Súlyos tévhit kering a magyar nyelvvizsgákról: rengeteg diák jövője mehet rá, ha nem figyelnek

Súlyos tévhit kering a magyar nyelvvizsgákról: rengeteg diák jövője mehet rá, ha nem figyelnek

2023. január 20. 16:27

Megszavazták a nyelvvizsga-amnesztiát, így többé már nem lesz kötelező a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez. Ez azonban nem jelenti, hogy mostantól kisebb teher hárulna a diákokra, hiszen már az egyetemre kerülés előtt megrostálhatják őket a plusz pontokkal. Egyre többen iratkoznak be a nyelvvizsga-előkészítőre, hiszen a közoktatás nem mindig segít a valós nyelvtudás megszerzésében.

Az új döntéssel a nyelvtanulás jelentősége még inkább fókuszba került. Gyakorlatilag már mindenhol találkozunk az angollal, kikerülhetetlen, nyelvvizsga ide vagy oda. A nyelvvizsgát továbbra is preferálják az egyetemre jelentkezők és a középiskolások és természetesen a szülök. A közoktatás mellett érdemes igénybe venni nyelviskolai szolgáltatásokat, mert nagyban segíti a sikeres nyelvvizsgák megszerzését és az egyetemekre való bejutást- vélekedett Hermer László, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat tulajdonosa.

A megváltozott követelményrendszer azonban egyáltalán nem jelenti, hogy mostantól kisebb hangsúly helyeződne a nyelvtanulásra. Ellenkezőleg: már a gimiben fókuszba kerül, a középiskolákra, a gyerekekre és a szülőkre is terhelődik.

A továbbtanulni vágyó fiataloknak egyértelműen szükségük van a nyelvvizsgára. A jobb munkahelyeken megnézik, ki milyen iskolából jött, milyen diplomája van. Az egyetemek pedig a plusz pontokkal már előre meg fogják rostálni a középiskolásokat

- mondta a szakértő.

Amíg nem tudunk megszólalni, nem sokat ér a nyelvtudás

Hermer László szerint bár a középiskolában még megengedhetik magunknak a diákok, hogy kizárólag a tanulással foglalkozzanak, egyre kevesebb az igazán jól képzett nyelvtanár. Sokan a mai napig poroszos módszerekkel tanítanak, amellyel a korábbi generációk is tapasztalták, hogy sokkal nehezebb egy nyelvet elsajátítani:

Az erősebb középiskolákban már a kezdetektől fókuszálnak a nyelvtanulásra, de nyelvvizsgára nem készítenek fel, így elvileg mindenkinek kell felkészítő nyelvtanfolyam. Másrészt a gimis jegyek nem feltétlenül tükrözik, hol is tart a tanuló a gyakorlati nyelvtudás elsajátításában. Sokan úgy is 4-est, 5-öst kapnak, hogy valójában egy mondatot sem tudnak összerakni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- magyarázta. A munkavállalók világában azonban nem a megszerzett papír a lényeg, hanem a valós tudás, a beszédcentrikusság. Sokak nyelvtanja tökéletes, de ha nem tudnak megszólalni, nem fognak jó állást szerezni. Hiába van valakinek nyelvvizsgája, ha nem tud például folyékonyan kommunikálni az adott cég külföldi partnereivel.

Ezt a szülők is belátják: egy nyári közvéleménykutatásban 64 százalékuk nyilatkozta, számukra fontos, hogy a gyermekük legalább egy nyelvet jól beszéljen. Éppen ezért egyre több szülő és diák keresi meg a a céget is, érdeklődve a felkészítő tanfolyamok iránt.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53