3 °C Budapest
Child with protective face mask during COVID-19 pandemic

Itt van Kásler Miklós utasítása: ilyen szabályok lesznek az iskolákban

2021. szeptember 1. 10:46

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt levelet az iskolák igazgatóinak, amelyben elmondta, hogy szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban, és több korlátozáson is lazítanak majd.

Az előző félévhez képest a szabályok sokkal lazábbak lesznek az idei tanévben, több, májusig érvényes iskolai eljárásrendben szereplő intézkedést helyeztek hatályon kívül. Központi utasítások híján viszont növekedik az iskolák önállósága, alkalmazhatnak helyben saját szabályokat is, csak úgy, mint az óvodák.

Köszönhetően az elmúlt időszak közös erőfeszítéseinek és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésnek szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban.

- írta levelében az emberi erőforrások minisztere, amelyet a Telex közölt.

A főbb központi ajánlások közül több változott. Az iskolákban továbbra is időszakonkénti alapos fertőtlenítő takarítást kell végezni, a maszk viselése azonban nem kötelező az iskolákban, de ahogy a levél fogalmaz

a maszkviselést megtiltani nem lehet.

A hőmérés is elmarad, bár több iskolában állítottak fel testhőmérsékletet mérő kapukat, reggel most erre mégsem lesz szükésg. A védőtávolságról szóló előírást Kásler Miklós feloldotta, ettől függetlenül az iskolák dönthetnek úgy, hogy mégis alkalmazzák ezt. Osztálykirándulások és tanulmányi kirándulások belföldön lehetnek, ráadásul szeptembertől ottalvós, többnapos kirándulást is szervezhetnek az iskolák.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is azt javasolja, hogy beteg gyermek ne menjen iskolába, valamint a fertőzött diákokat haladéktalanul el kell különíteni, és értesíteni kell a szülőket, valamint a Járási Hivatalt és a minisztériumot.

A legnagyobb változás azonban az iskolai hiányzásokra vonatkozik. A szülő ugyanis csak alapos indokkal veheti ki a gyerekét az iskolából, ezt az iskolaigazgató döntése alapján lehet csak a járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. Az előző tanévben sok szülő az iskolák megnyitása ellenére sem engedte iskolába a gyerekét, mivel attól tartott, hogy a gyerekek megfertőzhetik a még beoltatlan családtagokat. Ez most nem lesz ilyen egyszerű. A miniszteri levél hivatkozik az alapvető jogok biztosának megállapítására, aki szerint

a tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel általánosan előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak, minden ilyen szülői-gondviselői kérelmet a döntésre jogosult intézményvezetőnek a kérelmező körülményei és a járvány alakulásának függvényében aktuálisan kell mérlegelnie, és időszakonként felül kell vizsgálnia.

Az igazgatóknak az ilyen szülői kérelmek elfogadásakor azt kell mérlegelnie, hogy fennáll-e a reális veszélye annak, hogy a diák megfertőződhet az iskolában, az iskolába menet, vagy megfertőzheti a vele egy háztartásban élőket. Az igazgatónak azt is figyelembe kell vennie, hogy a gyerek otthonmaradása esetén megfelelő felügyelet alatt áll-e.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?