3 °C Budapest

Ársokk fenyeget az árampiacon?

Pénzcentrum
2006. október 13. 11:00

A liberalizált piacon ársokkot okozhat a hosszú távú szerződések körüli bizonytalanság és a termelői kapacitások szűkülése. - írja a Magyar Nemzet.

Márta Imre a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó MVM Villamosenergia Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2003-ban liberalizált magyar árampiacon az elmúlt két évben a határidős és azonnali piacon is több mint 30%-os áremelkedés történt. Így előfordulhat, hogy a közüzemi árak néhány fogyasztói típusnál már kedvezőbbek lehetnek mint a szabadpiaciak.

A hazai jogszabályok elsősorban a nagyfogyasztók számára lehetővé teszik, hogy szabadon váltsanak a hatósági áras és a versenypiac között, így előfordulhat, hogy a versenypiac részaránya a várakozásokkal ellentétben csökkeni fog.

A vezérigazgató szerint bizonytalanságot okozhat az áremelkedéseken túl az is, hogy az uniós versenypolitikai vizsgálatok miatt komoly nyomás nehezedik az MVM-re a hosszú távú vásárlási szerződések miatt. Ha a szerződéseket módosítani kell, vagy akár fel is kell bontani egy lehetséges ársokk veszélye fenyeget, s ezt a külföldről behozott árammal egyre kevésbé lehet módosítani, hiszen a környező országokban több erőművet zárnak be a következő időszakban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?