22 °C Budapest

Gázszámla - Feladták az utolsó kenetet, vagy van még egy szalmaszál?

Pénzcentrum
2009. június 22. 06:20

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények A Fővárosi Gázművek Zrt. gondol azokra az ügyfeleire, akiknek a hátraléka sajnálatos módon anyagi okokra vezethető vissza. A szociális rászorultságon túl a fogyatékkal élőket is különböző kedvezmények illetik meg. A szociálisan rászoruló és/vagy fogyatékkal élő fogyasztók kérhetik felvételüket a védendő fogyasztók nyilvántartásába.

A védendő fogyasztókat megillető kedvezmények

A földgázellátásról szóló 2003. évi XLII. törvény előírásai szerint a közüzemi fogyasztók köréből a védendő fogyasztók - a védelemre jogosító tulajdonságuk alapján - szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő fogyasztóként részesülhetnek a közüzemi szolgáltató által nyújtott kedvezményekben.

Amennyiben a szociálisan rászoruló védendő fogyasztó a részletfizetési lehetőség, illetve a kapott fizetési haladék ellenére sem rendezi a tartozását, vagy a részletfizetésről, illetve a halasztott fizetésről szóló megállapodásban foglaltakat nem tartja be, akkor a további vételezést a szolgáltató előre fizető mérő felszereléséhez kötheti (ezt a szankciót egyelőre még nem alkalmazták).

Ha a védendő fogyasztó az előre fizető mérő felszerelésébe nem egyezik bele, illetve annak felszerelését, üzembe helyezését akadályozza, vagy meghiúsítja, továbbá legalább 90 napos számlatartozást halmozott fel, akkor a Fővárosi Gázművek Zrt. a szociálisan rászoruló fogyasztó földgázellátását megszüntetheti, a szerződést felmondhatja.

A Fővárosi Gázművek Zrt. jelenleg közel 780 ezer lakossági fogyasztóval rendelkezik, a teljes kintlévőség körülbelül 8 milliárd forintot tesz ki. A szolgáltató képviselőjének elmondása szerint 2009.06.17-ig 182 védendő fogyasztót vettek nyilvántartásba, akik közül 171 fő szociálisan rászoruló, 10 fő fogyatékkal élő, továbbá 1 fogyasztó, aki mindkettő kategóriába beletartozik.

A részletfizetési szabályok meghatározásakor 2009. július elsejétől a lakossági védendő és nem védendő gázfogyasztók esetében egyaránt a 19/2009 kormányrendeletben előírt részletfizetési szabályok szerint járnak el. 

Hogyan lehet kezdeményezni a nyilvántartásba vételt?

A védendő fogyasztók nyilvántartásba történő felvétel kérelmezésének módja

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05