35 °C Budapest
Lezajlott az országos tesztelés: rengeteg iskola, óvoda zár be a járvány miatt

Lezajlott az országos tesztelés: rengeteg iskola, óvoda zár be a járvány miatt

2020. november 27. 14:30

Nincs még eredménye a pedagógusok országos tesztelésének, azt viszont már tudjuk a nyilvános adatokból: az összes magyar általános iskolai osztályok egynegyede rendkívüli szüneten van. Az óvodai csoportoknak pedig már 13 százalékát kellett hazaküldeni - ezt összevetve a hétfői, illetve múlt heti adatokkal, az látszik: meredeken emelkedik a bezárt intézmények száma. 

Maruzsa Zoltán november 16-án, múlt hét hétfőn azt közölte, hogy a veszélhelyzet ismételt kihirdetése - november 11-e) óta 501, kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik. Rendkívüli szünet 31 iskolában van (ez az 1-8. évfolyamon oktató általános iskolák 1,2 százaléka) és továbbá 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend (8 százalék). Ez jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben. Az óvodák közül 222-ben kellett rendkívüli szünetet elrendelni (az intézmények 7,5 százalékában).

Ezen a héten hétfőtől már a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon is közzétett az intézmények számát, ahol rendkívüli szünetet, vagy digitális tanrendet rendeltek el. November 23-i, hétfői adatok szerint akkor az Operatív Törzs 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet.

Tehát egy hét alatt az elrendelt redkívüli szünettel érintett óvodák száma 222-ről (7,5%) úgy változott, hogy 136 teljes intézmény és már 178 csoport volt érintett ezen a héten hétfőn. (Ez 41 százalékos emelkedés.) Rendkívüli szünet november 16-én még 31 iskolában volt, 23-án már 71-ben, a digitális munkarendben működő intézmények száma pedig 210-ről emelkedett 388 iskolai osztályra (15%) és 43 teljes általános iskolára (2%).

Az elmúlt héten pedig - feltehetően a pedagógusok tesztelésének folyományaként is - tovább nőt a bezárt, online oktatásra áttért intézények száma. A mai, legfrissebb statisztikák szerint az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban (11%) és 203 óvodában (7%), továbbá 99 általános iskolában (4%), rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban (23%) és 55 általános iskolában (2%) digitális tanrendet. Ez jelentős emelkedés:

A rendkívüli szüneten lévő általános iskolai osztályok száma a hét eleji 15 százalékról 25 százalékra ugrott, a szüneten lévő ovis csoportok száma több mint a duplájára nőtt. A teljes általános iskolát érintő rendkívüli szünet 71 intézményről 121-re terjed ki. Legkisebb ütemben azoknak az általános iskoláknak a száma nőtt, amelyek digitális tanrendre váltottal. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez már a pedagógustesztelés eredménye?

Bár hivatalos adatok erről még nincsenek - Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón azt ígérte, hétvégén publikálják a pontos adatokat - a héten sok általános iskola adott hírt arról, hány fertőzöttet találtak az intézményben, és rendeltek-e el szünetet. Az biztos, hogy a napi járványadatokba még nem számolták bele az iskolákban talált fertőzötteket, így nehéz következtetni: valóban ilyen sok tanárnál, óvodapedagógusnál mutatták ki a vírust, és ezért emelkedik a bezárt intézmények száma, vagy ettől függetlenül.

Mindenesetre a héten elmaradt a további szigorítások bejelentése, és az ígéretek szerint 8-10 napon múlva térnek majd vissza arra, hogy milyen körülmények - korlátozások - között tölthetjük idén az ünnepeket. Ez azt is jelentheti, hogy egyelőre nem hozott olyan súlyos eredményeket a tesztelés, hogy az óvodák, iskolák egységes bezárására lenne szükség. Azonban ez is puszta találgatás. 

Ami biztos: a múlt heti, és az e hét hétfői adatokhoz képest is rohamosan nőtt azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol rendkívüli intézkedéseket követelt a járvány. Kérdés, hogy a bő két hete bevezetett korlátozásoknak, és a fertőzött tanárok kiszűrésének meglátszik-e hamarosan az eredménye, vagy ez a trend fog folytatódni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?