-4 °C Budapest

Lakást szélerőművel - nálunk is kapsz hitelt

Pénzcentrum
2007. október 19. 14:00

Hazánkban is egyre nagyobb sajtónyilvánosságot kapnak az alternatív építészeti megoldások, melyekkel jelentősen csökkenthető a lakóingatlanok szén-dioxid emissziója. Alkalmazásuk esetében a környezet és a lakásvásárló, építtető érdeke egybeesik, mivel az alacsonyabb emissziót a felhasznált fűtőenergia csökkentésén keresztül érik el ezek a megoldások.

A tegnapi napon szóltunk arról, hogy nemsokára megépül hazánk első passzív irodaháza, mely esetében a tervezett energiaigény 1 liter körül alakul majd négyzetméterenként. Ezt az építő, Bauland Kft. alternatív energia felhasználásából szeretné fedezni.

A családi házak között azonban még egyetlen minősített passzív ház sincs, ennek okát egyrészről az állami szubvenció hiánya jelenti. A zéró emisszió elérésére törekedő nyugat-európai országokban azonban nem csupán az állam, de a pénzintézetek is felismerték, hogy az alternatív energiafelhasználás támogatása jelentős lehetőséget rejt magában.

A zöld jelzáloghitelek nemrégiben jelentek meg a brit piacon, ahol több bank is időszakosan, kedvezményes kamatokat nyújt azoknak, akik vállalják, hogy lakásuk energiafelhasználását csökkentését elősegítő beruházásokra használják az összeget. A kedvezményes kamatok mellett a pénzintézetek arra is kötelezettséget vállalnak, hogy a profit egy részét környezetvédelmi célokra engedik át, elmaradt térségekben fejlesztik az alternatív energia-felhasználást.

A legtöbb intézet már meglévő ingatlanok fedezete mellett kínálja hiteleit, de találkozhatunk olyan konstrukcióval is, mely alternatív építési módok alkalmazásával megépített házhoz nyújt forrást. Az Ecologynél például a viktoriánus korabeli házakban élők kaphatnak hitelt, lakásaik felújításához: a szigeteléshez újrahasznosított papírt, a fűtéshez pedig napkollektorokat használnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hazánkban jelenleg csupán az Inter-Európa Bank kínál ilyen konstrukciót, illetve a Sikeres Magyarországért lakossági, energiatakarékossági program keretében juthatnak forráshoz az alternatív energiát előnyben részesítő lakásvásárlók vagy lakásépítők. Utóbbi esetében bizonyos kort meghaladó házak esetében az energiatakarékosság javítása, míg ennél fiatalabbaknál az alternatív energiaforrások használata lehet a cél.

A bankok többsége azonban itthon még nem kínál kedvezményeket azok számára, akik a környezet védelmét tartják szem előtt lakásvásárláskor. Sőt több olyan alternatív építési eljárás van, rönkházak, dombházak, melyek fedezete mellett, a szűk piac miatt, nem szívesen nyújtanak hitelt a bankok.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?