15 °C Budapest

Gázszámla - Feladták az utolsó kenetet, vagy van még egy szalmaszál?

Pénzcentrum
2009. június 22. 06:20

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények A Fővárosi Gázművek Zrt. gondol azokra az ügyfeleire, akiknek a hátraléka sajnálatos módon anyagi okokra vezethető vissza. A szociális rászorultságon túl a fogyatékkal élőket is különböző kedvezmények illetik meg. A szociálisan rászoruló és/vagy fogyatékkal élő fogyasztók kérhetik felvételüket a védendő fogyasztók nyilvántartásába.

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények

A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény előírásai szerint a közüzemi fogyasztók köréből a védendő fogyasztók - a védelemre jogosító tulajdonságuk alapján - szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztóként részesülhetnek a közüzemi szolgáltató által nyújtott kedvezményekben.

Amennyiben a szociálisan rászoruló védendő fogyasztó a részletfizetési lehetőség, illetve a kapott fizetési haladék ellenére sem rendezi a tartozását, vagy a részletfizetésről, illetve a halasztott fizetésről szóló megállapodásban foglaltakat nem tartja be, akkor a további vételezést a szolgáltató előre fizető mérő felszereléséhez kötheti (ezt a szankciót egyelőre még nem alkalmazták).

Ha a védendő fogyasztó az előre fizető mérő felszerelésébe nem egyezik bele, illetve annak felszerelését, üzembe helyezését akadályozza, vagy meghiúsítja, továbbá legalább 90 napos számlatartozást halmozott fel, akkor a Fővárosi Gázművek Zrt. a szociálisan rászoruló fogyasztó földgázellátását megszüntetheti, a szerződést felmondhatja.

A Fővárosi Gázművek Zrt. jelenleg közel 780 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik, a teljes kintlévőség körülbelül 8 milliárd forintot tesz ki. A szolgáltató képviselőjének elmondása szerint 2009.06.17-ig 182 védendő fogyasztót vettek nyilvántartásba, akik közül 171 fő szociálisan rászoruló, 10 fő fogyatékkal élő, továbbá 1 fogyasztó, aki mindkettő kategóriába beletartozik.

A részletfizetési szabályok meghatározásakor 2009. július elsejétől a lakossági védendő és nem védendő gázfogyasztók esetében egyaránt a 19/2009 kormányrendeletben előírt részletfizetési szabályok szerint járnak el. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet kezdeményezni a nyilvántartásba vételt?

A védendő fogyasztók nyilvántartásba történő felvétel kérelmezésének módja

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem