27 °C Budapest
Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek

Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek

2020. május 18. 14:10

A fővárosban is eltörölték a kijárási korlátozásokat, nyitnak az üzletek, és lassan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Sokan éppen ezért már azt találgatják, mikor nyitnak ki ismét az iskolák. Egyelőre azonban erről még nincsnek frissebb hírek azóta, mióta Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy előszőr a bölcsődék és az óvodák ügyét rendezné. Aggasztó a sokat emlegetett második hullám, ám egy frissen publikált tanulmányból kiderül, hogy a a koronavírus terjedésének kockázata az iskolákban rendkívül alacsony.

A koronavírus egyáltalán nem terjed gyorsan az iskolások körében - legalább is egy friss tanulmány szerint, melyet Ausztrália Nemzeti Immunizációs Kutatási és Felügyeleti Központja végzett el. Új-Dél-Wales 15 iskolájában (tíz közép- és öt általánosban) 18 főnél, kilenc tanár és kilenc diák esetében igazolták a koronavírus jelenlétét. A 735 diák és 128 alkalmazott között, akik szoros kapcsolatban voltak a vírushordozókkal, mindössze ketten kapták el a vírust.

E szerint tehát a kór csak korlátozott mértékben terjedt az osztálytermekben.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a gyermekek nem játszanak jelentős szerepet a vírus terjedésében. Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa is elmondta, hogy az iskolák nem számítanak gócpontnak, és a tanulmányok korai eredményei megnyugtatóak. Hozzátette, 

a fertőzés rendkívül alacsony a gyermekek körében, és sok olyan esetet nem tartanak számon, amely során gyermekek adták volna át másoknak a vírust, pláne nem iskolai közegben. 

Tehát a Covid-19 sokkal lassabban terjed iskolai közegben mint egyéb vírusok, például az influenza. Az adatok arra utalnak tehát, hogy a gyermekek nem az elsődleges motorjai a Covid-19 terjedésének az iskolákban vagy egyéb közösségben. Ez összhangban áll a nemzetközi tanulmányok adataival, amelyek szintén azt mutatják, hogy a gyermekek körében alacsony a megbetegedések száma, és tőlük a felnőttek irányába csak korlátozottan terjed a vírus.

Jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen tanulmány, mely a terjedést vizsgálja iskolai közegben, hiszen az osztálytermeket minden országban szinte a legelső intézkedések között bezárták, így a legfiatalabb közösségekben történő vírusterjedést vizsgálatára alig volt lehetőség.

Így fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírtak csak egyetlen kutatás eredményeit tartalmazzák, ha a szakemberek biztosra akarnak menni, ennél átfogóbb képet kell kapniuk.

Menjenek vagy maradjanak?

Azért is fontosak ezek az adatok, mivel az Egyesült Királyságban azt tervezik, hogy június 1-vel az 1-6. évfolyamot visszaengedik a közoktatásba, ám sokan ellenzik ezt a lépést, sőt, úgy tűnik a szakszervezetek meg is tagadják. Hazánkban egyelőre nincs szó az iskolák újranyitásáról, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiós interjújában azt mondta, elsőként az óvodák és a bölcsődék "ügyét kell rendezni", azaz azok kinyitását kell elvégezni, és csak utának térnek rá az általános és középiskolákra. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ellenben a hazai egyetemek most már nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

(Telegraph)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?