15 °C Budapest

Nincs miből tanítani: küzdenek a tanárok a szűkülő tankönyv választékkal

2019. április 8. 10:00

A most megjelent tankönyvjegyzékben számos olyan magánkiadású tankönyv nem szerepel már, amely a jelenlegi tanévben még megfelelt a tantervi követelményeknek. A következő tanévben már nem lehet belőlük rendelni. Ráadásul a Nemzeti alaptenterv késik, jövő tanévben is ugyanazzal a kerettantervvel dolgoznak majd a pedagógusok, tehát nincs magyarázat a szűkülő kínálatra. 

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelne - nyilatkozta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. 

Előző héten megkezdődött a tankönyvrendelési időszak. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak, és a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. A TANOSZ számításai szerint azonban míg 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754 szerepel a listán. Ebből a magánkiadós tankönyvek száma 840, tehát az állami és magántankönyvek aránya a jegyzékben 70-30 százalék.

A fenti adatokba beleszámítanak a speciális tankönyvek, szakképzési kiadványok is viszont az alapvető közismereti tárgyak, mint a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek, tankönyvkínálatát vizsgálva látható, hogy még nagyobb arányban csökkent a rendelhető magánkiadós kötetek száma. Tavaly még 993 ilyen kiadvány szerepelt a jegyzékben, idén már csak 368, tehát 625 magánkiadós cím került le a listáról. Helyettük az "újgenerációs" állami tankönyvekből választhatnak az iskolák.

Romankovics András szerint azért is abszurd a helyzet, mert bizonyos esetekben nem lehet egy tankönyvcsaládot egyben megrendelni. Előfordul, hogy a tankönyvcsalád egy része szerepel csak a listában. Előfordul az is, hogy a tankönyv nem rendelhető, de a  hozzá tartozó munkafüzet igen, így nincs mi alapján megoldani a feladatokat. A TANOSZ kiadott egy alternatív tankönyvjegyzéket, így az iskolák - a szülőkkel összefogva - megrendelhetik a hiányzó könyveket. Azonban a szakmai szervezethez érkezett visszajelzések alapján van olyan iskola, ahol megtiltották a pedagógusoknak, hogy ezzel terheljék anyagilag a szülőket.  

Pedig a Szülői Hang Közösség korábbi felmérése szerint a szülők inkább költenének néhány ezer forinttal többet azért, hogy gyermekük minőségi tankönyvből tanuljon. 

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint valóban találhatunk új címeket a jegyzékben a tavalyi választékhoz képest, de ezek inkább a szakképzésre vonatkoznak, például a faiparról szólnak. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hiába beszél a kormány bővülő tankönyvválasztékról, ha a valóság köszönő viszonyban sincs mindezzel. A közismereti tárgyakat illetően azonban tovább szűkült a kínálat, jómagam szaktanárként például egyetlen fizika tankönyvből választhatok - vagyis lényegében nincs választási lehetőségem 

- mondta el Pilz Olivér. Mindeközben az egyházi iskolák - amelyek háromszor, négyszer nagyobb központi támogatást kapnak az állami intézményekhez képest - olyan tankönyvet rendelnek, amilyet akarnak. A tanár szerint leginkább az angoltanárok "akadtak ki" az új lista láttán, ugyanis ebből a tárgyból évfolyamonként egy-két tankönyvre szűkült a választék.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM