Ingatlanpiaci boom: a fejlődő országokban még csak most jön!

Pénzcentrum
2008. június 12. 14:00

A nyugati országok ingatlanpiacát érzékenyen érintette a hitelválság és az árak mélyrepülésbe kezdtek, ugyanakkor a fejlődő országokat nem érte sokkhatásként az amerikai és a nyugat-európai krízis és elkerülte őket az áresés is. Szakértők szerint a fejlődésben lévő országok ingatlanpiaca még csak most fog feltörni, főleg ha elérhetővé válnak a kedvező finanszírozási lehetőségek.

A kedvezőtlen tőzsdei eredmények, a lassuló gazdasági növekedés és az emelkedő infláció taszíthatja a külföldi befektetőket, de mások mégis az ingatlanbefektetésben látják a jövőt. Indiában, Kínában, Brazíliában és Oroszországban is egyre több a városlakó, aki megfelelő jövedelemmel és megtakarítással rendelkezik a lakásvásárláshoz.

Ezen országok bankjai nem érintettek a jelzálog-válságban, nincsenek megszorítások és jelentős fejlődési potenciál előtt állnak, még az alulszabályozott jogrendszer ellenére is. A bankok mellett a háztartások sem érzékelték túlzottan a krízist, hiszen a GDP százalékában ezen országok lakossági eladósodása csak töredéke a briteknek és az amerikaiaknak, de az alacsonyabb jövedelmi szint miatt az emberek a bevételeik nagyobb százalékát költik élelmiszerre, mint a nyugati társaik.


Befektetési lehetőségek Törökországban
Az emelkedő infláció magasabb kamatokat jelent, ami sem a külföldi befektetőknek, sem a vásárlóknak nem kedvez. Brazíliában és Mexikóban is feljövőben van a középosztály és megfizethetőbbé váltak az ingatlanok a lakosság számára. A befektetők Törökországot is kiszemelték, hiszen a gazdasági és a demográfiai mutatók hosszú távon is kedvező képet mutatnak. A lakosság fele 30 év alatti és az átlagos éves népesség növekedés eléri az 1 %-ot.

A brit befektetők vonzónak tartják a török ingatlanpiacot, mind a lakások, mind a kereskedelmi célú ingatlanok tekintetében. Az elmúlt öt évben - az olajexportnak is köszönhetően - 75 %-kal nőttek a jövedelmek, a sokat ígérő adatok alapján a befektetők bíznak az erővel telített gazdaság magas teljesítményében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07