Kemény fagyok várnak ránk - Hogy éri meg a legjobban fűteni?

Pénzcentrum
2006. október 18. 08:00

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megszorítások ide, megszorítások oda, fűteni csak kell, csupán az a kérdés mennyire. Vagyis mennyire futja egyeseknek kissé, másoknak eléggé megvékonyult pénztárcájukból a melegre a növekvő energiaárak és csökkenő kedvezmények világában. Érdemes változtatni, új rendszer kiépítésébe beruházni, hogy később alacsonyabb rezsi mellett jusson másra az alap szükségleteken kívül is, akkor is ha most kicsit fáj?

A következő néhány bekezdésben annak nézünk utána, hogy mivel és átlagosan mennyiért tudod kifűteni a legkeményebb téli hónapokban a lakásod, illetve mennyibe kerülne, ha a kedvezmények megvonása, vagy egyéb okok miatt más fűtési eljárás mellett döntenél.

Persze elég bonyolult táblázatot kellene készítenünk, ha a lakásméretek, az építőanyagok és nyílászárók minőségéhez mérten szeretnénk mindenkinek a rendelkezésére bocsátani a különböző fűtési rendszerek alkalmazásával várható költségeket, ezért inkább egy átlagos budapesti lakást választottuk ki mintául, amely 45 négyzetméteres könnyűbeton szerkezetes társasházban található és felújított nyílászárókkal rendelkezik. A lakásban jelenleg távhő fűtés van, három radiátorral működik a rendszer.

Padlógázzal?

Ha valamilyen gázzal üzemelő fűtési rendszerre szeretnénk áttérni két lehetőség kínálkozik: a cirkófűtés és a konvektoros gázfűtés.

Mindkét rendszer kiépítéséhez komoly engedélyeztetési eljárás és a társasházi törvény szerint a lakók legalább 90 százalékának belegyezése szükséges. Ha eléggé elszántak vagyunk, és túljutottunk minden papírmunkán, beszéltünk szinte minden lakóval, akkor jöhet a felfordulás.

A mi esetünkben gáztűzhely van a konyhában, tehát a gázvezeték már benn van a lakásban, persze ez még nem jelenti azt, hogy belső munkálatokra, falfúrásra és egyebekre nincs szükség, hiszen azt el kell vinni a gázkazán leendő helyéhez. Ennek az összköltsége körülbelül 400 ezer forint abban az esetben, ha a radiátorok már megvannak, ha ezeket is most kell felszereltetni, akkor ez a tényező még 100.000-al megemeli költségeinket.

A konvektoros fűtés kiépítéséhez nem kell ennyire mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, ennek az összegnek körülbelül a kétharmada is elég lesz, 250-300 ezer forint. A kezdő beruházásnál megspóroltakat azonban Varga László, az Épikisz Kft. vezetője szerint később lassacskán visszaadjuk majd az anyatermészetnek, a konvektorok ugyanis az általuk megtermelt hő egy részét a külső környezet fűtésére használják fel, persze ez nem az eredeti koncepció része, hanem a fűtőeszköz tulajdonságaiból származó hátrány.

A szakértő szerint az általunk mintaként választott lakást gázfűtéses rendszerben körülbelül 20.000 forintból tudjuk majd kifűteni a leghidegebb téli hónapokban, míg a konvektorok ennél akár 10.000 forinttal is többet "ehetnek" meg előlünk. Természetesen a januári tervezett gázáremelés jelentősen megnövelheti a rezsi ezen részét.

Távhő és társaik

A távhő-szolgáltatás igénybevételét vettük alapul, ennek díja egy ekkora lakás esetében várhatóan 16.000 forint környékén fog tetőzni a novemberi elsejei 8,4 százalékos emelés után.

Léteznek azonban alternatív fűtési módok is, amelynek keretében a főtáv igénybevételéből kiábrándult fogyasztók elkerülhetik a gázfűtésre való átállást, amely a gázáremelkedés függvényében ésszerű gondolatnak tűnik.

Létezik egy olyan német modul, amelyet felszerelve csupán félig meddig válunk le a távhőhálózatról, hiszen az energiát továbbra is innen kapjuk, de a melegvizet és a fűtést ezen hőcserélő technikát alkalmazó modul biztosítja nekünk. Az engedélyezési eljárás ebben az esetben sem egyszerű, a rendszert pedig tíz évente hitelesítetnünk kell az Országos Mérésügyi Hivatallal.

A modul beépítése körülbelül 200.000 forintba kerül, ezek után azonban saját hő-órával rendelkező fogyasztók leszünk, akinek csak azért a hőmennyiségért kell fizetnie, amit valójában felhasznál, vagyis megspóroljuk az alapdíj összegét. Emellett nem kell alkalmazkodnunk a társasház többi lakójához, akkor kezdjük és hagyjuk abba a fűtést, amikor mi szeretnénk.

Vissza az alapokhoz: kandalló és cserépkályha

Természetesen az általunk példaként felhozott lakásban a cserépkályha, sparhelt, vagy kandalló alkalmazása elég kivitelezhetetlen, hiszen nem tudjuk, hol tárolni a fűtéséhez szükséges nem kis famennyiséget. De vidéken még ma is eléggé elterjedt fűtési eljárásnak számít a fával tüzelés, amellyel körülbelül 12-15 ezer forintból lehet mindennap megrakni két cserépkályhát.

A cserépkályha megépítése azonban nem olcsó mulatság, akár fél millió forintba is kerülhet egy akkora kerámia kályha összerakása, amellyel két szobát ki lehet fűteni, és a kényelmi szempontokat sem szolgálja túlságosan: fagyban és hóban is cipekedni kell, míg a gázfűtésnél csupán a termosztátot kell felcsavarni.

Összefoglaló táblázatunk alapján megállapíthatjuk: a prímet nem hiába továbbra is a fafűtés viszi, de a távhőfűtéses lakásban lakóknak sincs okuk a panaszra, persze csak akkor, ha költségeiket a gázfűtéshez hasonlítjuk. A jelenlegi állás szerint pedig az erre való áttérés egyáltalán nem kifizetődő, a kiépítéshez szükséges összegnek jobb, ha máshol keresünk helyet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07