29 °C Budapest
Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

2020. szeptember 15. 09:15

A miniszterelnök bejelentése értelmében október 1-jétől kötelező lesz a hőmérséklet-mérés az iskolába belépésnél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint központilag biztosítják majd a lázmérőket, a PDSZ pedig úgy véli, egy hónap iskolába járás után már késő ezt az intézkedést bevezetni. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint pedig az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

Október 1-től az iskolákba való belépéskor kötelező lesz a hőmérséklet-mérés - közölte Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ) azt szerette volna, ha tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon koronavírus-tesztet végeznek, illetve felvetették a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérést is, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvetette az ötletet.

Szülői tapasztalatok alapján már most is sok helyen mérnek: már a kapuban, néhol pedagógusok, máshol a portás vagy egy pedagógiai asszisztens végzi el a műveletet. Nagyobb intézményekben mindez hosszas sorban állást eredményezett a tanítás megkezdése előtt - írja a 24.hu. Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese emlékeztetett: még mindig vannak olyan iskolák, ahol olyan kevés a fertőtlenítőszer, hogy a szülők kénytelenek beküldeni. Véleménye szerint

további kérdéseket vet fel, hogyan oldják meg a feladatot és a távolságtartást azokban az intézményekben, ahol akár ezer főnek kellene bejutnia reggel nyolckor.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az intézmények előtt kialakult sorok kedveznek a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs.

Orvosként két dolgot tudok mondani: egyrészt, ha valaki lázas, ne menjen közösségbe, a koronavírus-járványtól függetlenül. A másik, hogy a láz önmagában nem kizárólagos tünete a vírusnak, nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy közel 40 százalékban láztalanul zajlik le a gyerekeknél, tehát ezzel nem fogjuk kiszűrni az összes koronavírusost

- szögezte le Póta György, aki kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására. A PDSZ választmányi elnökhelyettese szerint a kötelező lázmérés beletartozik abba a sorba, hogy elrendelnek egy intézkedést, mert "nagy a zúgolódás", arról viszont az érintetteknek sejtelmük sincs, hogyan is kellene mindezt végrehajtani. Hozzátette:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ha egy gyerek testhőmérséklete 37,4 felett lesz, mi fog történni? Hiszen a szülők akkorra már elmentek dolgozni.

Komjáthy szerint az intézmények nem fognak központi útmutatást kapni, így egyelőre marad a rengeteg megválaszolatlan kérdés a témát illetően. "Pedig a szülőknek, diákoknak és a pedagógusoknak is az az érdeke, hogy minél tisztábban látni lehessen, mi az aktuális helyzet", húzta alá Komjáthy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?