13 °C Budapest
Lezajlott az országos tesztelés: rengeteg iskola, óvoda zár be a járvány miatt

Lezajlott az országos tesztelés: rengeteg iskola, óvoda zár be a járvány miatt

2020. november 27. 14:30

Nincs még eredménye a pedagógusok országos tesztelésének, azt viszont már tudjuk a nyilvános adatokból: az összes magyar általános iskolai osztályok egynegyede rendkívüli szüneten van. Az óvodai csoportoknak pedig már 13 százalékát kellett hazaküldeni - ezt összevetve a hétfői, illetve múlt heti adatokkal, az látszik: meredeken emelkedik a bezárt intézmények száma. 

Maruzsa Zoltán november 16-án, múlt hét hétfőn azt közölte, hogy a veszélhelyzet ismételt kihirdetése - november 11-e) óta 501, kizárólag középiskolai feladatot ellátó köznevelési intézmény tantermen kívüli digitális munkarendben működik. Rendkívüli szünet 31 iskolában van (ez az 1-8. évfolyamon oktató általános iskolák 1,2 százaléka) és továbbá 210 helyszínen lépett életbe tantermen kívüli digitális munkarend (8 százalék). Ez jellemzően néhány osztályt érint, míg a teljes intézményt csupán 15 esetben. Az óvodák közül 222-ben kellett rendkívüli szünetet elrendelni (az intézmények 7,5 százalékában).

Ezen a héten hétfőtől már a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon is közzétett az intézmények számát, ahol rendkívüli szünetet, vagy digitális tanrendet rendeltek el. November 23-i, hétfői adatok szerint akkor az Operatív Törzs 178 óvodai csoportban (6%) és 136 óvodában (5%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában (3%), 388 iskolai osztályban (15%) és 43 általános iskolában (2%) digitális tanrendet.

Tehát egy hét alatt az elrendelt redkívüli szünettel érintett óvodák száma 222-ről (7,5%) úgy változott, hogy 136 teljes intézmény és már 178 csoport volt érintett ezen a héten hétfőn. (Ez 41 százalékos emelkedés.) Rendkívüli szünet november 16-én még 31 iskolában volt, 23-án már 71-ben, a digitális munkarendben működő intézmények száma pedig 210-ről emelkedett 388 iskolai osztályra (15%) és 43 teljes általános iskolára (2%).

Az elmúlt héten pedig - feltehetően a pedagógusok tesztelésének folyományaként is - tovább nőt a bezárt, online oktatásra áttért intézények száma. A mai, legfrissebb statisztikák szerint az Operatív Törzs jelenleg 343 óvodai csoportban (11%) és 203 óvodában (7%), továbbá 99 általános iskolában (4%), rendelt el rendkívüli szünetet, 588 iskolai osztályban (23%) és 55 általános iskolában (2%) digitális tanrendet. Ez jelentős emelkedés:

A rendkívüli szüneten lévő általános iskolai osztályok száma a hét eleji 15 százalékról 25 százalékra ugrott, a szüneten lévő ovis csoportok száma több mint a duplájára nőtt. A teljes általános iskolát érintő rendkívüli szünet 71 intézményről 121-re terjed ki. Legkisebb ütemben azoknak az általános iskoláknak a száma nőtt, amelyek digitális tanrendre váltottal. 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez már a pedagógustesztelés eredménye?

Bár hivatalos adatok erről még nincsenek - Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón azt ígérte, hétvégén publikálják a pontos adatokat - a héten sok általános iskola adott hírt arról, hány fertőzöttet találtak az intézményben, és rendeltek-e el szünetet. Az biztos, hogy a napi járványadatokba még nem számolták bele az iskolákban talált fertőzötteket, így nehéz következtetni: valóban ilyen sok tanárnál, óvodapedagógusnál mutatták ki a vírust, és ezért emelkedik a bezárt intézmények száma, vagy ettől függetlenül.

Mindenesetre a héten elmaradt a további szigorítások bejelentése, és az ígéretek szerint 8-10 napon múlva térnek majd vissza arra, hogy milyen körülmények - korlátozások - között tölthetjük idén az ünnepeket. Ez azt is jelentheti, hogy egyelőre nem hozott olyan súlyos eredményeket a tesztelés, hogy az óvodák, iskolák egységes bezárására lenne szükség. Azonban ez is puszta találgatás. 

Ami biztos: a múlt heti, és az e hét hétfői adatokhoz képest is rohamosan nőtt azoknak az óvodáknak, iskoláknak a száma, ahol rendkívüli intézkedéseket követelt a járvány. Kérdés, hogy a bő két hete bevezetett korlátozásoknak, és a fertőzött tanárok kiszűrésének meglátszik-e hamarosan az eredménye, vagy ez a trend fog folytatódni. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 17. szombat
Rudolf
15. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Április 17.
Cirkuszok világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?