12 °C Budapest

Megéri lakást venni vagy a bankban fialjon a pénz? - Itt az iránytű!

Pénzcentrum
2007. június 6. 05:55

Minden kisbefektető számára fontos kérdés, hogy a bank által nyújtott biztonságban, lekötött betétben tartsa-e a pénzét, vagy a magasabb hozam reményében vállaljon-e nagyobb kockázatot egy befektetési alapba való elhelyezéssel, a tőzsdén való kereskedéssel vagy akár ingatlan befektetési céllal való megvásárlásával. A mérleg nyelvének billenése természetesen nagymértékben függ a befektető által elvárt hozamtól és a kockázatvállalási készségtől.

A moszkvai Irn.ru ingatlanszakértői, hogy segítséget nyújtsanak a kulcsfontosságú döntés meghozatalában, létrehozták a moszkvai ingatlanmegtérülési indexet, amely arra próbál választ adni, hogy mennyiben tud az ingatlanbefektetés releváns alternatívát nyújtani a kockázatmentesnek ítélhető lekötött betéttel szemben.

A következőkben arra teszünk kísérletet, hogy a moszkvai példa alapján létrehozzuk a budapesti ingatlanmegtérülési indexet. Természetesen a lelassult növekedést mutató budapesti ingatlanpiacon bizonyos nehézségekbe ütközik egy ilyen érték megállapítása, melyekről a későbbiekben részletesen beszámolunk, míg a két számjegyű ütemben szárnyaló orosz ingatlanpiac egészen más képet mutat. Először azonban lássuk, hogyan is épül fel a rejtélyes index.

Előző féléves hozamok, amortizáció és bérleti díj: apró részletek egy nagy vállalkozáshoz!

A moszkvai index alapja természetesen az átlagos négyzetméterár, amely a teljes 11 milliós nagyváros ingatlanpiacára vonatkozik, ezzel az értékkel osztják a szakértők az átlagos éves bérleti díjat, mely ugyancsak a teljes bérleti piacon megtalálható ajánlatok alapján kerül kiszámításra.

Ez a művelet adja meg az alaphozamot, amelyet a későbbiekben korrigálnak az elmúlt félévben tapasztalt százalékos értéknövekedéssel és a becsült amortizációval, így kapják meg az ingatlanpiacon elérhető reálhozamot, melyet az index kiszámításának utolsó lépéseként elosztanak a bankpiacon kapható lekötött éves betéti kamatok átlagával.

Amennyiben ez a szám nagyobb mint egy, az ingatlanpiac jobb befektetési lehetőséget jelent a kisbefektetők számára, abban az esetben pedig ha egy alá süllyed, már nem érdemes a kiadással vesződni és kockázatot vállalni, okosabb bankbetétbe helyezni pénzünket.

A moszkvai ingatlanpiac szárnyaló növekedését mutatja, hogy a heti egy alkalommal megállapított érték az elmúlt hat évben először 2007. áprilisában csökkent egy alá.

Lássuk mennyi is a budapesti ingatlanmegtérülési index!

A budapesti ingatlanpiacon tevékenykedő szereplőket kérdeztük az indexhez szükséges adatokra vonatkozóan, melynek elkészítésében az Otthon Centrum, a Duna House, az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az Albérlet.hu és az OrigoIngatlan voltak segítségünkre.


A fent olvasható táblázatban foglaltuk össze a budapesti lakáspiacra jellemző árakat, természetesen a szűkösen rendelkezésre álló információk miatt az általunk megállapított index sokkal inkább iránymutató jellegű, mintsem egy aranyszabályként értelmezhető befektetési tipp, már csak azért is, mert az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak nem tudnak általános szabályt alkotni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakértők egyöntetűen arra figyelmeztetnek, hogy a kockázatok és az elérhető hozamok mérlegelésének mindenképpen az adott ingatlan tulajdonságainak tükrében kell megtörténnie.

Az adatokat a moszkvai ingatlanelemzők által létrehozott képletbe helyezve azt kapjuk, hogy az ingatlanbefektetés által nyújtott potenciális hozam még az igencsak lassan növekvő ingatlanárak mellett is meghaladja a jelenleg a kereskedelmi bankok által ajánlott átlagos éves kamatot, melyet a 2007. június ötödikén a bankok honlapjairól begyűjtött adatok alapján számoltunk ki.

Bár a moszkvai piacon jóval nagyobb növekedési potenciálról számolhatunk be, a budapesti index mégis az ingatlanok, a moszkvai ezzel ellentétben pedig a bankbetét felé billenti a mérleg nyelvét. Ennek oka, hogy a moszkvai lakások árának kétszámjegyű növekedésével egy idő után a kevésbé rugalmatlan bérleti díjak már nem tudnak lépést tartani, míg nálunk pontosan ellentétes tendencia figyelhető meg.

Így abban az esetben, ha a kiadás garantált, hazánkban magasabb lesz a megtérülési hányad, és ez kiegyenlíti a felértékelődés esetében jelentkező különbséget. Emellett a moszkvai index 10 százalékos éves amortizációval számol, amelyet a magyar viszonyokhoz igazítva két százalékra módosítottunk.

Ingatlan vagy betét: mi várható a jövőben?

A kérdés megválaszolásának nehézségét az jelenti, hogy sem a jegybank kamatdöntéseire, sem pedig az ingatlanpiacon jellemző árakra nem tudunk megfelelő jóslatot adni. Abban az esetben, ha az ingatlanárak növekedni fognak, de olyan mértékben, hogy ezzel az albérleti díjak is lépést tudnak tartani, és a Nemzeti Bank is a monetáris enyhítés mellett dönt, az index még inkább az ingatlanbefektetés felé billenhet.


Emellett nehezíti a pontos érték előállítását, hogy a ingatlanügynökségek által befogadott ajánlatok között általában az értékesebb ingatlanok jelennek meg, hiszen ebben az esetben éri meg a vevőnek a közvetítési díjat megfizetni. Ezt a torzítást azzal próbáltuk mérsékelni, hogy online ingatlan kereső oldalak ajánlatait is figyelembe vettük az átlagoláskor.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem