Még drágulhatnak a budapesti lakások!

Pénzcentrum
2006. július 17. 15:00

Az európai fővárosokban még mindig sokkal drágábban juthatunk lakásokhoz és családi házakhoz, mint Budapesten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az európai fővárosokban még mindig sokkal drágábban juthatunk lakásokhoz és családi házakhoz, mint Budapesten - írja a Napi.

A budapesti lakásárak magyar viszonylatban meglehetősen magasak, ezáltal még mindig nem megfelelően elérhetőek a lakást keresők számára. A belvárosban 300-800 ezer forint körül szóródnak a négyzetméterárak, de a frekventált helyen lévő, valamivel többet kínáló lakásokért- például Duna-partra néző szobákkal-, illetve luxuslakásokért elkérhetik akár az egymillió forintos négyzetméterárat is.

Ezzel szemben elmondhatjuk, hogy a magyar árak az európai árakhoz képest relatíve alacsonyak, mert főleg a Nyugat-Európára jellemző egy, -akár kétmillió forintos árat figyelembe véve sokkal többet kell egy lakásra spórolni, mint itthon. Budapesten legalacsonyabb áron panellakásokat kaphatunk, körülbelül 170-230 ezer forintos négyzetméter árat kell kifizetni értük. Így ezekért is minimum három évet kell spórolnia annak, aki átlagos keresettel rendelkezik. Ausztriában, nyugati szomszédunk fővárosában, Bécsben, csakúgy, mint a hasonló kereseti lehetőségekkel rendelkező cseheknél a belvárosban kínált lakásokért 500 ezer és 1 millió forint között keresgélhetünk, de az sem ritka, hogy akár 2 millió forintos négyzetméter árral találkozzunk. A legdrágább városrészben egy átlagos lakást 11- 15 évig tartó spórolással vásárolhatunk meg a 170 ezer forintos átlagbérrel kalkulálva.

Így érthető, hogy Nyugat-Európa fővárosaira jellemzőbb a lakások bérbeadása. A még európai viszonylatban is nagyon drágának számító ír fővárosban, Dublinban, a legolcsóbb környéken is közel másfélmillió forintnak megfelelő összeget kérnek négyzetméterenként, Londonban a Temze partján pedig egy átlagos lakás 143 millió forintba kerül.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20