5 °C Budapest
Smiling young woman looking at her male colleague and smiling. Happy young businesswoman coworking with her team in new office.

Ütött az angol nyelvtudás órája? Ha előre akarsz jutni, ezt a nyelvet sem árthat megtanulni

2022. március 29. 16:31

A német nyelvű országokból érkező cégek közel 320. 000 embert foglalkoztatnak Magyarországon. Most egy kutatásból kiderült, hogy a német nyelv tudása számos vállalati területen, különösen vezető pozíciókban elengedhetetlen. A kutatást hétfőn mutatták be a három nagykövet részvételével a német nyelv hetén.

Mennyire hangsúlyos a német nyelv a hazánkban aktív német, osztrák és svájci cégek életében? Elég-e az angol és a magyar? Beszélnek-e az új belépők németül? Ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ idén februárban zárult felmérésében a Hageni Távegyetem és a budapesti Andrássy Egyetem. Utóbbi a német nyelvterületen kívüli egyetlen teljesen német nyelvű felsőoktatási intézmény.

A német, osztrák és svájci cégeket tömörítő  Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara, az Advantage Austria és a Swiss Cham  tagszervezeteitől begyűjtött válaszok alapján készült kutatást hétfőn mutatták be az első hazai német nyelv hetén, a Wunderbar Fesztiválon, amelyet a német, az osztrák és a svájci nagykövet közösen nyitott meg hétfő délután.

Magabiztos ezüst

A nyelvtudást a megkérdezett vállalatok 56 százaléka alapvetőnek tartotta, 43 százalék szerint bizonyos pozíciók esetében elengedhetetlen. A német nyelvismeretet a nagy többség, 77 százalék tartotta pótolhatatlannak, és csak 23 százalék gondolta azt, hogy nem releváns. Az angolt még ennél is fontosabbnak gondolták: 86 százalék tartotta nagyon lényegesnek.

Ami markánsan kijött a kutatásból, az a vezetői pozíciók betöltéséhez szükséges német nyelvtudás szükségessége: a cégvezetők, az egyes területek vezetői és az üzletvezetők asszisztensi munkaköre aligha lehetséges a német nyelv magas szintű ismerete nélkül. Különösen igaz ez az újonnan belépőkre, akik ezeken a területeken kovácsolnák szerencséjüket.

A beszerzés, könyvelés, HR, forgalmazás és gyártás területein egyre csökkenő mértékben szükséges  a nyelvtudás, viszont a mérnökök és szakértők esetében ismét indokolt.

A vállalatokon belül a német nyelv ismerete a külső kommunikációt, például a vevőkkel való kapcsolattartást könnyíti meg, de gördülékenyebbé teszi a belső folyamatokat is, mint például a német anyanyelvű főnökökkel való kommunikációt, vagy a képzéseket.

Kevesen beszélik igazán jól

A megkérdezett német, osztrák és svájci cégek arról is panaszkodtak, hogy nincs elég megfelelő szintű némettudású jelentkező az egyes pozíciókra. Hatvan százalékuk hiányolta a németül beszélő jelölteket, 50 százalék pedig arról számolt be, hogy az elmúlt években egyre csökkent a németül beszélők aránya.

“A válaszok azt mutatják, hogy a résztvevő vállalatok számára a némettudás alapvető fontosságú. Minél inkább a vezetői pozíciót célozza meg valaki, annál relevánsabbá válik” - értékeli az eredményeket a kutatást vezető Dr. habil. Georg Trautnitz. Az Andrássy Egyetem Vállalatvezetési tanszékének vezetője szerint a jó német nyelvtudás fordulópontot jelenthet a karrier szempontjából.

John Emese, a Hageni Távegyetem Budapesti Központjának vezetője szerint megdőlt az a vélelem, hogy az angol elegendő. “Az angol egyre inkább alap lesz, de hazánkban, ahol nagyon erős a német hátterű vállalkozói környezet, 300.000 tanuló sajátítja el az iskolában a nyelvet, és 18 magyar egyetemen zajlik német nyelvű oktatás, mindig megkerülhetetlen lesz a német”.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10