18 °C Budapest
Sulikezdés COVID idején: 4 tipp, hogy ne legyen idegroncs a gyerek szeptemberben

Sulikezdés COVID idején: 4 tipp, hogy ne legyen idegroncs a gyerek szeptemberben

2021. augusztus 11. 16:01

Egyelőre úgy tűnik, hogy szeptemberben normál keretek között, jelenléti oktatással indul el a tanév. Az átállás sok gyereknek nagyon nehéz, és a járványhelyzet sem javítja a kilátásokat. A szakértők szerint nem árt idejekorán felkészülni az átállásra. Mutatunk 4 tippet, amivel valamelyest egyszerűbbé tehetjük a visszatérést az iskolapadba.

A tavalyi kaotikus iskolaév után egyelőre úgy tűnik, hogy a hetek múlva kezdődő 2021/22-es tanév normál keretek között fog elstartolni. Bár a családoknak ki kell élvezniük a nyár minden egyes pillanatát, a mentálhigiénés szakértők szerint hasznos, ha a gyerekeket felkészítjük egy újabb átmenetre.

"Úgy gondolom, hogy a gyerekek egy része jól viseli majd az iskolába való visszatérést, de lesz egy nagy százalékuk, akinek nehezebb dolga lesz" – mondta a HuffPostnak Janine Domingues, a New York-i Child Mind Institute szorongásos zavarokkal foglalkozó központjának klinikai pszichológusa.

Szülőként nem baj, ha optimisták vagyunk, és segítünk a gyermekünknek, hogy rugalmas legyen, ugyanakkor nem szabad lebecsülni az esetleges küzdelmeiket

- magyarázta a szakértő. Íme négy egyszerű dolog, amivel segíthetsz gyermekednek felkészülni a következő tanévre.

Legyél őszinte arról, mi történik a világjárvány kapcsán

Bár egy pillanatra úgy tűnt, hogy a COVID-19 világjárvány talán kezd lecsengeni, a magyar szakértők is újabb fertőzéshullámra számítanak ősszel a delta variáns miatt.

Természetesen a szülőknek nem kell belemerülniük a részletekbe a gyerekeikkel, különösen a kisgyerekekkel. De jó ötlet már most nyíltan beszélgetni arról, hogy a világjárványnak még nincs vége, még ha mindannyian ezt is szeretnénk, és vélhetően az iskolai élet valószínűleg nem lesz olyan szétszórt, mint az elmúlt 18 hónapban, ez még mindig nem egy átlagos tanév lesz.

Fontos megbeszélni, jelenleg mi a terv. Beszéljétek át, hogy hogy melyik napon kezdődik az iskola, mi a menetrend a tanévben. Ugyanakkor azt is érdemes tudatosítani, hogy szükség van rugalmasságra, mert még változhat a járványhelyzet, esetleg maszkot kell majd hordani az iskolában, vagy ismét bezárhatják azt. És azt is érdemes tudatni, hogy ha bármi változna, akkor ugyanúgy átbeszélitek a fejleményeket. Nyitva kell hagyni az ajtót a kommunikációra, különösen az ilyen bizonytalan helyzetekben

 - mondta Domingues.

Elszakadni otthonról

Sok gyerek az elmúlt tanév nagy részében (ha nem is az egészben) otthon volt, így lehet a szülőktől való elválás Domingues szerint. Ez különösen igaz akkor, ha óvodás, vagy kisiskolás a gyermekük, aki még nem volt sokat távol a szülőktől.

A szakértő szerint az ilyen esetekben „a gyakorlás” segíthet. Az iskolakezdés előtt adj lehetőséget a gyermeknek, időt töltsön társaival. Esetleg menjen el egy táborba, vagy egyszerűen csak vidd el egy játszótérre, vagy néhány órára egy másik családhoz, családtaghoz. Ez segíthet újra megismerni, milyen érzés elválni a szülőktől, és megtanulni, hogy bár ez kellemetlen lehet, de túl lehet rajta lépni.

Gyakoroljátok az elindulást

A reggelek köztudottan hektikusak a családokban, és sok szülő az utóbbi hónapokban kiesett abból a gyakorlatból, hogy reggel útnak indítsa a gyerekeit. Ezért is javasolt a szakemberek szerint az iskolakezdés előtt „visszaszokni”: tanévkezdés előtt egy héttel már tűzzétek ki az ébredés idejét, és beszéljétek meg, hánykor is kellene elindulni az iskolába - javasolta Domingues.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor ne essünk túlzásba, nem kell lemondani a megmaradt otthoni pihenésről sem - tette hozzá. Azt pedig fogadd el, hogy az átállás nem lesz tökéletes, bármennyire is tervezel előre - és ez rendben is van.

Látogassatok el az iskola környékére

Próbáljatok meg játszani a közeli játszótéren, vagy csak elsétálni az iskola felé, és beszélgetni az épületről - javasolta Domingues.

Ha van lehetőség arra, hogy esetleg találkozzatok egy tanárral, vagy bármi másra, ami ismerőssé teszi az iskolát, az hasznos lesz az őszre

- mondta a szakértő.

Eltarthat egy ideig, amíg a gyerekek visszaszoknak, függetlenül attól, hogy mennyire készíted fel őket. Minden tanévben a szeptember az átmenet hónapja, októberre általában már világosabbá válik, hogy mely gyerekeknek lehet szükségük további segítségre.

- tette hozzá Domingues, aki szerint a szülői bízzon megérzéseiben, és ne féljen extra támogatást nyújtani.

A visszatérési szorongás valós probléma, és sok gyereknek szüksége lesz egy kis extra támogatásra. Legyetek kapcsolatban az iskolával, tudassátok velük, hogy mik az aggodalmaitok

- zárta a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?