7 °C Budapest

Használt lakás: csak erős idegzetűeknek!

Pénzcentrum
2007. október 5. 05:40

Fővárosi lakásárak: megválaszoljuk a kérdést 3 hónapja vizsgáltuk meg először öt gyorsan fejlődő budapesti kerület ingatlanpiacát, típusonként átlagos lakásokat keresve. Most ismét "nekivágtunk" a főváros utcáinak az átlagárak után kutatva. Az ingatlanügynökség és online kereső portálok által szolgáltatott adatok arról tanúskodtak, hogy az általunk kiválasztott kerületek ingatlanpiaca erősen negatív három hónapot tudhat maga mögött.

A folyamatosság és az összehasonlíthatóság kedvéért ismét két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az OriGoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületeket és lakástípusokat 2007. szeptember végén jellemző átlagárakat. Az általunk közölt árak ezekből az átlagokból alakulnak ki, de mivel átlagárakról van szó, azok csak útmutatásként szolgálhatnak.

Még mielőtt végigtekintenénk a jelenleg jellemző átlagárakon és vizsgálnánk az elmúlt három hónapban bekövetkezett változásokat, mindenképpen meg kell említenünk, hogy az ingatlanügynökségekhez, illetve az online ingatlanportálokra újonnan felkerült ingatlanok minőségi összetételének változása torzíthatja az átlagos értéket. Például, az árak csökkenését okozhatja az is, hogy az ügynökségekhez az elmúlt negyedévben alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező ingatlanok kerültek be.

Radikális változások? Még az ötlet is megmosolyogtató....

Ha a 2007. szeptemberében jellemző árakat tartalmazó diagramot a 3 hónappal ezelőtti állapotot szemléltető társa mellé helyeznénk, úgy éreznénk, hogy egypetéjű ikrekkel állunk szemben, és csak nagy nehézségek árán sikerülne, némi eltérést felfedeznünk.

Az egyetlen szemmel is érzékelhető változást az jelenti, hogy egyes kerületek esetében annak köszönhetően, hogy a panelek ára enyhén emelkedett, az új lakásoké és paneleké pedig stagnált vagy csökkent, mérséklődött a különböző típusok esetében jellemző árak különbsége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az új vagy használt kérdést tekintve elmondható, hogy a VIII. kerületben kell legkevésbé mélyre nyúlnunk a zsebünkben, ha szeretnék büszke, első tulajdonosai lenni a kiszemelt ingatlannak, és itt kell a használthoz képest a legkevesebb plusz kiadást felvállalni. Míg az új és használt ingatlanok közötti négyzetmétertár-különbség a XI. kerületben csúcsosodik ki: itt átlagosan 105 ezer forinttal kell többet fizetnünk egy új lakásért négyzetméterként.
A XI. kerület, budai fekvésénél és így presztízsénél fogva, kiemelkedik az általunk választott kerületek közül: itt egy panel lakásért is annyit kell adnunk, mint a nyolcadik kerültben egy téglaépítésűért, míg egy tizenegyedik kerületi téglalakás árából újat veszünk a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben.

Pesszimizmus itt is, ott is - ki a legnagyobb vesztes?

Használt tégla: ennek már a fele se tréfa!

Az elmúlt három hónapban az általunk vizsgált kerületek egyikét sem jellemezte áremelkedés, de még csak az árak stagnálása szem, legalábbis ami a használt téglalakásokat illeti. Az árszínvonal legnagyobb mértékű csökkenését a XVI . és a XIV. kerület eladói érezhették, de az árak 2 százalékot meghaladó mérséklődéséről számolhatunk be a XI. kerület esetében is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem