15 °C Budapest
Worker with financial problems shows empty wallet.

Pedagógus bértábla 2023: mutatjuk, mennyi a tanárok fizetése 2023 évében

2023. január 28. 11:05

Évek óta lázban tartja a magyar pedagógusokat, sőt, az egész országot a kérdés: mennyit emelkednek a pedagógus bértábla illetményei 2023 évében, mekkora pedagógus béremelésre számíthatnak a magyar tanárok és más pedagógusok, akik a pedagógusi bértábla 2023 évi szabályrendszere alapján kapják alapilletményüket, bérpótlékjukat. Nézzük, mit érdemes tudni a pedagógusi bértábla 2023 mesterpedagógus, pedagógus I-II. és pedagógus gyakornok bérek kapcsán, mennyit keresnek a tanárok 2023-ban!

Cikkünkben eláruljuk, milyen illetményeket határoz meg a pedagógus bértábla 2023 évében, milyen fizetésekre számíthatnak a tanárok a pedagógus bértábla 2023 mesterpedagógus, kutatótanár, pedagógus I. és pedagógus II. fizetési kategóriákban. Pedagógus bértábla 2023 Magyar Közlöny: mutatjuk, milyen béremelés érintette a tanárokat, azaz hogyan változott a pedagógus bértábla 2023 január 1-jétől, mennyit nőtt a pedagógusi fizetés, mekkora a változás a pedagógus bértábla 2022, 2021 évi fizetéseihez képest.

Pedagógus bértábla 2023 Magyar Közlöny kormányrendelet

A pedagógusi bértábla 2023 évében is változatlanul a 2014. évi alapilletmény vetítési alapját használja a pedagógusbérek kiszámítására, ami annak idején 101.500 Ft volt (mindez évek óta súlyos konfliktusokat eredményez a magyar közoktatásban). Ez az alapilletmény már régóta nem éri el a garantált bérminimum szintjét, így az elmúlt évek során jóformán csak a garantált bérminimum általános emelése befolyásolta a pedagógusbéreket, ugyanis ezt a minimumbért minden magyar dolgozónak köteles a munkáltatója kifizetni, amennyiben olyan pozíciót tölt be, amihez munkáltatója valamilyen végzettséget ír elő. A garantált bérminimum 2023 évi szabályairól, összegéről korábbi cikkünkben írtunk bővebben.

2023 pedagógus bértábla: kinek a bére tartozik a táblához?

Habár az elmúlt időben a médiában leghangsúlyosabban a tanárok illetményproblémáival, sztrájkjával találkozhattunk, fontos kiemelnünk, hogy nem csak a tanári fizetések tartoznak a pedagógusi bértábla hatálya alá: többek között a gyógypedagógusok, bölcsődei és óvodapedagógusok, általános és középiskolás tanárok mind a pedagógusi bértáblához tartoznak. A pedagógusok fizetését – ugyanúgy, ahogy például a közalkalmazottakét, köztisztviselőkét – egy kötött rendszer határozza meg, amit pedagógusi életpályamodellnek nevezünk – ennek értelmében különböző szintű pedagógusi fokozatokat állapítanak meg, amelyekhez fix összegű alapilletmény + pótlék tartozik (különleges esetekben egyéb pótlék is járhat, pl. osztályfőnöki pótlék).

A pedagógusi életpályamodellről

Mind a kezdő pedagógusok, mind a laikusok részéről gyakori kérdés, hogy a pedagógus bértábla mi számít be az évekbe, hogyan alakul a pedagógusi életpályamodell a munkatapasztalat alapján. A pedagógusi illetmények vetítési alapját a pedagógus végzettsége befolyásolja:

  • középfokú végzettség esetén: a vetítési alap 120%-a (121.800 Ft);
  • alapfokozat (főiskolai végzettség): a vetítési alap 180%-a (182.700 Ft);
  • mesterfokozat esetén: a vetítési alap 200%-a (203.000 Ft) jár.

A pedagógus végzettsége mellett az életpályamodell szemszögéből meghatározó, hogy hány év szakmai tapasztalattal, azaz a pedagógusi pályán eltöltött idővel rendelkeznek – ezzel akarják motiválni és a pályán tartani a pedagógusokat. A pedagógusi bértábla 2023 évi szabályai szerint (változatlanul) 5 pedagógusi fokozatba sorolják az alkalmazottakat, gyakorlatuktól függően:

  • 1. Fokozat: Pedagógus gyakornok (2-4 év gyakorlat)
  • 2. Fokozat: Pedagógus I. (6-9 év gyakorlat, minősítő vizsga)
  • 3. Fokozat: Pedagógus II. (6+ év gyakorlat; 1. minősítés)
  • 4. Fokozat: Mesterpedagógus (14+ év gyakorlat; szakvizsga; 2. minősítés); nem kötelező
  • 5. Fokozat: Kutatótanár (8-14 év gyakorlat; 2. minősítés, PhD fokozat); nem kötelező

Pedagógusi bértábla 2023: mekkora fizetésre számíthatnak a tanárok?

Ahogy a fentiekben is említettük, a pedagógus bértábla 2023 évi illetményrendszerét leginkább a garantált bérminimum 14%-os emelése befolyásolta, emellett a pedagógusok ágazati bérpótlékját is emelték, 20%-ról 32%-ra. A garantált bérminimum 2023 évében bruttó 296.400 Ft, erre jön rá a 32%-os ágazati pótlék így a teljes állásban dolgozó magyar pedagógusok jelenlegi minimumfizetése bruttó 391.248 Ft (a 296.400 Ft-os alap X 1,32). A fizetések a pedagógusi életpályamodell keretei között a pályán eltöltött évek, illetve a pedagógus végzettségi szintje tekintetében emelkedhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A következő táblázatokban kerül összefoglalásra a 2023 pedagógus bértábla illetményrendszere: pedagógusi alapilletmény + pedagógus bérpótlék 2023 évére. A pedagógus bértábla 2023 évi összegei bruttó összegek, amelyekből egyedi alapon adó- és járulékfizetési kedvezmények érvényesíthetők. Nézzük, mennyit keresnek a tanárok és más pedagógusok 2023 januárjától!

Pedagógus bértábla 2023 Gyakornok pedagógus

Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus gyakornok
Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus gyakornok

Pedagógus bértábla 2023 Pedagógus I.

Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus I.
Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus I.

Pedagógus bértábla 2023 Pedagógus II.

Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus II.
Pedagógus bértábla 2023: Pedagógus II.

Pedagógus bértábla 2023 Mesterpedagógus

Pedagógus bértábla 2023: Mesterpedagógus
Pedagógus bértábla 2023: Mesterpedagógus

Pedagógus bértábla 2023 Kutatótanár

Pedagógus bértábla 2023: Kutatótanár
Pedagógus bértábla 2023: Kutatótanár

Pedagógus bértábla 2023 nettó összegek: mennyit kapnak kézhez a tanárok?

Ahogy a fentiekben említettük, a 2023 pedagógus bértábla összegei mind bruttó összegek, amelyekből egy pedagógusi bértábla kalkulátor segítségével könnyedén kiszámíthatjuk a nettó pedagógusi béreket. A pedagógus bértábla 2023 évében a legkisebb, kezdő pedagógus bér esetében bruttó 391.248 Ft-ot állapít meg (garantált bérminimum + 32% bérpótlék) – ennek az összegnek a nettója 260.180 Ft.

A pedagógus bértábla 2022 évi, azaz tavalyi illetményei tekintetében aránylag azok jártak a legjobban, akik a pedagógusi minimumfizetést kapták/kapják: nekik a tavalyi, bruttó 312.000 Ft-os fizetésük (garantált bérminimum: 260.000 + bérpótlék 52.000 Ft) ~ bruttó 80.000 Ft-ot emelkedett egy év alatt. Mivel a pályakezdő pedagógusok lényegesen kevesebben vannak, mint a tapasztalt tanárok, a nagyobb fizetésemelés csak a pedagógusi közösség kisebb részét érintette.

Azoknál a pedagógusoknál, akiknek a garantált bérminimum emelése nem volt hatással a fizetésükre (az életpályamodell alapján magasabb besorolású pozíció és fizetés), csak a pedagógus bérpótlék 12%-os emelése jelentett valódi illetménybeli növekedést. A pedagógus bértábla valódi problémája az illetmények vetítési alapjának 2014-es szintén való rögzítése – amennyiben a vetítési alapot az aktuális minimálbér szintjéhez igazítanák, a tanári fizetések problémája javarészt megoldódna.

Pedagógusi bértábla most és régen

A pedagógusi bértábla 2023 évi illetménymeghatározása a bértábla struktúráját tekintve nem tér el az előző években megállapított életpályamodelltől, azonban, ha össze szeretnénk vetni a pedagógus bértábla 2023 évi adatait a korábbi bértáblákkal, érdemes utánanéznünk, mennyit kerestek a tanárok, óvodapedagógusok stb. az előző években:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?