5 °C Budapest
closeup of a young man in an office holding a briefcase and a surgical mask in his hand

Jönnek az újabb szigorítások: mától itt is kötelező a maszkviselés Magyarországon

2021. szeptember 13. 08:29

Egy héttel a tanévkezdés után szigorítottak a szabályokon a Pécsi Tudományegyetemen. Bár a minisztérium nem tette kötelezővé, az intézmény mégis előírta a maszkhasználatot. Korábban a Semmelweis Egyetem jelentette be, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem oltatják be magukat.

Bár nem kötelező maszkot hordani a felsőoktatási intézményekben az ITM ajánlása szerint, annak viselését tiltani sem lehet. A dokumentum szerint az intézmények szabadkezet kaptak a kérdésben.

Ezt kihasználva vannak olyan egyetemek, ahol a tanévkezdés után egy héttel már szigorítottak is a szabályokon: a Pécsi Tudományegyetemen például hétfőtől kötelező maszkot hordani az Eduline cikke szerint. Nem kerülhet le a maszk a Központi Klinikában, a zárt térben tartott, jelenléti órákon - előadásokon, szemináriumokon és gyakorlati órákon egyaránt -, egyedül az előadást tartó veheti le. Kell maszk a zárt térben tartott értekezleteken, testületi üléseken is, ha nem lehet biztosítani a távolságtartást és/vagy a helyiség megfelelő szellőztetését.

Nem kötelező, ugyanakkor erősen ajánlott a maszk használata a közösségi terekben, a folyosókon, a kollégiumokban, az irodákban, illetve a zárt térben tartott rendezvényeken - közölte az egyetem korábban.

A múlt héten a Semmelweis Egyetem közölte, hogy azok a hallgatók nem kezdhetik meg a félévet, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, mivel az intézmény szerint az orvosi- és egészségtudományi oktatás elképzelhetetlen gyakorlati képzés nélkül - és ott nem kockáztathatják meg a fertőzésveszélyt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Semmelweis maga bonyolítja az oltásokat, így ha egy hallgató meggondolja magát, soron kívül beoltják - amúgy az intézményben közel 100 százalékos az átoltottság. A szabály alól csak azok képeznek kivételt, akik egészségügyi okokból nem kaphatnak oltást, őket az intézmény ötnaponta ingyen leteszteli.

Az egészségügyi szakok esetében a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen és a Miskolci Egyetemen is kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?