1 °C Budapest

Gázszámla - Feladták az utolsó kenetet, vagy van még egy szalmaszál?

Pénzcentrum
2009. június 22. 06:20

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények A Fővárosi Gázművek Zrt. gondol azokra az ügyfeleire, akiknek a hátraléka sajnálatos módon anyagi okokra vezethető vissza. A szociális rászorultságon túl a fogyatékkal élőket is különböző kedvezmények illetik meg. A szociálisan rászoruló és/vagy fogyatékkal élő fogyasztók kérhetik felvételüket a védendő fogyasztók nyilvántartásába.

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények

A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény előírásai szerint a közüzemi fogyasztók köréből a védendő fogyasztók - a védelemre jogosító tulajdonságuk alapján - szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztóként részesülhetnek a közüzemi szolgáltató által nyújtott kedvezményekben.

Amennyiben a szociálisan rászoruló védendő fogyasztó a részletfizetési lehetőség, illetve a kapott fizetési haladék ellenére sem rendezi a tartozását, vagy a részletfizetésről, illetve a halasztott fizetésről szóló megállapodásban foglaltakat nem tartja be, akkor a további vételezést a szolgáltató előre fizető mérő felszereléséhez kötheti (ezt a szankciót egyelőre még nem alkalmazták).

Ha a védendő fogyasztó az előre fizető mérő felszerelésébe nem egyezik bele, illetve annak felszerelését, üzembe helyezését akadályozza, vagy meghiúsítja, továbbá legalább 90 napos számlatartozást halmozott fel, akkor a Fővárosi Gázművek Zrt. a szociálisan rászoruló fogyasztó földgázellátását megszüntetheti, a szerződést felmondhatja.

A Fővárosi Gázművek Zrt. jelenleg közel 780 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik, a teljes kintlévőség körülbelül 8 milliárd forintot tesz ki. A szolgáltató képviselőjének elmondása szerint 2009.06.17-ig 182 védendő fogyasztót vettek nyilvántartásba, akik közül 171 fő szociálisan rászoruló, 10 fő fogyatékkal élő, továbbá 1 fogyasztó, aki mindkettő kategóriába beletartozik.

A részletfizetési szabályok meghatározásakor 2009. július elsejétől a lakossági védendő és nem védendő gázfogyasztók esetében egyaránt a 19/2009 kormányrendeletben előírt részletfizetési szabályok szerint járnak el. 

Hogyan lehet kezdeményezni a nyilvántartásba vételt?

A védendő fogyasztók nyilvántartásba történő felvétel kérelmezésének módja

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?