6 °C Budapest
Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

Ennyit az iskolai lázmérésről: egyes szakértők szerint többet ár, mint használ

2020. szeptember 15. 09:15

A miniszterelnök bejelentése értelmében október 1-jétől kötelező lesz a hőmérséklet-mérés az iskolába belépésnél. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint központilag biztosítják majd a lázmérőket, a PDSZ pedig úgy véli, egy hónap iskolába járás után már késő ezt az intézkedést bevezetni. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint pedig az iskolai lázmérés októberi bevezetése kezelhetetlen káoszt okozhat.

Október 1-től az iskolákba való belépéskor kötelező lesz a hőmérséklet-mérés - közölte Orbán Viktor az operatív törzs szombati ülése után. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PDSZ) azt szerette volna, ha tanévkezdéskor a diákokon és a pedagógusokon koronavírus-tesztet végeznek, illetve felvetették a reggeli kötelező testhőmérséklet-mérést is, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma elvetette az ötletet.

Szülői tapasztalatok alapján már most is sok helyen mérnek: már a kapuban, néhol pedagógusok, máshol a portás vagy egy pedagógiai asszisztens végzi el a műveletet. Nagyobb intézményekben mindez hosszas sorban állást eredményezett a tanítás megkezdése előtt - írja a 24.hu. Komjáthy Anna, a PDSZ országos választmányának elnökhelyettese emlékeztetett: még mindig vannak olyan iskolák, ahol olyan kevés a fertőtlenítőszer, hogy a szülők kénytelenek beküldeni. Véleménye szerint

további kérdéseket vet fel, hogyan oldják meg a feladatot és a távolságtartást azokban az intézményekben, ahol akár ezer főnek kellene bejutnia reggel nyolckor.

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az InfoRádiónak elmondta: az intézmények előtt kialakult sorok kedveznek a koronavírus terjedésének, ráadásul az érintésmentes hőmérők gyakran pontatlanok; a testhő az időjárás, a testmozgás és az öltözködés miatt változhat, a koronavírus-fertőzött gyerekek 40 százalékának pedig még hőemelkedése sincs.

Orvosként két dolgot tudok mondani: egyrészt, ha valaki lázas, ne menjen közösségbe, a koronavírus-járványtól függetlenül. A másik, hogy a láz önmagában nem kizárólagos tünete a vírusnak, nemzetközi vizsgálatok bizonyítják, hogy közel 40 százalékban láztalanul zajlik le a gyerekeknél, tehát ezzel nem fogjuk kiszűrni az összes koronavírusost

- szögezte le Póta György, aki kétli, hogy az iskolabejárati lázmérés komoly lépés volna a járvány terjedésének lassítására. A PDSZ választmányi elnökhelyettese szerint a kötelező lázmérés beletartozik abba a sorba, hogy elrendelnek egy intézkedést, mert "nagy a zúgolódás", arról viszont az érintetteknek sejtelmük sincs, hogyan is kellene mindezt végrehajtani. Hozzátette:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

ha egy gyerek testhőmérséklete 37,4 felett lesz, mi fog történni? Hiszen a szülők akkorra már elmentek dolgozni.

Komjáthy szerint az intézmények nem fognak központi útmutatást kapni, így egyelőre marad a rengeteg megválaszolatlan kérdés a témát illetően. "Pedig a szülőknek, diákoknak és a pedagógusoknak is az az érdeke, hogy minél tisztábban látni lehessen, mi az aktuális helyzet", húzta alá Komjáthy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 10. 19:16