3 °C Budapest

Nem lesz alacsonyabb a gázszámlád az új törvénytől

2009. június 8. 09:05

Ahogy a hazai árampiacon sem hozott a lakosság körében érdemi szolgáltatóváltási hullámot a másfél évvel ezelőtti liberalizáció, úgy a július elsejei gázpiaci liberalizációtól sem várható, hogy nagyobb mozgást indítana el. Igaz, ott az Emfesz léte némileg javítja a képet.

Nemrég az áramellátók levelet juttattak el a fogyasztóikhoz, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy új szolgáltatási szerződést kell kötniük az év végéig, akár az eddigi, akár új szolgáltatóval. Mindez azonban csak azért történik, mert a villamosenergia-törvény kötelezi a előírja, hogy a fogyasztóknak fel kell ajánlani a váltás lehetőségét. Az elképzelés persze eleve abszurd, hiszen a közüzemiből egyetemessé kinevezett szolgáltatók ugyanarról a helyről szerzik be az energiát, ráadásul ugyanolyan áron, amit mindegyikük azonos díjszabás szerint értékesíthet.

A gázpiac teljes liberalizációjáig alig egy hónap maradt, a lakossági szegmensben azonban itt sem várható nagy mozgás. Ennek oka, hogy a lakossági piacra való lépés nagy beruházást jelent, sok marketingköltséget, viszont a kicsi árrés lassú megtérülést. Ezen felül itt a legrosszabb a fogyasztók fizetési morálja, ezzel együtt azonban sok adminisztrációval jár a működés. Így hát július elsejétől várhatóan továbbra is az Emfesz Kft. marad a lakosság számára az egyetlen alternatíva az egyetemes szolgáltatókkal szemben. A társaságnak eddig körülbelül harmincezer lakossági fogyasztója van.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?