jegyzőknek például több határozat - áram, gáz, potenciálisan távhő, víz - helyett egyetlen határozatot kellene hozniuk".

A javasolt megoldás valóra váltásában, valamint más, a fogyasztók adminisztratív terheit lényegesen csökkentő projektek előkészítésében az aláíró szervezetek készséggel partnerek lennének a mindenkori kormánnyal és törvényhozással. Ilyen kezdeményezések pozitív fogadtatása esetén az aláírókhoz további, a védett fogyasztók ügyében egyelőre nem érintett szolgáltatók (távhő, víziközművek) is csatlakoznának.

Az aláírók azt kérik mind a miniszterelnöktől, mind pedig a költségvetési bizottság elnökétől, hogy a javaslatok valóra váltása mellett külön-külön személyesen is gondoskodjanak arról, hogy mindez a tisztességes verseny szabályainak betartása, valamint az aláírók és a nyilvánosság ellenőrzése mellett folyjon majd. "A nyílt szabványok alapján való végrehajtás nyilvános ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a támogatási rendszer adminisztrációs költségei valóban a töredékükre csökkenjenek: a fogyasztóknak és az adófizetőknek ne kerüljön többe a leves, mint a hús" - hangsúlyozta Hamecz István, a Nyílt Szabvány Szövetség elnöke, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"Az idő sürget: gyors és hatékony intézkedések hiányában olyan jogszabályok kerülnek végrehajtásra, amelyek az ésszerű döntések lehetőségének tartós beszűkülését eredményezik, minden család kárára. Amennyiben javaslatunkat nem csak egyeztetni, hanem megvalósítani is szeretnénk, azt a védett fogyasztói státuszba való tömeges, állami várakozások szerint akár 700.000-1.000.000 fogyasztót érintő jelentkezés, azaz tél előtt kell megtennünk" - foglalják össze üzenetüket közös levelükben a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar, a jegyzők és a nyílt állam érdekében fellépők szervezetei.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16