Child with protective face mask during COVID-19 pandemic

Itt van Kásler Miklós utasítása: ilyen szabályok lesznek az iskolákban

2021. szeptember 1. 10:46

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt levelet az iskolák igazgatóinak, amelyben elmondta, hogy szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban, és több korlátozáson is lazítanak majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző félévhez képest a szabályok sokkal lazábbak lesznek az idei tanévben, több, májusig érvényes iskolai eljárásrendben szereplő intézkedést helyeztek hatályon kívül. Központi utasítások híján viszont növekedik az iskolák önállósága, alkalmazhatnak helyben saját szabályokat is, csak úgy, mint az óvodák.

Köszönhetően az elmúlt időszak közös erőfeszítéseinek és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésnek szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban.

- írta levelében az emberi erőforrások minisztere, amelyet a Telex közölt.

A főbb központi ajánlások közül több változott. Az iskolákban továbbra is időszakonkénti alapos fertőtlenítő takarítást kell végezni, a maszk viselése azonban nem kötelező az iskolákban, de ahogy a levél fogalmaz

a maszkviselést megtiltani nem lehet.

A hőmérés is elmarad, bár több iskolában állítottak fel testhőmérsékletet mérő kapukat, reggel most erre mégsem lesz szükésg. A védőtávolságról szóló előírást Kásler Miklós feloldotta, ettől függetlenül az iskolák dönthetnek úgy, hogy mégis alkalmazzák ezt. Osztálykirándulások és tanulmányi kirándulások belföldön lehetnek, ráadásul szeptembertől ottalvós, többnapos kirándulást is szervezhetnek az iskolák.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma továbbra is azt javasolja, hogy beteg gyermek ne menjen iskolába, valamint a fertőzött diákokat haladéktalanul el kell különíteni, és értesíteni kell a szülőket, valamint a Járási Hivatalt és a minisztériumot.

A legnagyobb változás azonban az iskolai hiányzásokra vonatkozik. A szülő ugyanis csak alapos indokkal veheti ki a gyerekét az iskolából, ezt az iskolaigazgató döntése alapján lehet csak a járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. Az előző tanévben sok szülő az iskolák megnyitása ellenére sem engedte iskolába a gyerekét, mivel attól tartott, hogy a gyerekek megfertőzhetik a még beoltatlan családtagokat. Ez most nem lesz ilyen egyszerű. A miniszteri levél hivatkozik az alapvető jogok biztosának megállapítására, aki szerint

a tanulói hiányzásnak a járványhelyzetre tekintettel általánosan előre meg nem határozott időtartamra történő szülői igazolása nem tekintendő automatikusan alapos indoknak, minden ilyen szülői-gondviselői kérelmet a döntésre jogosult intézményvezetőnek a kérelmező körülményei és a járvány alakulásának függvényében aktuálisan kell mérlegelnie, és időszakonként felül kell vizsgálnia.

Az igazgatóknak az ilyen szülői kérelmek elfogadásakor azt kell mérlegelnie, hogy fennáll-e a reális veszélye annak, hogy a diák megfertőződhet az iskolában, az iskolába menet, vagy megfertőzheti a vele egy háztartásban élőket. Az igazgatónak azt is figyelembe kell vennie, hogy a gyerek otthonmaradása esetén megfelelő felügyelet alatt áll-e.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?