30 °C Budapest
Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

2020. szeptember 15. 09:15

A miniszterelnök bejelentése értelmében október 1-jétől kötelező lesz a hőmérséklet-mérés az iskolába belépésnél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint központilag biztosítják majd a lázmérőket, a PDSZ pedig úgy véli, egy hónap iskolába járás után már késő ezt az intézkedést bevezetni. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint pedig az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

Október 1-től az iskolákba való belépéskor kötelező lesz a hőmérséklet-mérés - közölte Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ) azt szerette volna, ha tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon koronavírus-tesztet végeznek, illetve felvetették a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérést is, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvetette az ötletet.

Szülői tapasztalatok alapján már most is sok helyen mérnek: már a kapuban, néhol pedagógusok, máshol a portás vagy egy pedagógiai asszisztens végzi el a műveletet. Nagyobb intézményekben mindez hosszas sorban állást eredményezett a tanítás megkezdése előtt - írja a 24.hu. Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese emlékeztetett: még mindig vannak olyan iskolák, ahol olyan kevés a fertőtlenítőszer, hogy a szülők kénytelenek beküldeni. Véleménye szerint

további kérdéseket vet fel, hogyan oldják meg a feladatot és a távolságtartást azokban az intézményekben, ahol akár ezer főnek kellene bejutnia reggel nyolckor.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az intézmények előtt kialakult sorok kedveznek a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs.

Orvosként két dolgot tudok mondani: egyrészt, ha valaki lázas, ne menjen közösségbe, a koronavírus-járványtól függetlenül. A másik, hogy a láz önmagában nem kizárólagos tünete a vírusnak, nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy közel 40 százalékban láztalanul zajlik le a gyerekeknél, tehát ezzel nem fogjuk kiszűrni az összes koronavírusost

- szögezte le Póta György, aki kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására. A PDSZ választmányi elnökhelyettese szerint a kötelező lázmérés beletartozik abba a sorba, hogy elrendelnek egy intézkedést, mert "nagy a zúgolódás", arról viszont az érintetteknek sejtelmük sincs, hogyan is kellene mindezt végrehajtani. Hozzátette:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

ha egy gyerek testhőmérséklete 37,4 felett lesz, mi fog történni? Hiszen a szülők akkorra már elmentek dolgozni.

Komjáthy szerint az intézmények nem fognak központi útmutatást kapni, így egyelőre marad a rengeteg megválaszolatlan kérdés a témát illetően. "Pedig a szülőknek, diákoknak és a pedagógusoknak is az az érdeke, hogy minél tisztábban látni lehessen, mi az aktuális helyzet", húzta alá Komjáthy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?