5 °C Budapest

Saját szigetet milliárdokért: sokan belevágnak

Pénzcentrum
2007. október 20. 13:00

Az én házam az én váram, gondolhatják sokan, akik családi ház vásárlásával szeretnének minél nagyobb privát szférát biztosítani maguknak. A fenti gondolatból az is következik, hogy az én telkem az én királyságom, persze csakis átvitt értelemben, hiszen ez még nem jelent egyet azzal, hogy a saját telkemen azt csinálok, amit akarok.

A civilizációtól menekülni vágyó üzletemberek számára megadatik az a lehetőség, hogy az utóbbi gondolatot is az előbbiek mellé helyezzék. A megoldásról, melyet a saját sziget vásárlása jelent, már többször megemlékeztünk virtuális hasábjainkon. Így most nem az elméleti lehetőségekről szólónk, hanem megmutatjuk, hogy milyen kínálatból válogatnak azok, akik számára a saját királyság alapítása nem csupán egy álom.

Az amerikai Forbes az idei évben is megkereste a világ magánszigetekkel foglalkozó ingatlanügynökségeit a jelenlegi kínálat után érdeklődve, a kapott válaszokból pedig felállította a világ legdrágább privát szigeteinek rangsorát. Persze senki sem állíthatja biztosan, hogy a nagy nyilvánosság kizárása mellett nem kerülnek új kezekbe magán szigetek az alábbi táblázatban szereplőekkel azonos, vagy azoknál magasabb áron.


Legdrágábban jelenleg a Karibi-térségben vásárolhatunk: a 800 hektáros Ronde-szigetért 100 millió dollárt, vagyis több mint 17 milliárd forintot szeretne kapni jelenleg tulajdonosa.

A lista második helyezettjén, a belizei Caye Chapel Resorton minden megtalálható, amire egy újdonsült szigettulajdonos vágyhat. A 100 hektáros területen 28 lyukú golfpálya, mélyvízi búvárkodás, medence, koktél bár, teniszpálya, kosárlabdapálya, röplabdapálya és egy 4,8 kilométeres kiépített futópálya várja az érdeklődőket. A tulajdonosoknak a 30, egyenként 300 négyzetméteres, háromszobás luxusvilla kínál védelmet a napfény ellen.

A két sziget példájából is látszik, hogy a tehetős üzletemberek és hírességek különböző célból vásárolnak szigetet maguknak: sokan üzleti lehetőséget látnak benne, melyre a Caye Chapel Resort adja a legjobb példát, míg mások az érintetlen környezetet szeretnék élvezni.

Az egyik ügynöksége munkatársa szerint néhány évvel ezelőtt még szinte lehetetlen volt olyan szigetet értékesíteni, melynél nem volt meg a lehetősége annak, hogy bekapcsolják azt az elektromos hálózatba. A technika fejlődése azonban ezt a problémát is megoldotta, így manapság sokan vannak, akik kifejezetten érintetlen földdarabokat keresnek. Lehetőleg olyat, ahol a civilizáció közelségét és a természeti környezetet egyszerre élvezhetik.

Ilyen hely a Bahamákon található Charles-sziget, melynek 22 hektárnyi területéért 39 millió dollárt szeretne megkapni a jelenlegi tulajdonos. A sziget egyetlen építményét jelenleg a kikötő jelenti, a terület azonban kiválóan alkalmas egy luxus otthon felépítésére. Legnagyobb előnyét a többi szigethez való közelsége jelenti, melyek szórakozási lehetőséget és az orvosi segítség közelségét biztosítják.

A gyümölcsökben bővelkedő Földközi-tengeri sziget, Agria Trias ezzel ellentétben a már beépített paradicsomra vágyók számára jelenthet jó megoldást. A 28 millió dolláros sziget 90 percnyi autóútra van Athéntól, egy 4 szobás villa, két kiszolgáló épület, egy kisebb kápolna és egy 30 ember fogadására alkalmas kültéri étkező található már rajta.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?