Új ablakkal adod el a lakást? Százezreket bukhatsz rajta!

Pénzcentrum
2008. május 5. 05:40

Az építkezés és a lakásfelújítás során a lakás kifestése és a burkolatcsere mellett fontos a homlokzati nyílászárók helyes megválasztása is. A bejárati ajtók cseréjekor döntő a biztonsági szempontok és a hőszigetelési tényezők figyelembevétele is. Az ablakok és a teraszajtók esetében korábban jellemzően faszerkezeteket építettek be, újabban viszont elterjedtek a műanyagból készült nyílászárók. A számos új technológia ismertetésén túl szólunk a luxusigények kielégítésére szolgáló télikertépítésről is.


Erre az ajtóra is ráfér már a csere

Egyre többen döntenek úgy, hogy felújítják a lakásukat vagy a házukat. Az energiaárak emelkedése miatt ennek része a régi nyílászárók cseréje is. A régi nyílászárók utólagos szigetelése sokszor csak félmegoldás, mert a régi termékek gyártásakor az alacsony energia árak miatt még nem volt szempont az ablakok megfelelő szigetelése.

Vannak bizonyos felújítások, amelyek nem igazán térülnek meg, de a nyílászárók cseréje nem tartozik ezek közé. A hagyományos formákat tartva, az egyedi kialakításokat kerülve különösen társasházi és lakótelepi lakásoknál rezsi megtakarítást érhetünk el, egyes munkálatokra támogatás is igényelhető - mondta Murányi Ákos a Duna House vezető elemzője.

A nyílászárócserére fordított összeg nem vész el, mert amíg mi használjuk az ingatlant, alacsonyabb fűtési költségekkel számolhatunk, értékesítéskor pedig érvényesíteni tudjuk a vételárba a csere költségeit. Már a fűtésszámlán is mutatkozik az ablakcsere hatása, mert egy korszerűtlen nyílászárón keresztül rengeteg hő távozik a lakásból.

Önmagánban nem biztos, hogy elegendő a nyílászárókat kicserélni, célszerű egyidejűleg a fűtési rendszert és a hőszigetelést is korszerűsíteni. Az általános műszaki amortizációt egy komplett felújítással orvosolhatjuk, célszerű a programokat, a pályázatokat és a támogatásokat is megcélozni - mondta Kováts Tibor a RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője.

A bejárati ajtóknál megkülönböztetünk kültéri és beltéri ajtókat. A beltéri ajtókat elsősorban zárt lépcsőházakban alkalmazzák, ahol nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak. A kültéri nyílászárók kiválasztására ezért fokozottan oda kell figyelni, mert a hő- és hanggátló tényezők pontos megválasztásával kizárhatjuk a további kellemetlenségek kialakulását (zaj, pára képződés, penészesedés) a lakásban.

Biztonsági szempontból sem utolsó a minőségi bejárati ajtó kiválasztása, hiszen a betörések nagy többsége ezen keresztül történik. A lakás hő-vesztésének 60 %-a korszerűtlen nyílászárókon keresztül történik, mivel azoknak magasabb a hőáteresztő képessége. A helyes rétegrenddel kialakított bejárati ajtókban a két fa burkolóréteg között tömör acélbetétet és szigetelő-réteget is beépítenek.


A fa- és a műanyag nyílászárók közötti legfontosabb eltérés a hőáteresztő képesség. A korábban alkalmazott fa nyílászáróknak a szerkezetükből adódóan volt egy természetes szellőzésük, a mai termékekre ezzel szemben már nem igaz, hogy mozog előttük a függöny. Az egyre elterjedtebb műanyag ajtók, ablakok karbantartási igénye alacsonyabb, könnyebben takaríthatóak, nem kell őket néhány évente átfesteni és jobban lezárják a levegő útját. A kiválasztáskor figyelembe kell venni még a nyíló szárny méretét és a benne található hőszigetelő üveg súlyát is, mert ellenkező estben a szerkezet eldeformálódhat, ez pedig funkcióvesztéshez vezethet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Jellegzetes irodaház homlokzat
Újonnan épülő irodaházakon láthatunk teljes homlokzatot befedő üvegfalakat, melynek köszönhetően nagymértékű természetes fény jut az épületbe. Az üvegfalakat speciális bevonattal látják el és úgy alakítják ki, hogy rendelkezzenek egy fényáteresztő szűrővel, ami meggátolja, hogy üvegházként funkcionáljon az épület. Kettős üvegszerkezetnél ezt a szellőzést a két üvegfal közötti légréssel oldják meg.


Igazi csendélet az ablakban
Az ablakok kiegészítői a külső párkányok és a belső könyöklők, ezeket általában az ablak színével összhangban választják ki. Fontos a jó anyagválasztás, a tartósság, hogy sokáig megőrizzék eredeti színüket és formájukat. A jól kiválasztott párkányok kiemelik a homlokzati ablakokat és a könyöklők növelik a belső komfortérzetet. Korábban általában fémből készültek, de mára egyre jobban elterjedtek a kőből, a műkőből, a műanyagból készült tárgyak és az egyedi megoldások.


Klasszikus télikert
A nyílászárók szerelésének luxuskategóriája a télikertek építése, ezek készülhetnek fából, fémből, műanyagból, vagy ezek kombinációjából. A kiválasztás során fontos tényező, hogy illeszkedjen a meglévő épülethez és alkalmazkodjon a környezethez. A fából készült szerkezetek előnye a természetes megjelenés, de csak megfelelően előkezelt anyagokat lehet felhasználni a későbbi vetemedés elkerülése érdekében. A műanyag elemek kevésbé drágák, megjelenésükben inkább egy modern épülethez illenek. A fémszerkezet tartós, könnyen felület-kezelhető, de összehasonlítva drágább, mint az előző két megoldás.

Murányi Ákos szerint a külső pesti kerületekben a legjellemzőbb a télikertek kialakítása, értékesítés során, ha a vevő az erkélyt jobban szeretné, akkor sincs gond, mert a beépítés könnyen visszabontható. Kováts Tibor véleménye alapján a télikert nem keresleti szempont, de pozitívan is befolyásolhatja az eladhatóságot, amennyiben a vevő megfelelőnek találja és beleszeret a szépen kialakított télikertbe.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem