Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek

2020. május 18. 14:10

A fővárosban is eltörölték a kijárási korlátozásokat, nyitnak az üzletek, és lassan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Sokan éppen ezért már azt találgatják, mikor nyitnak ki ismét az iskolák. Egyelőre azonban erről még nincsnek frissebb hírek azóta, mióta Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy előszőr a bölcsődék és az óvodák ügyét rendezné. Aggasztó a sokat emlegetett második hullám, ám egy frissen publikált tanulmányból kiderül, hogy a a koronavírus terjedésének kockázata az iskolákban rendkívül alacsony.

A koronavírus egyáltalán nem terjed gyorsan az iskolások körében - legalább is egy friss tanulmány szerint, melyet Ausztrália Nemzeti Immunizációs Kutatási és Felügyeleti Központja végzett el. Új-Dél-Wales 15 iskolájában (tíz közép- és öt általánosban) 18 főnél, kilenc tanár és kilenc diák esetében igazolták a koronavírus jelenlétét. A 735 diák és 128 alkalmazott között, akik szoros kapcsolatban voltak a vírushordozókkal, mindössze ketten kapták el a vírust.

E szerint tehát a kór csak korlátozott mértékben terjedt az osztálytermekben.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a gyermekek nem játszanak jelentős szerepet a vírus terjedésében. Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa is elmondta, hogy az iskolák nem számítanak gócpontnak, és a tanulmányok korai eredményei megnyugtatóak. Hozzátette, 

a fertőzés rendkívül alacsony a gyermekek körében, és sok olyan esetet nem tartanak számon, amely során gyermekek adták volna át másoknak a vírust, pláne nem iskolai közegben. 

Tehát a Covid-19 sokkal lassabban terjed iskolai közegben mint egyéb vírusok, például az influenza. Az adatok arra utalnak tehát, hogy a gyermekek nem az elsődleges motorjai a Covid-19 terjedésének az iskolákban vagy egyéb közösségben. Ez összhangban áll a nemzetközi tanulmányok adataival, amelyek szintén azt mutatják, hogy a gyermekek körében alacsony a megbetegedések száma, és tőlük a felnőttek irányába csak korlátozottan terjed a vírus.

Jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen tanulmány, mely a terjedést vizsgálja iskolai közegben, hiszen az osztálytermeket minden országban szinte a legelső intézkedések között bezárták, így a legfiatalabb közösségekben történő vírusterjedést vizsgálatára alig volt lehetőség.

Így fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírtak csak egyetlen kutatás eredményeit tartalmazzák, ha a szakemberek biztosra akarnak menni, ennél átfogóbb képet kell kapniuk.

Menjenek vagy maradjanak?

Azért is fontosak ezek az adatok, mivel az Egyesült Királyságban azt tervezik, hogy június 1-vel az 1-6. évfolyamot visszaengedik a közoktatásba, ám sokan ellenzik ezt a lépést, sőt, úgy tűnik a szakszervezetek meg is tagadják. Hazánkban egyelőre nincs szó az iskolák újranyitásáról, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiós interjújában azt mondta, elsőként az óvodák és a bölcsődék "ügyét kell rendezni", azaz azok kinyitását kell elvégezni, és csak utának térnek rá az általános és középiskolákra. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ellenben a hazai egyetemek most már nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

(Telegraph)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem