12 °C Budapest

Szuperolcsón is megúszhatod az iskolakezdést: így csinálják a profi szülők

2018. augusztus 6. 12:10

A nyár utolsó hónapjában a legtöbb magyar szülő feje már az iskolakezdés miatt fő, hiszen elképesztő megterhelést jelent a családok számára. Hiába érkezik ilyenkor meg már augusztus végén a szeptemberi családi pótkék, az csupán a költségek töredékét fedezi. Idén augusztus 27-28-án várhatjuk az előrehozott támogatással a postást vagy az utalást, és szűk egy hónap múlva, szeptember 3-án kezdődik a 2018-19-es tanév.


Ugyan az általános iskolások és a kilencedikesek már ingyen kapják a tankönyveiket, a szülőknek azért még így is bőven akad vásárolnivalója. A középiskolások 10-11. évfolyamának tanulói pedig csak nagyon indokolt esetben juthatnak térítésmentesen a könyvekhez. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor kell pótolni a nyáron kinőtt ruhaneműt, cipőket is.

KATT: Ezek a legütősebb iskolakezdési akciók!

Kész anyagi csőd?

Az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi megterhelést a szülőknek, pláne a nagycsaládosoknál.

Egy 2016-os GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő gyermek átlagosan 84 ezer forintba kerül - de ebbe már benne vannak többek között az informatikai felszerelések és a bútorok árai is. Ennél szerényebb összegből, akár már 15 ezer forintból is meg lehet úszni egy felsőbb tagozatra járó gyermek iskolakezdését, ha sem mi, sem a gyerekünk nem ragaszkodunk a legtrendibb, legújabb, legszínesebb modellekhez.

A nyaralások után kiürülő pénztárcák havában érdemes körülnézni, mit hol veszünk meg a leendő iskolásoknak. Ma már a legtöbb áruháznak van webshopja és online akciós újsága is, így lehetőségünk van összehasonlítani, hogy az általunk elérhető helyeken, mit tudunk megvásárolni, és főleg mennyiért.

Mikor kezdjük?

Megkérdeztük a legnépszerűbb tanszerbeszerző helyeket, a nagyáruházakat, ők hogy készülnek a hamarosan induló rohamra. Tapasztalatuk szerint sok család ugyan már július végén elkezdi a felkészülést az iskolakezdésre, de a többség inkább augusztus végére, a családi nyaralás utánra időzíti a beszerző körutat.

Adorjáni Abigéltől, az Auchan Magyarország kommunikációs menedzserétől megtudtuk, hogy az iskolakezdés az egyik legfontosabb kereskedelmi időszaka az áruházláncnak. "Tapasztalatunk szerint a tanszerek beszerzésének többségét augusztus elején és augusztus 20. után kezdik meg a szülők. Szeptember legelején jellemzően azokat a termékeket keresik áruházainkban, amelyek valahogy lemaradtak a listáról, vagy utólag jelentkezett rá igény például a tanárok részéről."

Idén a tavalyihoz képest növekvő forgalomra számítanak, valamint sok telefonnal fotózó szülővel. Évről évre jellemzőbb ugyanis, hogy a heti bevásárlás során az anyuka és apuka inkább egymaga deríti fel a kínálatot, a döntést pedig a helyben készített kép alapján a gyermekre bízza. Az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek esetében nagyon széles a paletta, az Auchanban

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
egy elsős induló tanszercsomag összeállítása kb. 10 000 Ft-tól több mint 70 000 Ft-ba is kerülhet az egyes termékek típusától, minőségétől, márkájától és grafikájától függően.

Mit? Hol?

Az összes általunk vizsgált áruház, az Auchan, a Tesco az Interspar és az Office Depot is rendkívül széles választékkal várja a vásárlókat, akik pénztárcájuk méretétől függően megtalálhatják az alcsonyabb és a magasabb árfekvésű termékeket is.

  • Az iskolatáska, a tanév legfontosabb és egyben az egyik legdrágább kelléke minden általunk nézett áruházban széles választékban beszerezhető. Az Lidlben 2000 forinttól hozzá lehet már jutni, és a Tescóban is találunk egyszerűbb modelleket 5 ezer forint alatt. Az Intersparban is hasonló a helyzet, ám aki olyan terméket szeretne, ami tartósabb és kíméli a gyermek gerincét, annak akár 10-15 ezer közötti összeget is rá kell áldoznia - persze ez esetben elég csak 3-4 évente.
  • Tornazsákot sem kell minden év elején újra venni, feltéve, ha nem hagyja el a gyerek vagy nem szakad szét tíz hónap alatt. Lehet már 600 forintért is kapni az Auchanban, de a márkásabb darabokért akár 5 ezer forintot is elkérhetnek.
  • Jó esetben tolltartót is több évre választunk, ám ha alsós a gyermekünk, többféle íróeszközre van szüksége, akkor nem ússzuk meg az elsőt 2000 forint alatt, de ne csodálkozzunk akkor sem, ha a gyermeknek egy ötezres darabtól csillan meg a szeme. A Tesco kínál már "bedobálós" tolltartót 499 forintért.
  • Füzetek esetében szintén nagyon széles a választék, már 49 forintért is vásárolhatunk a Tesco-ban, az Aldiban 33 forintért, az  Office Depot-ban a legolcsóbb kis méretű 85, az Intersparban 109 forintért kapható. De egy márkásabb, trendi spirálfüzetért ezer forintot kérnek.

KATT: Ezek a legütősebb iskolakezdési akciók!

További kiadások

Az elsősöknek ezen kívül még rengeteg apróságra lesz szüksége: zsírkrétára, számolókorongokra, gyurmáára, festékre, ragasztóra, óralapra, tisztasági csomagra, nagyobbaknak pedig körzőkre, vonalzókra és természetesen ahogy nőnek, úgy egyre komolyabb informatikai eszközökre.

Ma már rengeteg áruház ajánl 0 százalékos áruhitelt. Az Auchan például augusztus 2. és 15. között hirdette meg az akcióját, ez idő alatt akár 15 hónapos futamidőre választhatunk okostelefont, tabletet, notebookot vagy háztartási kisgépeket. A Tesco-ban Lenovo Standard csomagot laptopot és nyomtatót kaphatunk kedvező áron, 20 havi ingyen hitellel, vagy Asus notebookot, monitort

Az iskolakezdés költségei egyébként az első, az ötödik és a kilencedik osztályban a legmagasabbak, hiszen ilyenkor több új tanszerre, esetleg új ruhákra is szükség lehet. Ettől függetlenül azonban nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni, csak azért mert már nem az a legdivatosabb-

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm