7 °C Budapest

Kemény fagyok várnak ránk - Hogy éri meg a legjobban fűteni?

Pénzcentrum
2006. október 18. 08:00

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy mivel és átlagosan mennyiért tudod kifűteni a legkeményebb téli hónapokban a lakásod, illetve mennyibe kerülne, ha a kedvezmények megvonása, vagy egyéb okok miatt más fűtési eljárás mellett döntenél.

Persze elég bonyolult táblázatot kellene készítenünk, ha a lakásméretek, az építőanyagok és nyílászárók minőségéhez mérten szeretnénk mindenkinek a rendelkezésére bocsátani a különböző fűtési rendszerek alkalmazásával várható költségeket, ezért inkább egy átlagos budapesti lakást választottuk ki mintául, amely 45 négyzetméteres könnyűbeton szerkezetes társasházban található és felújított nyílászárókkal rendelkezik. A lakásban jelenleg távhő fűtés van, három radiátorral működik a rendszer.

Padlógázzal?

Ha valamilyen gázzal üzemelő fűtési rendszerre szeretnénk áttérni két lehetőség kínálkozik: a cirkófűtés és a konvektoros gázfűtés.

Mindkét rendszer kiépítéséhez komoly engedélyeztetési eljárás és a társasházi törvény szerint a lakók legalább 90 százalékának belegyezése szükséges. Ha eléggé elszántak vagyunk, és túljutottunk minden papírmunkán, beszéltünk szinte minden lakóval, akkor jöhet a felfordulás.

A mi esetünkben gáztűzhely van a konyhában, tehát a gázvezeték már benn van a lakásban, persze ez még nem jelenti azt, hogy belső munkálatokra, falfúrásra és egyebekre nincs szükség, hiszen azt el kell vinni a gázkazán leendő helyéhez. Ennek az összköltsége körülbelül 400 ezer forint abban az esetben, ha a radiátorok már megvannak, ha ezeket is most kell felszereltetni, akkor ez a tényező még 100.000-al megemeli költségeinket.

A konvektoros fűtés kiépítéséhez nem kell ennyire mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ennek az összegnek körülbelül a kétharmada is elég lesz, 250-300 ezer forint. A kezdő beruházásnál megspóroltakat azonban Varga László, az Épikisz Kft. vezetője szerint később lassacskán visszaadjuk majd az anyatermészetnek, a konvektorok ugyanis az általuk megtermelt hő egy részét a külső környezet fűtésére használják fel, persze ez nem az eredeti koncepció része, hanem a fűtőeszköz tulajdonságaiból származó hátrány.

A szakértő szerint az általunk mintaként választott lakást gázfűtéses rendszerben körülbelül 20.000 forintból tudjuk majd kifűteni a leghidegebb téli hónapokban, míg a konvektorok ennél akár 10.000 forinttal is többet "ehetnek" meg előlünk. Természetesen a januári tervezett gázáremelés jelentősen megnövelheti a rezsi ezen részét.

Távhő és társaik

A távhő-szolgáltatás igénybevételét vettük alapul, ennek díja egy ekkora lakás esetében várhatóan 16.000 forint környékén fog tetőzni a novemberi elsejei 8,4 százalékos emelés után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Léteznek azonban alternatív fűtési módok is, amelynek keretében a főtáv igénybevételéből kiábrándult fogyasztók elkerülhetik a gázfűtésre való átállást, amely a gázáremelkedés függvényében ésszerű gondolatnak tűnik.

Létezik egy olyan német modul, amelyet felszerelve csupán félig meddig válunk le a távhőhálózatról, hiszen az energiát továbbra is innen kapjuk, de a melegvizet és a fűtést ezen hőcserélő technikát alkalmazó modul biztosítja nekünk. Az engedélyezési eljárás ebben az esetben sem egyszerű, a rendszert pedig tíz évente hitelesítetnünk kell az Országos Mérésügyi Hivatallal.

A modul beépítése körülbelül 200.000 forintba kerül, ezek után azonban saját hő-órával rendelkező fogyasztók leszünk, akinek csak azért a hőmennyiségért kell fizetnie, amit valójában felhasznál, vagyis megspóroljuk az alapdíj összegét. Emellett nem kell alkalmazkodnunk a társasház többi lakójához, akkor kezdjük és hagyjuk abba a fűtést, amikor mi szeretnénk.

Vissza az alapokhoz: kandalló és cserépkályha

Természetesen az általunk példaként felhozott lakásban a cserépkályha, sparhelt, vagy kandalló alkalmazása elég kivitelezhetetlen, hiszen nem tudjuk, hol tárolni a fűtéséhez szükséges nem kis famennyiséget. De vidéken még ma is eléggé elterjedt fűtési eljárásnak számít a fával tüzelés, amellyel körülbelül 12-15 ezer forintból lehet mindennap megrakni két cserépkályhát.

A cserépkályha megépítése azonban nem olcsó mulatság, akár fél millió forintba is kerülhet egy akkora kerámia kályha összerakása, amellyel két szobát ki lehet fűteni, és a kényelmi szempontokat sem szolgálja túlságosan: fagyban és hóban is cipekedni kell, míg a gázfűtésnél csupán a termosztátot kell felcsavarni.

Összefoglaló táblázatunk alapján megállapíthatjuk: a prímet nem hiába továbbra is a fafűtés viszi, de a távhőfűtéses lakásban lakóknak sincs okuk a panaszra, persze csak akkor, ha költségeiket a gázfűtéshez hasonlítjuk. A jelenlegi állás szerint pedig az erre való áttérés egyáltalán nem kifizetődő, a kiépítéshez szükséges összegnek jobb, ha máshol keresünk helyet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm