Használt lakás: csak erős idegzetűeknek!

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:40

Fővárosi lakásárak: megválaszoljuk a kérdést 3 hónapja vizsgáltuk meg először öt gyorsan fejlődő budapesti kerület ingatlanpiacát, típusonként átlagos lakásokat keresve. Most ismét "nekivágtunk" a főváros utcáinak az átlagárak után kutatva. Az ingatlanügynökség és online kereső portálok által szolgáltatott adatok arról tanúskodtak, hogy az általunk kiválasztott kerületek ingatlanpiaca erősen negatív három hónapot tudhat maga mögött.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületeket és lakástípusokat 2007. szeptember végén jellemző átlagárakat. Az általunk közölt árak ezekből az átlagokból alakulnak ki, de mivel átlagárakról van szó, azok csak útmutatásként szolgálhatnak.

Még mielőtt végigtekintenénk a jelenleg jellemző átlagárakon és vizsgálnánk az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az ingatlanügynökségekhez, illetve az online ingatlanportálokra újonnan felkerült ingatlanok minőségi összetételének változása torzíthatja az átlagos értéket. Például, az árak csökkenését okozhatja az is, hogy az ügynökségekhez az elmúlt negyedévben alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező ingatlanok kerültek be.

Radikális változások? Még az ötlet is megmosolyogtató....

Ha a 2007. szeptemberében jellemző árakat tartalmazó diagramot a 3 hónappal ezelőtti állapotot szemléltető társa mellé helyeznénk, úgy éreznénk, hogy egypetéjű ikrekkel állunk szemben, és csak nagy nehézségek árán sikerülne, némi eltérést felfedeznünk.

Az egyetlen szemmel is érzékelhető változást az jelenti, hogy egyes kerületek esetében annak köszönhetően, hogy a panelek ára enyhén emelkedett, az új lakásoké és paneleké pedig stagnált vagy csökkent, mérséklődött a különböző típusok esetében jellemző árak különbsége.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az új vagy használt kérdést tekintve elmondható, hogy a VIII. kerületben kell legkevésbé mélyre nyúlnunk a zsebünkben, ha szeretnék büszke, első tulajdonosai lenni a kiszemelt ingatlannak, és itt kell a használthoz képest a legkevesebb plusz kiadást felvállalni. Míg az új és használt ingatlanok közötti négyzetmétertár-különbség a XI. kerületben csúcsosodik ki: itt átlagosan 105 ezer forinttal kell többet fizetnünk egy új lakásért négyzetméterként.
A XI. kerület, budai fekvésénél és így presztízsénél fogva, kiemelkedik az általunk választott kerületek közül: itt egy panel lakásért is annyit kell adnunk, mint a nyolcadik kerültben egy téglaépítésűért, míg egy tizenegyedik kerületi téglalakás árából újat veszünk a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben.

Pesszimizmus itt is, ott is - ki a legnagyobb vesztes?

Használt tégla: ennek már a fele se tréfa!

Az elmúlt három hónapban az általunk vizsgált kerületek egyikét sem jellemezte áremelkedés, de még csak az árak stagnálása szem, legalábbis ami a használt téglalakásokat illeti. Az árszínvonal legnagyobb mértékű csökkenését a XVI . és a XIV. kerület eladói érezhették, de az árak 2 százalékot meghaladó mérséklődéséről számolhatunk be a XI. kerület esetében is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20