Kemény fagyok várnak ránk - Hogy éri meg a legjobban fűteni?

Pénzcentrum
2006. október 18. 08:00

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy mivel és átlagosan mennyiért tudod kifűteni a legkeményebb téli hónapokban a lakásod, illetve mennyibe kerülne, ha a kedvezmények megvonása, vagy egyéb okok miatt más fűtési eljárás mellett döntenél.

Persze elég bonyolult táblázatot kellene készítenünk, ha a lakásméretek, az építőanyagok és nyílászárók minőségéhez mérten szeretnénk mindenkinek a rendelkezésére bocsátani a különböző fűtési rendszerek alkalmazásával várható költségeket, ezért inkább egy átlagos budapesti lakást választottuk ki mintául, amely 45 négyzetméteres könnyűbeton szerkezetes társasházban található és felújított nyílászárókkal rendelkezik. A lakásban jelenleg távhő fűtés van, három radiátorral működik a rendszer.

Padlógázzal?

Ha valamilyen gázzal üzemelő fűtési rendszerre szeretnénk áttérni két lehetőség kínálkozik: a cirkófűtés és a konvektoros gázfűtés.

Mindkét rendszer kiépítéséhez komoly engedélyeztetési eljárás és a társasházi törvény szerint a lakók legalább 90 százalékának belegyezése szükséges. Ha eléggé elszántak vagyunk, és túljutottunk minden papírmunkán, beszéltünk szinte minden lakóval, akkor jöhet a felfordulás.

A mi esetünkben gáztűzhely van a konyhában, tehát a gázvezeték már benn van a lakásban, persze ez még nem jelenti azt, hogy belső munkálatokra, falfúrásra és egyebekre nincs szükség, hiszen azt el kell vinni a gázkazán leendő helyéhez. Ennek az összköltsége körülbelül 400 ezer forint abban az esetben, ha a radiátorok már megvannak, ha ezeket is most kell felszereltetni, akkor ez a tényező még 100.000-al megemeli költségeinket.

A konvektoros fűtés kiépítéséhez nem kell ennyire mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ennek az összegnek körülbelül a kétharmada is elég lesz, 250-300 ezer forint. A kezdő beruházásnál megspóroltakat azonban Varga László, az Épikisz Kft. vezetője szerint később lassacskán visszaadjuk majd az anyatermészetnek, a konvektorok ugyanis az általuk megtermelt hő egy részét a külső környezet fűtésére használják fel, persze ez nem az eredeti koncepció része, hanem a fűtőeszköz tulajdonságaiból származó hátrány.

A szakértő szerint az általunk mintaként választott lakást gázfűtéses rendszerben körülbelül 20.000 forintból tudjuk majd kifűteni a leghidegebb téli hónapokban, míg a konvektorok ennél akár 10.000 forinttal is többet "ehetnek" meg előlünk. Természetesen a januári tervezett gázáremelés jelentősen megnövelheti a rezsi ezen részét.

Távhő és társaik

A távhő-szolgáltatás igénybevételét vettük alapul, ennek díja egy ekkora lakás esetében várhatóan 16.000 forint környékén fog tetőzni a novemberi elsejei 8,4 százalékos emelés után.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Léteznek azonban alternatív fűtési módok is, amelynek keretében a főtáv igénybevételéből kiábrándult fogyasztók elkerülhetik a gázfűtésre való átállást, amely a gázáremelkedés függvényében ésszerű gondolatnak tűnik.

Létezik egy olyan német modul, amelyet felszerelve csupán félig meddig válunk le a távhőhálózatról, hiszen az energiát továbbra is innen kapjuk, de a melegvizet és a fűtést ezen hőcserélő technikát alkalmazó modul biztosítja nekünk. Az engedélyezési eljárás ebben az esetben sem egyszerű, a rendszert pedig tíz évente hitelesítetnünk kell az Országos Mérésügyi Hivatallal.

A modul beépítése körülbelül 200.000 forintba kerül, ezek után azonban saját hő-órával rendelkező fogyasztók leszünk, akinek csak azért a hőmennyiségért kell fizetnie, amit valójában felhasznál, vagyis megspóroljuk az alapdíj összegét. Emellett nem kell alkalmazkodnunk a társasház többi lakójához, akkor kezdjük és hagyjuk abba a fűtést, amikor mi szeretnénk.

Vissza az alapokhoz: kandalló és cserépkályha

Természetesen az általunk példaként felhozott lakásban a cserépkályha, sparhelt, vagy kandalló alkalmazása elég kivitelezhetetlen, hiszen nem tudjuk, hol tárolni a fűtéséhez szükséges nem kis famennyiséget. De vidéken még ma is eléggé elterjedt fűtési eljárásnak számít a fával tüzelés, amellyel körülbelül 12-15 ezer forintból lehet mindennap megrakni két cserépkályhát.

A cserépkályha megépítése azonban nem olcsó mulatság, akár fél millió forintba is kerülhet egy akkora kerámia kályha összerakása, amellyel két szobát ki lehet fűteni, és a kényelmi szempontokat sem szolgálja túlságosan: fagyban és hóban is cipekedni kell, míg a gázfűtésnél csupán a termosztátot kell felcsavarni.

Összefoglaló táblázatunk alapján megállapíthatjuk: a prímet nem hiába továbbra is a fafűtés viszi, de a távhőfűtéses lakásban lakóknak sincs okuk a panaszra, persze csak akkor, ha költségeiket a gázfűtéshez hasonlítjuk. A jelenlegi állás szerint pedig az erre való áttérés egyáltalán nem kifizetődő, a kiépítéshez szükséges összegnek jobb, ha máshol keresünk helyet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?