22 °C Budapest

Lakóparkok: a medencétől már nem ájul el a magyar!

Pénzcentrum
2008. április 21. 05:55

Még nincs egy évtizede, amikor a társasház építések fellendülése idején mindenki le volt nyűgözve a fejlesztők ajánlataitól. A mozgásérzékelős világítás, a bekamerázott közösségi terek, a portaszolgálat mellett medencével, szaunával, fitnesz- és konditeremmel ösztönözték új építésű lakás megvásárlására a gyanútlan vásárlókat. Akkor még nem gondolták az emberek, hogy a rövidesen elkészülő prémium projektek szolgáltatásaihoz mekkora közös költség fog tartozni az üzemeltetés során.


Konditerem
Valkó Dávid - az Otthon Centrum vezető elemzője - szerint a mai tömegpiacon nem reális elvárás a prémium szolgáltatások biztosítása, a beruházók nem is számolnak ezekkel. A budai oldalon és a kis lakásszámú társasházakban előfordulnak konditermek, de a piac a kényelmi szempontok helyett eltolódott a környezet tudatosság és az energiatakarékos megoldások felé.

Vannak lakóparkok, ahol külföldi befektetők vásárolták fel a lakások egy részét és az elszámolt megtérülési mutatók miatt a piacon mért reális bérleti díj felett akarják kiadni azokat. Ez azt eredményezi, hogy rengeteg lakás üresen áll, a külföldi tulajdonos sokszor nem fizeti a tulajdoni hányadához tartozó közös költséget, ezzel megnehezítik a társasház üzemeltetését.


Penészesedés
A beköltözés után derül ki sok lakó számára, hogy nem egészen a reklámok és az értékesítők által sugallt paradicsomba költözött, hanem rejtett hibák és ismeretlen tulajdonostársak várják őket. Az alakuló közgyűlésen a tulajdonosok üzemeltetőt választanak, nagyon fontos a jó döntés, mert több társasházban is okozott már problémát a hűtlen kezelés.

A városban épült lakóparkok - egyes kerületekben ligetnek, lakókertnek, és rezidenciáknak keresztelték őket - korábban sok extra szolgáltatást kínáltak a vásárlóknak. Az igények is megváltoztak, a lakóközösségek költségvetésébe manapság a biztonsági kamera és a portaszolgálat még talán belefér, kialakítanak az udvaron egy kis játszóteret, vagy grillezőt, de a medence, a szauna és a kozmetika már a múlté.

Aki vállalja, hogy egy prémium-szolgáltatásokkal feltupírozott társasházban vesz lakást, annak jelentős többletköltséggel kell számolni a lakás megvásárlásakor és az üzemeltetés során is. A közösségi területek megépítése a beruházónak többletköltséget jelent, ezt csak az eladható négyzetméterek (lakások) vételárának emelésével tudja kompenzálni, a szolgáltatások üzemeltetése is pénzbe kerül, ezt vagy a közös költségben, vagy a használat során egyszeri, vagy bérleti díjak formájában fizeti meg a lakó.


Portás
A beruházók a vásárlók árérzékenységére válaszul egyre többet hagynak el az extra szolgáltatásokból, ügyelnek arra, hogy az üzemeltetési díjak hosszú távon megfizethetőek legyenek. Amíg a prémium lakóparkokban a szolgáltatások, az őrzés következtében a négyzetméterenkénti közös költség meghaladhatja az 500 forintot is, addig a normál kivitelezésű házakban az üzemeltetők megpróbálják 200 forint alatt tartani az egy négyzetméterre eső üzemeltetési költségeket.

A piaci igényeknek átalakították a társasházak tervezése során figyelembe vett szempontokat. Egy évtized alatt a piac felismerte azt, hogy az új építésű társasházak lakói nem teljesen elszigetelve egy másik bolygón laknak, hanem továbbra is a város részei, igaz új környezetben. Kialakult egy kör, aki nem rajong a lakóparkokért a zsúfoltság és a kevés zöld felület és minimális közösségi terek miatt, szerintük már egyáltalán nem elit kategória egy ilyen házba történő beköltözés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Kínai lakótelep (kattints a képre)!
A többlakásos társasház megnevezés mögött akár 100-200 lakás is lehet, gondoljunk csak a műemlékvédők körében is nagy port kavart belvárosi beruházásokra. Az élettér egyre szűkül, a panelból elvágyó fiatalok pont ennek az ellenkezőjét keresik. A korai lakópark építések során még figyelembe vették az egyéni igényeket, a tömegpiacra termelés és a profitmaximalizáló beruházói érdek mellőzi a humán szempontokat, azonban ez túlkínálatot és az érdeklődés visszaesését eredményezheti az ilyen ingatlanok iránt.

Az el nem adott beállók a teremgarázsokban azt bizonyítják, hogy sok lakásvásárlónak nem a prémium szolgáltatások igénybevétele a legfontosabb, hanem még a beálló, rosszabb esetben akár az autó megvásárlása is várat magára. Ma már inkább marketing célokat szolgál az extra szolgáltatások reklámozása és hirdetésekbe csempészése, a kialakított néhány százalékos zöld felületek még nem jelentenek tényleges kertvárosi környezet.


Lakótelep
A lakóközösség eltérő összetétele meghatározza a biztosítható szolgáltatások körét is, a házban lévő garzonlakások tulajdonosai nem biztos, hogy ugyanazokat a feltételeket megengedhetik maguknak, mint a luxusingatlanok vevői. A nagy lakásszámú társasházakban a zsúfoltság miatt visszaköszönő panelérzés miatt többen inkább már szabadulnának a lakásuktól.

A jó lakóközösség sokszor többet jelent, mint a sokszor feleslegesnek tűnő szolgáltatások. A jó szomszédok és az összetartó, együttműködő társasház érékesebb lehet, mint a fitneszterem. Sokak véleménye szerint társasházba lakni megy az ember, az úszni, vagy sportolni vágyók keressék fel a legközelebbi uszodát, vagy sportcentrumot.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?