30 °C Budapest

Ahol menetelnek a lakásárak: Brazília lehet az év befutója!

Pénzcentrum
2008. július 15. 12:00

Célkeresztben a szamba hazája: ahol ötödével nőttek az árak... A nemzetközi ingatlanpiaci felmérések szerint Brazília lehet az idei év befutója, az ország a nemzetközi érdeklődés középpontjába került és a külföldi befektetők egyik kedvencévé vált. Az is nagyban hozzájárult a sikerhet, hogy itt a megszokott életszínvonal a nyugat-európai megélhetési költségek ötödéből fenntartható, így Brazília lett az egyik legfelkapottabb befektetési célpont.

A vonzó időjárási körülményekkel megáldott ország hosszú éveken keresztül küzdött a politikai és a gazdasági stabilitásért. Egy évtizede még gazdasági pangás, szárnyaló infláció és elértéktelenedett ingatlanok jellemezték az országot, de a kemény központi intézkedések hatására végre kezd megszilárdulni az ország gazdasága, ennek köszönhetően a befektetők is Dél-Amerika felé fordultak.


Brazil ingatlan-fejlesztések (Forrás: www.overseaspropertymall.com)
Óriási beruházásokba kezdtek a brazilok, melyek keretében az úthálózat fejlesztése mellett a repülőterek nemzetközi hálózatba történő integrálásán is dolgoznak. Az ország Európából már közvetlen járatokkal is elérhető, a repülési idő pedig alig hét órára csökkent. Ami korábban álom volt, az ma már valóság, megtehetjük, hogy Európában reggelizünk és Brazíliában vacsorázunk.

Miután az amerikai, az európai és a közel-keleti befektetők felismerték az országban rejlő kedvező befektetési lehetőségeket, megkezdték a piac feltérképezését. A fejlesztők elsősorban Brazília észak-keleti részén kezdtek tengerparti luxus-apartmanok és lakóingatlanok építésébe, ahol egy évben legalább 300 napon biztos süt a nap, a hurrikánok valószínűsége pedig a nullával egyenlő.

Lakást akarok venni Brazíliában!

Az ingatlanvásárlás Brazíliában sem bonyolultabb, mint máshol, ugyanakkor a kötelező lépéseket itt is meg kell tenni. A külföldiek tulajdonszerzését nem korlátozzák, de a szerződéshez a helyi hivatalok hozzájárulása és brazil adószám szükséges. A külföldi tulajdonosokat ugyanolyan jogok illetik meg és ugyanazok a kötelezettségek terhelik, mint a brazil állampolgárokat.

A fokozódó érdeklődés és az utóbbi időben tapasztalt beáramlás ellenére, az összes tranzakcióhoz képest a külföldiek aránya még nem túl magas a brazil ingatlanpiacon. Mindenképpen célszerű helyi ismeretekkel rendelkező jogász segítségét kérni az ügymenet lebonyolításában. Számos befektető csomagban kínálja a szolgáltatásait, az adásvételtől a bérbeadáson át a jogi képviseletig mindent elintéznek.

Amikor egy másik ország ingatlanpiacára lépünk, érdemes a jogászok és a helyi szakértők tanácsát kikérni. Fontos, hogy ne dőljünk be elsőre a csillogó prospektusoknak, hanem hallgassuk meg a tapasztalt szakemberek jótanácsait és használjuk fel azokat a későbbi tranzakciónk során.

Nyerő célpontok, lenyűgöző érvek

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országon belül több felkapott célpontot is találni, ahol az elmúlt évben 20 % körüli áremelkedést mértek. Az adatok alapján az idei év is ígéretesnek tűnik, előrejelzések szerint a 2008-as lehet a brazil ingatlanpiac eddigi legsikeresebb éve. Amíg a világ más részein hitel- és ingatlanválság tombol és a piaci résztvevők a sebeiket nyalogatják, addig Brazíliában a szárnyalás még csak most kezdődött.

Brazília mellett szóló befektető-csalogató érvek:

• Az elmúlt két évben megduplázódott az észak-keleti régióba látogató turisták száma
• Közvetlen repülőjáratok Európából
• Alacsony megélhetési költségek
• Életvidám környezet, kiváló konyha, lenyűgöző tengerpart
• Tökéletes időjárás, a magas átlaghőmérséklet, garantáltan eredményes turizmus
• Idén 9 millió látogatóra számítanak, ezzel a régió a világ egyik legnépszerűbb turista célpontja
• Az idelátogatók 96 %-a megfogadja, hogy visszatér
• 2010-re itt épül fel a dél-amerikai térség legnagyobb kereskedelmi repülőtere
• 11 ezer kilométernyi, nagyrészt érintetlen tengerpart
• Az őserdőnek köszönhetően rendkívül tiszta a levegő
• A turizmus fejlesztésére elkülönített pénzeszközök
• Földrajzilag kedvező fekvés, nincsenek vulkánkitörések és földrengések
• Munkahelyteremtő állami infrastruktúra-fejlesztési és környezetvédelmi program


Érintetlen partszakasz (Forrás: www.overseaspropertymall.com)
Brazíliában a turizmus szép eredményeket tud felmutatni. Az idelátogatók számának emelkedésével nő a kereslet a megfelelő színvonalú rövidebb időre bérelhető ingatlanok iránt.

Sokan nem csak bérelnek, hanem egyre nagyobb számban érdeklődnek a vásárlási feltételek iránt. Egyesek a megvásárolt apartmanokba évente visszatérnek, mások oda is költöznek az országba.

Brazília árnyoldala, túlnépesedett városok, nyomornegyedek...

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?