3 °C Budapest

Használt lakás: csak erős idegzetűeknek!

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:40

Fővárosi lakásárak: megválaszoljuk a kérdést 3 hónapja vizsgáltuk meg először öt gyorsan fejlődő budapesti kerület ingatlanpiacát, típusonként átlagos lakásokat keresve. Most ismét "nekivágtunk" a főváros utcáinak az átlagárak után kutatva. Az ingatlanügynökség és online kereső portálok által szolgáltatott adatok arról tanúskodtak, hogy az általunk kiválasztott kerületek ingatlanpiaca erősen negatív három hónapot tudhat maga mögött.

A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületeket és lakástípusokat 2007. szeptember végén jellemző átlagárakat. Az általunk közölt árak ezekből az átlagokból alakulnak ki, de mivel átlagárakról van szó, azok csak útmutatásként szolgálhatnak.

Még mielőtt végigtekintenénk a jelenleg jellemző átlagárakon és vizsgálnánk az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az ingatlanügynökségekhez, illetve az online ingatlanportálokra újonnan felkerült ingatlanok minőségi összetételének változása torzíthatja az átlagos értéket. Például, az árak csökkenését okozhatja az is, hogy az ügynökségekhez az elmúlt negyedévben alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező ingatlanok kerültek be.

Radikális változások? Még az ötlet is megmosolyogtató....

Ha a 2007. szeptemberében jellemző árakat tartalmazó diagramot a 3 hónappal ezelőtti állapotot szemléltető társa mellé helyeznénk, úgy éreznénk, hogy egypetéjű ikrekkel állunk szemben, és csak nagy nehézségek árán sikerülne, némi eltérést felfedeznünk.

Az egyetlen szemmel is érzékelhető változást az jelenti, hogy egyes kerületek esetében annak köszönhetően, hogy a panelek ára enyhén emelkedett, az új lakásoké és paneleké pedig stagnált vagy csökkent, mérséklődött a különböző típusok esetében jellemző árak különbsége.


Az új vagy használt kérdést tekintve elmondható, hogy a VIII. kerületben kell legkevésbé mélyre nyúlnunk a zsebünkben, ha szeretnék büszke, első tulajdonosai lenni a kiszemelt ingatlannak, és itt kell a használthoz képest a legkevesebb plusz kiadást felvállalni. Míg az új és használt ingatlanok közötti négyzetmétertár-különbség a XI. kerületben csúcsosodik ki: itt átlagosan 105 ezer forinttal kell többet fizetnünk egy új lakásért négyzetméterként.
A XI. kerület, budai fekvésénél és így presztízsénél fogva, kiemelkedik az általunk választott kerületek közül: itt egy panel lakásért is annyit kell adnunk, mint a nyolcadik kerültben egy téglaépítésűért, míg egy tizenegyedik kerületi téglalakás árából újat veszünk a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben.

Pesszimizmus itt is, ott is - ki a legnagyobb vesztes?

Használt tégla: ennek már a fele se tréfa!

Az elmúlt három hónapban az általunk vizsgált kerületek egyikét sem jellemezte áremelkedés, de még csak az árak stagnálása szem, legalábbis ami a használt téglalakásokat illeti. Az árszínvonal legnagyobb mértékű csökkenését a XVI . és a XIV. kerület eladói érezhették, de az árak 2 százalékot meghaladó mérséklődéséről számolhatunk be a XI. kerület esetében is.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?