35 °C Budapest
Itt a hivatalos rendelet: erre készülhetnek az óvodák, iskolák

Itt a hivatalos rendelet: erre készülhetnek az óvodák, iskolák

2021. április 15. 20:33

Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben az oktatást érintő változásokkal kapcsolatban. Rendelkeztek többek között az óvodák kinyitásáról, a köznevelési intézményekben, valamint a szakképző intézményekben a rendes oktatásra történő visszatérés szabályairól, és a felnőttképzésről.

Az óvodákban a 2021. március 8. napjával elrendelt rendkívüli szünet 2021. április 19. napjától megszüntetésre kerül - olvasható a közlönyben. Továbbá 2021. április 19. napjától az általános iskolák 1–4. évfolyamain (alsó tagozat) a tantermen kívüli, digitális munkarend megszüntetésre kerül, vagyis innentől ezek az évfolyamok rendes munkarendben működnek. Az általános iskolák 5–8. évfolyamai (felső tagozat), a középiskolák, az (1)–(2) bekezdésben foglaltakon kívül a többi iskola, valamint a szakképző intézmények 2021. május 9. napjáig tantermen kívüli, digitális munkarendben működnek.

A további évfolyamokon tehát 2021. május 10-től áll vissza a tantermi oktatás, a digitális munkarend megszüntetésre kerül.

Ami a felnőttképzést illeti: a kontaktórás formában szervezett oktatás, képzés megszervezhető és befejezhető a képzésben részt vevő személyek és az oktató közötti személyes találkozást nem igénylő kapcsolatban alkalmazott digitális eszköz segítségével megvalósuló módon vagy zárt rendszerű elektronikus távoktatás, illetve távoktatás formájában. Ez abban az esetben is érvényes, ha azt jogszabály, támogatói okirat, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, hatósági szerződés vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé.

A felnőttképzésben szervezett komplex szakmai vizsgák központi írásbeli vizsgatevékenységeinek azon időpontjait, amelyek 2021. április 12–18. közötti napokra esnek, – az előzőleg a 2021. évre a központi írásbeli vizsgafeladatokra meghatározott időpontoktól eltérően – az eredetileg meghatározott időpontokhoz képest 14 nappal később is meg lehet tartani. A jogi szakvizsgákat külön rendelet szabályozza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?