7 °C Budapest

Ársokk fenyeget az árampiacon?

Pénzcentrum
2006. október 13. 11:00

A liberalizált piacon ársokkot okozhat a hosszú távú szerződések körüli bizonytalanság és a termelői kapacitások szűkülése. - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Márta Imre a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó MVM Villamosenergia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2003-ban liberalizált magyar árampiacon az elmúlt két évben a határidős és azonnali piacon is több mint 30%-os áremelkedés történt. Így előfordulhat, hogy a közüzemi árak néhány fogyasztói típusnál már kedvezőbbek lehetnek mint a szabadpiaciak.

A hazai jogszabályok elsősorban a nagyfogyasztók számára lehetővé teszik, hogy szabadon váltsanak a hatósági áras és a versenypiac között, így előfordulhat, hogy a versenypiac részaránya a várakozásokkal ellentétben csökkeni fog.

A vezérigazgató szerint bizonytalanságot okozhat az áremelkedéseken túl az is, hogy az uniós versenypolitikai vizsgálatok miatt komoly nyomás nehezedik az MVM-re a hosszú távú vásárlási szerződések miatt. Ha a szerződéseket módosítani kell, vagy akár fel is kell bontani egy lehetséges ársokk veszélye fenyeget, s ezt a külföldről behozott árammal egyre kevésbé lehet módosítani, hiszen a környező országokban több erőművet zárnak be a következő időszakban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?