14 °C Budapest

Mennyit ér a műszakis diploma?

Pénzcentrum
2006. október 12. 12:00

A Pénzcentrum.hu folytatta felmérését, a következő állomás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 3 "sláger" szaka: az informatikus, a gépészmérnök és az építészmérnök. A különböző diplomák várható megtérüléseit hasonlítottuk össze a képesítés megszerzésének várható időpontjára számítva.

Számításaink alapfeltevései nem változtak, tehát továbbra is az államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzést vizsgáltuk, s feltételeztük, hogy a hallgató a 10. félév végére meg is szerzi diplomáját.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. Ha a hallgató kollégiumba költözik, akkor egységesen minden Műszaki Egyetemhez tartozó kollégiumban havonta 7 000 forintot kell fizetnie, ami félévente 35 000 forintot jelent. Amennyiben azonban inkább albérletet választ, ez a BME Diákközpont honlapján található hirdetések alapján átlagosan havi 30 000 forintba kerül (az egyetem környékén). Jelen félévtől az egyetem nem nyújt lakhatási támogatást, mivel ezt az összeget a kollégiumi felújítások ideje alatt a külső férőhelyek bérlésére fordítja.

Ismét úgy gondoltuk, hogy a hallgató havonta egyszer hazalátogat, átlagos utazási költségként havi egy menettérti, 100km-re szóló diákjegyet számítottunk fel, valamint a budapesti havi diákbérlet árát. Így egy félévben a diák várhatóan 16 540 forintot költ utazásra. A műszaki egyetemen a Hallgatói Képviseletek információi szerint hagyományos értelemben nincs utazási támogatás. Ilyet csak szakmai útra (egyéni, vagy csoportos) lehetne igénybe venni, azonban feltételeztük, hogy az egyetemista nem vesz ilyenen részt.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Mindhárom karra a Gépészmérnöki Kar Hallgatói Képviseletének becslését alkalmaztuk, amely szerint egy félévben 20 000 forintra is rúghat a tankönyvköltség. A műszaki egyetemen is részesülnek a hallgatók jegyzettámogatásban, amelynek értékét a kari Hallgatói Képviseletek állapítják meg, azonban jelenleg ennek mértéke a 3 kar esetében egységesen 3 000 forint volt egy félévre. Az ellátási költség változatlanul havi 30 000 forint.

Ösztöndíjjal is kalkuláltunk, amelynek átlagos mértéke karonként változó, hiszen erről is a Hallgatói Képviseletek döntenek. Az informatikusi képzésen havi 18 150, a gépészmérnöki képzésen 16 750, az építészmérnöki képzésen havi 17 450 forinttal számoltunk. Feltételeztük, hogy az egyetemista a diploma megszerzéséhez szükséges 1 darab általános középfokú "C" típusú nyelvvizsgát a második félév végére megszerzi a BME Nyelvvizsgaközpontjában, ennek egyszeri költsége 14 500 forint.

Eltekintettünk annak a lehetőségétől, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt diákmunkát végezhet, feltételeztük, hogy szabadidejét a megfelelő ismeretek elmélyítésére, illetve pihenésre fordítja.

Mindezen bevételeket és kiadásokat összegezve, a diploma megszerzésének időpontjára felkamatoztatva, kollégiumi elszállásolás esetén egy informatikusi diploma 2 024 187, egy gépészmérnöki diploma 2 133 705, egy építészmérnöki diploma pedig 2 078 946 forintba kerül. Albérlet esetén ugyanebben a sorrendben a diploma 3 870 354, 3 932 936 és 3 878 177 forintba kerül.
A BME Karrier Irodájának felmérése alapján egy informatikus végzettségű pályakezdő havi nettó 181 351 forintos, egy gépészmérnök havi nettó 133 305 forintos, s egy építészmérnök havi nettó 110 934 forintos bérre számíthat kezdetben. Az éves jövedelemnövekedést változatlanul 15 százalékosnak tételeztük fel. A kereseti viszonyok számításakor úgy gondoltuk, hogy a friss diplomás egyből el tud helyezkedni pályáján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 8%-os átlagos hozammal diszkontált várható fizetési pénzáramlás kumulálásával számítottunk megtérülési időt.

Egy, az egyetemei éveit kollégiumban töltött informatikus diplomája várhatóan néhány nappal több, mint egy év alatt térül meg, míg albérletet igénybe vevő pályatársának ehhez 1 évre és 10 hónapra van szüksége.


A gépészmérnöki szakon végzettek közül a kollégistáknak megközelítőleg 1 évet és 5 hónapot, az albérletben lakóknak 2 évet és 6 hónapot kell dolgozniuk képzettségük költségeinek megtérüléséhez.


Egy építészmérnöknek befektetése megtérüléséhez 1 év és 7 hónap (kollégium), illetve 2 év és 11 hónap (albérlet) kell.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem