4 °C Budapest

Ingatlanos sikerlista: Magyarország nagyot bukott

Pénzcentrum
2007. október 24. 10:05

Az Egyesült Királyságon is végigsöpört hitelezési válság ellenére továbbra is London a legvonzóbb városa Európának, legalábbis ami az ingatlanbefektetéseket illeti. A brit fővárost München és Párizs követi a LaSalle Investment Management által felállított rangsorban.


A LaSalle Investment Management 1998 óta minden évben elkészíti az Európai Regionális Gazdasági Növekedési Indexet (E-REGI), mely továbbra is vizsgált 91 európai város gazdaságának növekedési prognózisai, általános vagyoni helyzete és a helyi üzleti környezet versenyképessége alapján állítja fel az adott évre érvényes rangsort.

A felmérés végeredményeként a LaSalle arra jutott, hogy a hitelezési válság következményei sem képesek ellensúlyozni a gazdasági növekedést, így továbbra is erős befektetői jelenlét várható az ingatlanpiacon, amely együtt jár majd a tranzakciók számának stagnálásával vagy esetleges növekedésével.

A LaSalle Investment Management kutatásért felelős európai vezetője, Robin Goodchild szerint továbbra is elég erőteljesen körvonalazódik azon városok köre, melyek kiemelt figyelmet érdelemnek a fejlesztők részéről. Véleménye szerint az ingatlanpiaci kereslet továbbra is jelentős marad a brit és a francia fővárosban, illetve Németország leginkább vonzó városában, Münchenben.


A 2007-es lista egyik legnagyobb vesztese Madrid, mely összesen hat helyet csúszva vissza, idén a 10. pozíciót tudhatja magának. Helyére Stockholm lépett, a svéd főváros így megőrizheti szerepét, mint a skandináv félsziget legvonzóbb városa. Stockholm esetében az igazi vonzóerőt a város népességének folyamatos bővülése adja, mely állandó keresletet teremt az ingatlanpiacon.

London kiemelkedően magas GDP-jének és a foglalkoztatási mutatók javulásának köszönhetően maradhatott az első helyen. Minderre persze ráerősít a brit főváros pénzvilágban betöltött szerepe.

A Közép-Kelet Európai Régió országai vegyesen szerepeltek: míg Lengyelország, az újonnan csatlakozó Románia és Bulgária, illetve a Balti-államok városai esetenként több tíz helyet léptek előre, addig Pozsony és Budapest nagy vesztesekként értelmezhetik a 2007-es felmérést.

A régió legvonzóbb városa Varsó lett, mely végül 19. lett a 91 várost tömörítő listán. Varsó jó szereplését egyértelműen a város gyors gazdasági növekedésének köszönheti, mely enyhe lassulása ellenére is jelentősen meghaladja az országos átlagot.

Budapest a stabilizációs folyamat gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatásainak, és az emelkedő adókörnyezet következményeként vesztett 19 helyet tavalyi eredményéhez képest, és végzett a 62. helyen.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?