Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek

Ezen is múlhat a magyar iskolák újranyitása: biztató eredményeket közöltek

2020. május 18. 14:10

A fővárosban is eltörölték a kijárási korlátozásokat, nyitnak az üzletek, és lassan visszatér az élet a megszokott kerékvágásba. Sokan éppen ezért már azt találgatják, mikor nyitnak ki ismét az iskolák. Egyelőre azonban erről még nincsnek frissebb hírek azóta, mióta Orbán Viktor pénteken bejelentette, hogy előszőr a bölcsődék és az óvodák ügyét rendezné. Aggasztó a sokat emlegetett második hullám, ám egy frissen publikált tanulmányból kiderül, hogy a a koronavírus terjedésének kockázata az iskolákban rendkívül alacsony.

A koronavírus egyáltalán nem terjed gyorsan az iskolások körében - legalább is egy friss tanulmány szerint, melyet Ausztrália Nemzeti Immunizációs Kutatási és Felügyeleti Központja végzett el. Új-Dél-Wales 15 iskolájában (tíz közép- és öt általánosban) 18 főnél, kilenc tanár és kilenc diák esetében igazolták a koronavírus jelenlétét. A 735 diák és 128 alkalmazott között, akik szoros kapcsolatban voltak a vírushordozókkal, mindössze ketten kapták el a vírust.

E szerint tehát a kór csak korlátozott mértékben terjedt az osztálytermekben.

Korábban már bebizonyosodott, hogy a gyermekek nem játszanak jelentős szerepet a vírus terjedésében. Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet vezető tudósa is elmondta, hogy az iskolák nem számítanak gócpontnak, és a tanulmányok korai eredményei megnyugtatóak. Hozzátette, 

a fertőzés rendkívül alacsony a gyermekek körében, és sok olyan esetet nem tartanak számon, amely során gyermekek adták volna át másoknak a vírust, pláne nem iskolai közegben. 

Tehát a Covid-19 sokkal lassabban terjed iskolai közegben mint egyéb vírusok, például az influenza. Az adatok arra utalnak tehát, hogy a gyermekek nem az elsődleges motorjai a Covid-19 terjedésének az iskolákban vagy egyéb közösségben. Ez összhangban áll a nemzetközi tanulmányok adataival, amelyek szintén azt mutatják, hogy a gyermekek körében alacsony a megbetegedések száma, és tőlük a felnőttek irányába csak korlátozottan terjed a vírus.

Jelenleg úgy tűnik, ez az egyetlen tanulmány, mely a terjedést vizsgálja iskolai közegben, hiszen az osztálytermeket minden országban szinte a legelső intézkedések között bezárták, így a legfiatalabb közösségekben történő vírusterjedést vizsgálatára alig volt lehetőség.

Így fontos hangsúlyozni, hogy a fent leírtak csak egyetlen kutatás eredményeit tartalmazzák, ha a szakemberek biztosra akarnak menni, ennél átfogóbb képet kell kapniuk.

Menjenek vagy maradjanak?

Azért is fontosak ezek az adatok, mivel az Egyesült Királyságban azt tervezik, hogy június 1-vel az 1-6. évfolyamot visszaengedik a közoktatásba, ám sokan ellenzik ezt a lépést, sőt, úgy tűnik a szakszervezetek meg is tagadják. Hazánkban egyelőre nincs szó az iskolák újranyitásáról, sőt, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiós interjújában azt mondta, elsőként az óvodák és a bölcsődék "ügyét kell rendezni", azaz azok kinyitását kell elvégezni, és csak utának térnek rá az általános és középiskolákra. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ellenben a hazai egyetemek most már nyitva lehetnek, de mindenhol a rektor jogosult dönteni erről. Kollégiumok látogatása továbbra is tilos. Amennyiben a nyitás mellett dönt a rektor, akkor a védőtávolság megtartásának biztosítottnak kell lennie.

(Telegraph)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08