3 °C Budapest

Még drágulhatnak a budapesti lakások!

Pénzcentrum
2006. július 17. 15:00

Az európai fővárosokban még mindig sokkal drágábban juthatunk lakásokhoz és családi házakhoz, mint Budapesten.

Az európai fővárosokban még mindig sokkal drágábban juthatunk lakásokhoz és családi házakhoz, mint Budapesten - írja a Napi.

A budapesti lakásárak magyar viszonylatban meglehetősen magasak, ezáltal még mindig nem megfelelően elérhetőek a lakást keresők számára. A belvárosban 300-800 ezer forint körül szóródnak a négyzetméterárak, de a frekventált helyen lévő, valamivel többet kínáló lakásokért- például Duna-partra néző szobákkal-, illetve luxuslakásokért elkérhetik akár az egymillió forintos négyzetméterárat is.

Ezzel szemben elmondhatjuk, hogy a magyar árak az európai árakhoz képest relatíve alacsonyak, mert főleg a Nyugat-Európára jellemző egy, -akár kétmillió forintos árat figyelembe véve sokkal többet kell egy lakásra spórolni, mint itthon. Budapesten legalacsonyabb áron panellakásokat kaphatunk, körülbelül 170-230 ezer forintos négyzetméter árat kell kifizetni értük. Így ezekért is minimum három évet kell spórolnia annak, aki átlagos keresettel rendelkezik. Ausztriában, nyugati szomszédunk fővárosában, Bécsben, csakúgy, mint a hasonló kereseti lehetőségekkel rendelkező cseheknél a belvárosban kínált lakásokért 500 ezer és 1 millió forint között keresgélhetünk, de az sem ritka, hogy akár 2 millió forintos négyzetméter árral találkozzunk. A legdrágább városrészben egy átlagos lakást 11- 15 évig tartó spórolással vásárolhatunk meg a 170 ezer forintos átlagbérrel kalkulálva.

Így érthető, hogy Nyugat-Európa fővárosaira jellemzőbb a lakások bérbeadása. A még európai viszonylatban is nagyon drágának számító ír fővárosban, Dublinban, a legolcsóbb környéken is közel másfélmillió forintnak megfelelő összeget kérnek négyzetméterenként, Londonban a Temze partján pedig egy átlagos lakás 143 millió forintba kerül.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?