Gáz- és villanyszámla: több támogatást kevesebb pénzből?

2009. július 7. 15:26

Hat szakmai és civil szervezet csütörtökön közös levelet juttatott el a miniszterelnöknek (Bajnai Gordon, MSZP) és a parlament költségvetési bizottsága elnökének (Varga Mihály, Fidesz). A levélben kérik, hogy a kormány és a törvényhozás ésszerűsítse az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatos szabályozást. "Csökkentenénk a költségeket, amelyek az összes családra, minden gázszámla- és villanyszámla-fizetőre, és minden adófizetőre hárulnak" - emelte ki Dietz Gusztávné Dr., az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. "Egyúttal az energiatámogatási szolgáltatások minőségét is növelnénk a rászoruló családoknál, az ügyfélszolgálatokhoz való utazások és a sorbanállások elkerülésével."

Létezik olyan "csodafegyver", amelynek bevetésével mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók, mind pedig a hivatalos szervek egyet tudnak érteni? Úgy tűnik, ez esetben igen: a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar képviselői, a jegyzők, valamint a nyílt állam érdekében fellépők eddig példa nélküli összefogással változtatást javasolnak az energiafogyasztók támogatásával kapcsolatban.

A szabályozás ésszerűsítése minden fogyasztónak megtakarításokat jelentene, nem csak a "védett fogyasztóknak" (azaz a szociális helyzetük vagy a fogyatékuk miatt, az önkormányzatok jegyzőinél benyújtott kérelem alapján, különböző támogatásokban és könnyítésekben részesülő fogyasztóknak) lenne fontos - állítja a hat szervezet (a Jegyzők Országos Szövetsége, az MEE Villamosenergia Társaság, a Magyar Energiafogyasztók Szövetsége, a Magyar Gázipari Egyesülés, a Nyílt Szabvány Szövetség, és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület). Közvetve ugyanis a "nem védett" fogyasztók fizetik meg a védett fogyasztók és a nem optimális szabályozás által okozott többletköltségeket is. A felesleges költségeknek pedig mindenki kárát látja, aki gáz- vagy villanyszámlát fizet.

Jelenleg a védett fogyasztónak a jegyzőnél, külön-külön valamennyi közműszolgáltatónál (áram, gáz, potenciálisan távhő, víz), sőt, esetenként a háziorvosnál is be kell jelentenie az adatait. Ezt a körutat az ügyintézés kezdetétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. Az eljárás tehát rengeteg utazásba, munkaidőbe kerül, és a végén a különböző adatbázisokban számos adat pontatlanul szerepel.

A javaslat szerint a védett fogyasztó a jelenlegi féltucatnyi út helyett egyetlen, a jegyzőhöz tett úttal elintézhetné az ügyét.

Az átalakított rendszer nyílt szabványokon és az adatvédelmi szabályok átlátható tiszteletben tartásán alapulna. A fogyasztó kérelme esetén a megfelelő adatok nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének a jegyzőhöz, majd a jegyzőtől a közműszolgáltatókhoz az adott közműszolgáltatóra tartozó - és csak a rá tartozó - adatok ugyancsak nyílt szabványos formában, automatikusan kerülnének át. Nem a kérelmező fogyasztónak kellene tehát átfuvaroznia a határozatokat a közműszolgáltatókhoz.

"Félreértés ne essék: a civil és a szakmai szervezetek jónak tartják, hogy a támogatásra való jogosultságot a korábbiaktól eltérően jelenleg már nem központilag, hanem helyi, önkormányzati szintű ellenőrzés után állapítják meg. Ez korszerű, hosszú távon is életképes támogatási rendszer alapját képezheti" - jelentette ki Dr. Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés elnöke, az Égáz-Dégáz Zrt. vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az önkormányzati ellenőrzés csökkentheti a visszaéléseket. Ugyanakkor a jelenlegi szabályozás a tapasztalatok szerint más típusú visszaélésekhez vezet, melyek abból fakadnak, hogy a jegyzők határozatait a támogatást kérő fogyasztók kézbesítik a közműszolgáltatóknak. A közműszolgáltatók a papírok valóságtartalmát, költözés vagy adatváltozás esetén pedig a jogosultság változását nem tudják ellenőrizni. E hiányosságok, valamint az adatbázisbeli pontatlanságok a rendszer javasolt módosításával teljesen kiküszöbölhetők lennének.

Kovács László, az MEE Villamosenergia Társaságának elnöke, az ELMÜ beszerzési igazgatója szerint "A támogatási rendszer adminisztrációjának a költsége a jelenleg tervezett költségek töredékére csökkenhetne". Ehhez kapcsolódóan Dr. Bálint József, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Kalocsa címzetes főjegyzője jelezte, hogy "A jegyzőknek például több határozat - áram, gáz, potenciálisan távhő, víz - helyett egyetlen határozatot kellene hozniuk".

A javasolt megoldás valóra váltásában, valamint más, a fogyasztók adminisztratív terheit lényegesen csökkentő projektek előkészítésében az aláíró szervezetek készséggel partnerek lennének a mindenkori kormánnyal és törvényhozással. Ilyen kezdeményezések pozitív fogadtatása esetén az aláírókhoz további, a védett fogyasztók ügyében egyelőre nem érintett szolgáltatók (távhő, víziközművek) is csatlakoznának.

Az aláírók azt kérik mind a miniszterelnöktől, mind pedig a költségvetési bizottság elnökétől, hogy a javaslatok valóra váltása mellett külön-külön személyesen is gondoskodjanak arról, hogy mindez a tisztességes verseny szabályainak betartása, valamint az aláírók és a nyilvánosság ellenőrzése mellett folyjon majd. "A nyílt szabványok alapján való végrehajtás nyilvános ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a támogatási rendszer adminisztrációs költségei valóban a töredékükre csökkenjenek: a fogyasztóknak és az adófizetőknek ne kerüljön többe a leves, mint a hús" - hangsúlyozta Hamecz István, a Nyílt Szabvány Szövetség elnöke, az OTP Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója.

"Az idő sürget: gyors és hatékony intézkedések hiányában olyan jogszabályok kerülnek végrehajtásra, amelyek az ésszerű döntések lehetőségének tartós beszűkülését eredményezik, minden család kárára. Amennyiben javaslatunkat nem csak egyeztetni, hanem megvalósítani is szeretnénk, azt a védett fogyasztói státuszba való tömeges, állami várakozások szerint akár 700.000-1.000.000 fogyasztót érintő jelentkezés, azaz tél előtt kell megtennünk" - foglalják össze üzenetüket közös levelükben a fogyasztóvédők, a gáz- és a villamosenergia-ipar, a jegyzők és a nyílt állam érdekében fellépők szervezetei.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm