13 °C Budapest
Nincs miből tanítani: küzdenek a tanárok a szűkülő tankönyv választékkal

Nincs miből tanítani: küzdenek a tanárok a szűkülő tankönyv választékkal

2019. április 8. 10:00

A most megjelent tankönyvjegyzékben számos olyan magánkiadású tankönyv nem szerepel már, amely a jelenlegi tanévben még megfelelt a tantervi követelményeknek. A következő tanévben már nem lehet belőlük rendelni. Ráadásul a Nemzeti alaptenterv késik, jövő tanévben is ugyanazzal a kerettantervvel dolgoznak majd a pedagógusok, tehát nincs magyarázat a szűkülő kínálatra. 

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelne - nyilatkozta a Népszavának a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. 

Előző héten megkezdődött a tankönyvrendelési időszak. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke szerint nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak, és a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. A TANOSZ számításai szerint azonban míg 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754 szerepel a listán. Ebből a magánkiadós tankönyvek száma 840, tehát az állami és magántankönyvek aránya a jegyzékben 70-30 százalék.

A fenti adatokba beleszámítanak a speciális tankönyvek, szakképzési kiadványok is viszont az alapvető közismereti tárgyak, mint a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek, tankönyvkínálatát vizsgálva látható, hogy még nagyobb arányban csökkent a rendelhető magánkiadós kötetek száma. Tavaly még 993 ilyen kiadvány szerepelt a jegyzékben, idén már csak 368, tehát 625 magánkiadós cím került le a listáról. Helyettük az "újgenerációs" állami tankönyvekből választhatnak az iskolák.

Romankovics András szerint azért is abszurd a helyzet, mert bizonyos esetekben nem lehet egy tankönyvcsaládot egyben megrendelni. Előfordul, hogy a tankönyvcsalád egy része szerepel csak a listában. Előfordul az is, hogy a tankönyv nem rendelhető, de a  hozzá tartozó munkafüzet igen, így nincs mi alapján megoldani a feladatokat. A TANOSZ kiadott egy alternatív tankönyvjegyzéket, így az iskolák - a szülőkkel összefogva - megrendelhetik a hiányzó könyveket. Azonban a szakmai szervezethez érkezett visszajelzések alapján van olyan iskola, ahol megtiltották a pedagógusoknak, hogy ezzel terheljék anyagilag a szülőket.  

Pedig a Szülői Hang Közösség korábbi felmérése szerint a szülők inkább költenének néhány ezer forinttal többet azért, hogy gyermekük minőségi tankönyvből tanuljon. 

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára szerint valóban találhatunk új címeket a jegyzékben a tavalyi választékhoz képest, de ezek inkább a szakképzésre vonatkoznak, például a faiparról szólnak. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiába beszél a kormány bővülő tankönyvválasztékról, ha a valóság köszönő viszonyban sincs mindezzel. A közismereti tárgyakat illetően azonban tovább szűkült a kínálat, jómagam szaktanárként például egyetlen fizika tankönyvből választhatok - vagyis lényegében nincs választási lehetőségem 

- mondta el Pilz Olivér. Mindeközben az egyházi iskolák - amelyek háromszor, négyszer nagyobb központi támogatást kapnak az állami intézményekhez képest - olyan tankönyvet rendelnek, amilyet akarnak. A tanár szerint leginkább az angoltanárok "akadtak ki" az új lista láttán, ugyanis ebből a tárgyból évfolyamonként egy-két tankönyvre szűkült a választék.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
KLIK: Nincs országos pedagógushiány!

Nagyon sok módszertani tartalék van az oktatási rendszerben Hajnal Gabriella szerint. A Klebelsberg Központ új elnöke egy friss interjújában többek közt arról beszélt, hogy fontos...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18