Ingatlanos sikerlista: Magyarország nagyot bukott

Pénzcentrum
2007. október 24. 10:05

Az Egyesült Királyságon is végigsöpört hitelezési válság ellenére továbbra is London a legvonzóbb városa Európának, legalábbis ami az ingatlanbefektetéseket illeti. A brit fővárost München és Párizs követi a LaSalle Investment Management által felállított rangsorban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A LaSalle Investment Management 1998 óta minden évben elkészíti az Európai Regionális Gazdasági Növekedési Indexet (E-REGI), mely továbbra is vizsgált 91 európai város gazdaságának növekedési prognózisai, általános vagyoni helyzete és a helyi üzleti környezet versenyképessége alapján állítja fel az adott évre érvényes rangsort.

A felmérés végeredményeként a LaSalle arra jutott, hogy a hitelezési válság következményei sem képesek ellensúlyozni a gazdasági növekedést, így továbbra is erős befektetői jelenlét várható az ingatlanpiacon, amely együtt jár majd a tranzakciók számának stagnálásával vagy esetleges növekedésével.

A LaSalle Investment Management kutatásért felelős európai vezetője, Robin Goodchild szerint továbbra is elég erőteljesen körvonalazódik azon városok köre, melyek kiemelt figyelmet érdelemnek a fejlesztők részéről. Véleménye szerint az ingatlanpiaci kereslet továbbra is jelentős marad a brit és a francia fővárosban, illetve Németország leginkább vonzó városában, Münchenben.


A 2007-es lista egyik legnagyobb vesztese Madrid, mely összesen hat helyet csúszva vissza, idén a 10. pozíciót tudhatja magának. Helyére Stockholm lépett, a svéd főváros így megőrizheti szerepét, mint a skandináv félsziget legvonzóbb városa. Stockholm esetében az igazi vonzóerőt a város népességének folyamatos bővülése adja, mely állandó keresletet teremt az ingatlanpiacon.

London kiemelkedően magas GDP-jének és a foglalkoztatási mutatók javulásának köszönhetően maradhatott az első helyen. Minderre persze ráerősít a brit főváros pénzvilágban betöltött szerepe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Közép-Kelet Európai Régió országai vegyesen szerepeltek: míg Lengyelország, az újonnan csatlakozó Románia és Bulgária, illetve a Balti-államok városai esetenként több tíz helyet léptek előre, addig Pozsony és Budapest nagy vesztesekként értelmezhetik a 2007-es felmérést.

A régió legvonzóbb városa Varsó lett, mely végül 19. lett a 91 várost tömörítő listán. Varsó jó szereplését egyértelműen a város gyors gazdasági növekedésének köszönheti, mely enyhe lassulása ellenére is jelentősen meghaladja az országos átlagot.

Budapest a stabilizációs folyamat gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatásainak, és az emelkedő adókörnyezet következményeként vesztett 19 helyet tavalyi eredményéhez képest, és végzett a 62. helyen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?