31 °C Budapest

Választhatsz! Leég a házad vagy kirabolnak...

Pénzcentrum
2008. április 17. 12:00

Amikor meghallod a szirénát... Amikor látjuk a híradásokban a tűzeseteket, vagy betörésekről hallunk akár a közvetlen környezetünkben is, sokan úgy gondoljuk, hogy "ez velem nem történhet meg". A tűz pusztító erejével élesben szembesülő emberek olyankor jönnek rá igazán, hogy mennyire tehetetlenek vagyunk, ha a dolgok rosszra fordulnak. A lakásunk biztonságáról más célból is gondoskodnunk kell, a betörések elkerülése érdekében érdemes lakásunkat egy jó nagy lakat helyett modernebb biztonsági eszközökkel is felszerelni.


Paneltűz

Forrás: www.hia.hu

A házakra vonatkozó tűzvédelmi előírások annál szigorúbbak, minél több szintes egy épület. A 2-4 szintes lakóépületekhez tartozó követelmények a legenyhébbek, az 5-10 szintes épületeké a mentés, a menekülés és a tűzoltás nehézségei miatt már szigorúbbak, a 10 emelet feletti épületekre vonatkoznak a legszigorúbb feltételek és ezekben található a legtöbb tűzvédelmi berendezés (fali tűzcsap, füstelvezető) is.

A tűzvédelmi előírásokról a társasház közös képviselője tájékoztatja a lakókat. A tulajdonosoknak és bérlőknek is ismerniük kell a kötelezettségeiket és az ilyenkor követendő tennivalóikat, fontos az alapvető szabályok betartása. A saját biztonságunk érdekében nem tanácsos a lakásban főleg az ágyban dohányozni, éghető anyagokat a hőforrások közelében elhelyezni. Gázszag észlelése esetén azonnal áramtalanítsuk le és szellőztessük ki a lakást, mert a villanykapcsolgatás robbanást okozhat, a részletes eljárásrend megtalálható a tűzvédelmi információs portálon.

Hazánk ingatlanállományának tűzbiztonsága kiemelt fontosságú, különös tekintettel a társasházi és a panellakásokra. Kétféle házgyári technológiával készített típust különböztetünk meg attól függően, hogy hány lépcsőház található az épületben. Az egy lépcsőházas pontházak esetében nem tud továbbterjedni a tűz a másik épületre, a több lépcsőházas szalagházaknál probléma, hogy a felvonulási terület gyakran tele van parkoló autókkal.


Munkában a tűzoltók
A lakások előtti - egyébként biztonsági szempontból előnyös - rácsok ilyenkor hátráltatják a mentést és az oltást, főleg ha ott további éghető vagy gyúlékony anyagokat tárolnak a lakók. Ezt a Tűzoltóság le is szereltetheti, hogy ezzel is megelőzzék a bajt. Az épületgépészeti aknákban (strang) a szag- és páraelszívó berendezések által elvezetett zsiradékos anyagok rakódnak le, melyek tűz esetén gyorsítják annak terjedését. A konyhai szellőzőnyílásokba újabban a füst és a tűz átterjedését gátló szelepeket építenek be.

A korábbi elektromos hálózatok mára elavultak, cserére szorulnak, a mai terhelési igényeket már sok esetben nem tudják ellátni, nem ritkák az elektromos tüzek sem. Célszerű legalább szintenként egy poroltókészüléket és egy füstérzékelőt elhelyezni a lépcsőházakban, valamint felhívni a lakók figyelmét, hogy tűz esetén a lépcsőkön keresztül hagyják el az épületet, mert a lift használata ilyenkor tilos és életveszélyes.

A lakástüzek nagy része a konyhából indul ki, elég egy figyelmetlenség és az éghető anyagok máris lángra kapnak. A tűznek elég néhány perc és elterjed az egész lakásban, egy tűzálló ajtó ugyan meg tudja fékezni a lángokat, de a szellőzővezetékeken gyorsan átterjedhet a tűz és a füst más lakásokra is. Az elmúlt időszakban történt tűzesetek rávilágítottak, hogy milyen fontos az épületek tűzvédelme és rendszeres karbantartása.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Tűzoltóautó

Forrás: www.tuozeg.hu

Ha tűzesetet észlelünk, hívjunk segítséget és értesítsük a tűzoltóságot. Mentsük, ami menthető, részesítsük előnyben a gyermekeket és a nőket és tegyünk a szánk elé nedves ruhát. Mérjük fel a tűzoltás esélyeit és lehetőségeit, és csak akkor kezdjük meg önállóan az oltást, ha a testi épségünket nem veszélyeztetjük.

A panelprogram keretében az energiatakarékos megoldások kialakítása mellett a tűzvédelmi rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni. A programban eddig mintegy kétszázezer lakás vett részt, cél a házak állagának megőrzése, fejlesztése és a paneltüzek számának minimálisra csökkentése.

Mennyit ér a biztonsági ajtó...

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG