Erre készül a kecskeméti Mercedes: óriási lehetőség ez a térségnek

Erre készül a kecskeméti Mercedes: óriási lehetőség ez a térségnek

2020. február 27. 08:15

Nagyjából tíz éve, 2009-ben tették le a Mercedes-Benz gyár alapkövét és kezdődött meg a gyár első üzemének felépítése Kecskeméten. A városban az elmúlt évtizedben számos változás indult el, ami hatással van a település fejlődésére. A HelloVidék megkereste a Város Önkormányzatát, a Neumann János Egyetemet és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t a változásokról és jövendőbeli terveikről.

Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.: A Mercedes-Benz Iskola 2009-ben az Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja német iskolai tagintézményeként Baden-Württemberg tartomány tanrendjéhez igazodva 1-10. évfolyamokon kezdte meg működését. A fő cél az első hat évben a kecskeméti gyárban dolgozó német kollégák gyermekeinek a beiskolázása volt. 2015-től már magyar gyerekek is jelentkezhetnek az első osztályba. A 2020/21-es tanévtől kezdődően megújul a pedagógiai koncepció: felmenő rendszerben nyújt lehetőséget az iskola a diákok számára a 12. évfolyam végén német-magyar kettős érettségi bizonyítványt (Doppelabitur) megszerzésére. Így az iskola egy a régióban egyedülálló tanulási útvonalat kínál, amelyben egyenes út nyílik meg a végzősök számára a magyar és a német nyelvterületek egyetemeire.

Az iskola 2020 szeptemberétől nyelvi előkészítő osztályt indít, lehetőséget biztosítva ezzel a nyolcadik osztályos tanulóknak is a Mercedes-Benz Iskola gimnáziumi képzésébe való bekapcsolódásra.

B. Radics Kata, a Neumann János Egyetem HSZK kommunikációs osztályvezetője a lapnak elmondta, hogy arról nincs adatuk, hogy a GAMF-on, duális képzésben végzők hány százaléka dolgozik a Mercedes Benz gyárban, vagy más vállalatoknál. A DPR kutatás részeként készítettek egy anonim kérdőívet, melyet önkéntes alapon tölthettek ki a végzett duális hallgatóink: ez alapján majdnem 100 %-uk ezt a képzési formát választaná most is ás mintegy 2/3-a kapott állásajánlatot a duális partnercégénél, valamint 1/3-a maradt is alkalmazásban miután végzett az Egyetemen.

Takács Valentina, a Kecskeméti Önkormányzat kommunikációs vezetője ismertette, hogy a jelenleg leginkább jelentős feladatuk, hogy a Modern Városok Program keretében új helyre költözik a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium, amelyben elindul a német nyelvű képzés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az induló képzésről további információk a HelloVidék oldalán olvashatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45