12 °C Budapest

Világbajnok ingatlanárak: ha unod a stresszt...

Pénzcentrum
2008. április 4. 05:40

Télen 20 fok, alacsony megélhetési költségek, rendkívül olcsó ingatlanok. Ehhez már csak bónuszként jön az őserdő és a tenger varázsa, a szinte érintetlen természetből fakadó nyugalom és persze a nem elhanyagolható hatalmas várható hozam. Nagyságrendileg ezeket tudja nyújtani a brazil ingatlanpiac azon vállalkozó kedvű befektetőknek, akik készek saját kontinensükön kívül is körülnézni.

Miért éppen Brazília?

Számos érv szól a brazil ingatlanpiaci befektetés mellett, melyek közül elsőként a rendkívül kedvező árszinteket érdemes megemlíteni. Az árak nagyságrendileg a spanyolországi szint fele körül vannak és sokkal kedvezőbbek a karibi-térség árszintjénél. Amennyiben építkezésben gondolkodunk, amiben a később írtak fényében lehet ráció, akkor ezen a téren sem kell elszállt költségszinttől tartanunk.

Az ország vonzerejét növeli, hogy a WTTC prognózisa szerint 2007-2014 között éves átlagban 4,3%-kal bővülhet az idegenforgalmi ágazat. A brazil gazdaság meglehetősen ígéretes pályán mozog, az inflációt sikerült az 1993-as horrorisztikus 2500%-ról bőven egyszámjegyű mértékűre visszaszorítani, így a kamatok is szépen csökkenhettek.

Brazília az ún. BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) országok egyike, mely kategóriát a Goldman Sachs alkotta egyik 2003-as elemzésében, melyben azt prognosztizálta, hogy ezen ország csoportnak minden lehetősége megvan arra, hogy 2050-re erősebb gazdasággal rendelkezzen, mint a jelenlegi leggazdagabb országok. A lakosság jövedelemi helyzetének javulásán keresztül a fellendülésből az ingatlanpiac is profitálhat.

Miközben Brazíliában a megélhetési költségek nagyságrendileg a brit szint 20%-át teszik ki, semmiféle korlátozás nincs a külföldiek ingatlanvásárlására vonatkozóan. Ha még abba is belegondolunk, hogy 2007 elején még csak a lakosság 22%-a finanszírozta jelzáloghitellel ingatlanvásárlását, akkor beláthatjuk, hogy a hitelpiac fejlődésével bőven van még növekedési potenciál az országban.

Hol érdemes körülnézni?

Az eddig lefestett mesés képhez hozzátartozik azért, hogy Brazíliában hatalmas a szakadék a gazdagok és a szegények között. A szegénység igen komoly problémát jelent az országban, a nagyvárosokban így igen elterjedt a bűnözés.

Befektetési céllal mindenképp a tengerparti ingatlanokat éri meg nézegetni, ezen belül is a legtöbb szakértő az északi, észak-keleti régió mellett teszi le a voksát. (Akadnak olyan közvetítői honlapok, melyek az elkövetkező 10 évre éves átlagban 10%-os értéknövekménnyel számolnak ebben a térségben.)


Az észak-keleti Bahia-régió Sao Paolóból és Rio de Janeiróból 2-3 óra alatt elérhető, a belföldi repülőutat elkerülni vágyóknak azonban jó hír, hogy Nagy-Britanniából már mennek közvetlen járatok a térségbe, mely feltehetően csak a fejlődés kezdete. A régiót egyre több nemzetközi utazási iroda is felfedezi, miközben a nagyvárosokból menekülő brazilok is szívesen vesznek maguknak itt tengerparti ingatlant. A helyi hatóságok tisztában vannak azzal, mekkora értéket jelent az érintetlen természet, ezért az építési lehetőségek igencsak korlátozottak. Panasz a klímára sem lehet, az éves átlaghőmérséklet ugyanis 25 fokra tehető, mivel még a tél is 18-19 fokos. A hurrikánok és földrengések nem jellemzők a térségben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlás: mit kell tudni?

A brazil hatóságok nem korlátozzák a külföldiek tulajdonszerzését, a standard procedúrán azonban keresztül kell menni. A vevőnek adószámot (CPF: Catastro de Pessao Fisica) kell kérnie, melyet Brazíliában ügyvéden keresztül, esetleg nagykövetségi úton lehet megtenni. Ha megvan ez a dokumentum, akkor az ingatlan vételárát nemzetközi átutalással el kell juttatni a Banco de Brasil-hoz, hogy a brazil kormány nyomon tudja követni az országba érkező külföldi pénzeket.

A vásárláshoz kapcsolódó adók és illetékek az ingatlan árától függően a vételár 5-10%-át teszik ki. Az értékesítéskor a tőkén elért nyereség 15%-át kell leadózni, amennyiben azonban az eladó Brazílián belül újra ingatlanba fekteti a pénzt vagy több mint 5 évig tartotta meg az eladott ingatlant, akkor mentesül ezen adó megfizetése alól. A befolyó bérleti díjat a 3000-6000 fontos sávban 15%, efölött pedig 27,5%-os adó terheli. (Azon nem rezidensek, akik alacsony adózású térségben laknak egységesen 25% adót fizetnek a befolyó bérleti díj után.)

Mit lehet vásárolni és mennyiért?

Az északkeleti Fortaleza városában az újépítésű projektek átlagos négyzetméterára 950 euro körül alakul, ki lehet fogni azonban 600 euro körüli akciós vételeket is, egy apartmant így nagyságrendileg 75 ezer euróért megkaphatunk.

A standard újépítésű vásárlásnál sokkal érdekesebb lehet egy régebbi ház megvétele, ezek többsége ugyanis igencsak méretes telken található. Kaphatunk 300 négyzetméteres, 7 hálószobás és 6 fürdőszobás házat 900 négyzetméteres telken 57,5 ezer euróért, 20 ezer euro alatt pedig 2 hálószobás kisházakat lehet vásárolni.

A kínálat meglehetősen sokrétű, vásárlás előtt tanácsos lehet helyismerettel rendelkező segítőt felfogadni.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem