13 °C Budapest

Tuti tippek: hogyan szabadulj meg a lakásodtól?

Pénzcentrum
2008. május 14. 05:40

Sokakban felmerül a kérdés lakáseladás előtt, hogy érdemes-e még a lakásra költeni, megtérül-e a vételárban a befektetett összeg? A használt lakásokról általában nem mondható el, hogy makulátlanok lennének, ezért legalább egy tisztasági festés mindenképpen ajánlott, a burkolatcsere kérdése már inkább vitatott. A felújítás előtt érdemes kikérni egy lakberendező tanácsait, aki olyan piaci ismeretekkel rendelkezik, amelyek segítségével könnyen behatárolható, hogy mely munkálatok szükségesek és melyek ajánlottak.


Laminált parketta
A felújítás előtt egy tisztasági festés mindenképpen ajánlott, egyrészt eltünteti a felületi sérüléseket, másrészt világosabbá teszi a lakást. A használt lakásokban lehetnek kisebb-nagyobb repedések, de koszolódhatnak a falak akkor is, ha kisgyermekük kifesti, összekarcolja azt. Mások a lakásban tartott háziállatok, kutyák, macskák által hagyott nyomokat tüntetik el ilyen módon. Ronthatja az összképet, ha beázás nyomai látszanak egy falon, mert a vevő strukturális hibát feltételezhet a lakásban és inkább továbbáll.


Tisztasági festés
A régebb óta üresen álló eladó lakást is jó, ha átgurítjuk, mert a természetes avulás akkor is érint egy ingatlant, ha nem laknak benne. A húszéves tapétákat és a mintás hengerrel díszített falakat mindenképpen fessük át fehérre, mert az említett díszítőelemek mára annyira kimentek a divatból, hogy vizuálisan megzavarhatják az érdeklődőt, aki megriadhat, hogy mióta nem történt felújítás, karbantartás az adott lakásban.

A burkolatok cseréje már vitatottabb kérdés, megkülönböztetünk átlagos és exkluzív anyagokat, melyek alkalmazása eltérően befolyásolhatja az eladási árat. Amíg egy minőségi burkolat akár 1-2 %-ot emelhet a vételáron, addig az átlagos burkolóanyagokat nem igazán érdemes letenni, mert az sem biztos, hogy a vevőnek egyáltalán tetszeni fog. A fürdőszoba és a konyha kényes pontjai a lakásoknak, ezért azok felújítását inkább bízzuk az új tulajdonosra, árkompromisszum mellett. Az eladás előtti felújítások ésszerű határa 2-300 ezer forint körül van - foglalta össze tapasztalatait Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Értékesítés előtt egy lakott ingatlant a felújítás helyett több apró trükkel is fel lehet dobni. Az érdeklődők érkezése előtt az ablakok és a függönyök megtisztítása mellett a bútorok áthelyezésével és a fények felkapcsolásával otthonosabbá tehetjük lakásunkat. A napi használat mellett problémás lehet egy festés vagy egy burkolatcsere, mert rendkívül idő- és energiaigényes munkálatok, amelyek nem is biztos, hogy megtérülnek. A napokig tartó kosz és rendetlenség mellett benne van a pakliban, hogy kiköltözéskor a bútorszállítás során leverik a sarkakat, vagy meghúzzák a frissen mázolt falat.


Világos színek pozitív hatása
Egy üres lakást nem ennyire problémás kifesteni, mindenkinek ajánlott a napfényt erősítő színeket alkalmazni az eladás előtt. A fürdőszoba és a konyha felújítását hagyjuk meg az új vevőnek, a burkolatválasztásnál pedig kérjük ki szakemberek véleményét. Vegyük figyelembe a jelenlegi trendeket és olyan burkolatokat tegyünk le, amelyek eltalálják a tömegbázis igényeit. A szobába és a nappaliba a parketta lerakása a javasolt, mert melegséget áraszt, könnyen takarítható és jobban is mutat. Egyesek az olcsóbb padlószőnyeg alkalmazására esküsznek, de az sokkal problémásabb és nehezebben is lehet hosszú távon tisztán tartani.

A nappaliban is célszerű a parketta alkalmazása, viszont padlófűtés esetén hidegburkolatot kell letenni. Ajánlott a munkálatok megkezdése előtt egy belső építész tanácsait is meghallgatni, sok érdekes és új dologra hívhatják fel a figyelmünket. A felújítási költségek tekintetében 3-400 forintnál kell meghúzni a határt, ennyiből kellőképpen helyre lehet hozni egy lakást az eladáshoz - mondta Kováts Tibor a RE/MAX vezető elemzője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Széles a választék
A választható burkolóanyagok óriási választékban állnak rendelkezésünkre az áruházakban. Laminált parkettát egyes akciós ajánlatokról eltekintve már 1600 forintos négyzetméterártól vásárolhatunk, de a barkács- és lakberendezéssel foglalkozó áruházak kínálata rendkívül széles és a választott anyagoknak csak a vásárló pénztárcája szab határt. A padlószőnyegek négyzetméterára még ettől is alacsonyabb, de a színválasztás miatt lehet, hogy ezt is érdemesebb a vevőre bízni, hogy stílusban illeszkedjen az ő berendezési tárgyaihoz.

Egyre divatosabb a bambuszparketta és parafa parketta, valamint a parketta-hatást keltő hidegburkolatok is. Előbbihez már hat és tízezer forint közötti négyzetméteráron hozzájuthatunk, utóbbi vételára gyártótól és kopásállóságtól függően jobban szóródhat. Exkluzív termékek körében nem ritka a több tízezer forintos négyzetméterár sem.

A szakértők elmondása és a piaci tapasztalatok alapján elmondható, hogy az eladás előtt a lakásfelújításra elköltötött összeg nem valószínű, hogy megtérül, de mindenképpen növeli az eladhatóságot. Nem biztos, hogy ami nekünk tetszik, az másnak fog, ezért igyekezzünk az ésszerűség keretein belül megválasztani a színeket és a burkolatokat. A másik véglet a lakás teljes körű, luxus szinten történő felújítása, ehhez mélyebben a zsebünkbe kell nyújni és bár leszűkítjük a potenciális vevők körét a befektetett pénz, idő és energia nagyobb valószínűséggel fog megtérülni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem