closeup of a young man in an office holding a briefcase and a surgical mask in his hand

Jönnek az újabb szigorítások: mától itt is kötelező a maszkviselés Magyarországon

2021. szeptember 13. 08:29

Egy héttel a tanévkezdés után szigorítottak a szabályokon a Pécsi Tudományegyetemen. Bár a minisztérium nem tette kötelezővé, az intézmény mégis előírta a maszkhasználatot. Korábban a Semmelweis Egyetem jelentette be, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem oltatják be magukat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár nem kötelező maszkot hordani a felsőoktatási intézményekben az ITM ajánlása szerint, annak viselését tiltani sem lehet. A dokumentum szerint az intézmények szabadkezet kaptak a kérdésben.

Ezt kihasználva vannak olyan egyetemek, ahol a tanévkezdés után egy héttel már szigorítottak is a szabályokon: a Pécsi Tudományegyetemen például hétfőtől kötelező maszkot hordani az Eduline cikke szerint. Nem kerülhet le a maszk a Központi Klinikában, a zárt térben tartott, jelenléti órákon - előadásokon, szemináriumokon és gyakorlati órákon egyaránt -, egyedül az előadást tartó veheti le. Kell maszk a zárt térben tartott értekezleteken, testületi üléseken is, ha nem lehet biztosítani a távolságtartást és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetését.

Nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a maszk használata a közösségi terekben, a folyosókon, a kollégiumokban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken - közölte az egyetem korábban.

A múlt héten a Semmelweis Egyetem közölte, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, mivel az intézmény szerint az orvosi- és egészségtudományi oktatás elképzelhetetlen gyakorlati képzés nélkül - és ott nem kockáztathatják meg a fertőzésveszélyt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Semmelweis maga bonyolítja az oltásokat, így ha egy hallgató meggondolja magát, soron kívül beoltják - amúgy az intézményben közel 100 százalékos az átoltottság. A szabály alól csak azok képeznek kivételt, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást, őket az intézmény ötnaponta ingyen leteszteli.

Az egészségügyi szakok esetében a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Miskolci Egyetemen is kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19