32 °C Budapest
Szuperolcsón is megúszhatod az iskolakezdést: így csinálják a profi szülők

Szuperolcsón is megúszhatod az iskolakezdést: így csinálják a profi szülők

2018. augusztus 6. 12:10

A nyár utolsó hónapjában a legtöbb magyar szülő feje már az iskolakezdés miatt fő, hiszen elképesztő megterhelést jelent a családok számára. Hiába érkezik ilyenkor meg már augusztus végén a szeptemberi családi pótkék, az csupán a költségek töredékét fedezi. Idén augusztus 27-28-án várhatjuk az előrehozott támogatással a postást vagy az utalást, és szűk egy hónap múlva, szeptember 3-án kezdődik a 2018-19-es tanév.


Ugyan az általános iskolások és a kilencedikesek már ingyen kapják a tankönyveiket, a szülőknek azért még így is bőven akad vásárolnivalója. A középiskolások 10-11. évfolyamának tanulói pedig csak nagyon indokolt esetben juthatnak térítésmentesen a könyvekhez. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor kell pótolni a nyáron kinőtt ruhaneműt, cipőket is.

KATT: Ezek a legütősebb iskolakezdési akciók!

Kész anyagi csőd?

Az első osztályosok beiskolázása jelenti a legnagyobb anyagi megterhelést a szülőknek, pláne a nagycsaládosoknál.

Egy 2016-os GfK-s felmérés szerint az általános iskolát kezdő gyermek átlagosan 84 ezer forintba kerül - de ebbe már benne vannak többek között az informatikai felszerelések és a bútorok árai is. Ennél szerényebb összegből, akár már 15 ezer forintból is meg lehet úszni egy felsőbb tagozatra járó gyermek iskolakezdését, ha sem mi, sem a gyerekünk nem ragaszkodunk a legtrendibb, legújabb, legszínesebb modellekhez.

A nyaralások után kiürülő pénztárcák havában érdemes körülnézni, mit hol veszünk meg a leendő iskolásoknak. Ma már a legtöbb áruháznak van webshopja és online akciós újsága is, így lehetőségünk van összehasonlítani, hogy az általunk elérhető helyeken, mit tudunk megvásárolni, és főleg mennyiért.

Mikor kezdjük?

Megkérdeztük a legnépszerűbb tanszerbeszerző helyeket, a nagyáruházakat, ők hogy készülnek a hamarosan induló rohamra. Tapasztalatuk szerint sok család ugyan már július végén elkezdi a felkészülést az iskolakezdésre, de a többség inkább augusztus végére, a családi nyaralás utánra időzíti a beszerző körutat.

Adorjáni Abigéltől, az Auchan Magyarország kommunikációs menedzserétől megtudtuk, hogy az iskolakezdés az egyik legfontosabb kereskedelmi időszaka az áruházláncnak. "Tapasztalatunk szerint a tanszerek beszerzésének többségét augusztus elején és augusztus 20. után kezdik meg a szülők. Szeptember legelején jellemzően azokat a termékeket keresik áruházainkban, amelyek valahogy lemaradtak a listáról, vagy utólag jelentkezett rá igény például a tanárok részéről."

Idén a tavalyihoz képest növekvő forgalomra számítanak, valamint sok telefonnal fotózó szülővel. Évről évre jellemzőbb ugyanis, hogy a heti bevásárlás során az anyuka és apuka inkább egymaga deríti fel a kínálatot, a döntést pedig a helyben készített kép alapján a gyermekre bízza. Az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek esetében nagyon széles a paletta, az Auchanban

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

egy elsős induló tanszercsomag összeállítása kb. 10 000 Ft-tól több mint 70 000 Ft-ba is kerülhet az egyes termékek típusától, minőségétől, márkájától és grafikájától függően.

Mit? Hol?

Az összes általunk vizsgált áruház, az Auchan, a Tesco az Interspar és az Office Depot is rendkívül széles választékkal várja a vásárlókat, akik pénztárcájuk méretétől függően megtalálhatják az alcsonyabb és a magasabb árfekvésű termékeket is.

  • Az iskolatáska, a tanév legfontosabb és egyben az egyik legdrágább kelléke minden általunk nézett áruházban széles választékban beszerezhető. Az Lidlben 2000 forinttól hozzá lehet már jutni, és a Tescóban is találunk egyszerűbb modelleket 5 ezer forint alatt. Az Intersparban is hasonló a helyzet, ám aki olyan terméket szeretne, ami tartósabb és kíméli a gyermek gerincét, annak akár 10-15 ezer közötti összeget is rá kell áldoznia - persze ez esetben elég csak 3-4 évente.
  • Tornazsákot sem kell minden év elején újra venni, feltéve, ha nem hagyja el a gyerek vagy nem szakad szét tíz hónap alatt. Lehet már 600 forintért is kapni az Auchanban, de a márkásabb darabokért akár 5 ezer forintot is elkérhetnek.
  • Jó esetben tolltartót is több évre választunk, ám ha alsós a gyermekünk, többféle íróeszközre van szüksége, akkor nem ússzuk meg az elsőt 2000 forint alatt, de ne csodálkozzunk akkor sem, ha a gyermeknek egy ötezres darabtól csillan meg a szeme. A Tesco kínál már "bedobálós" tolltartót 499 forintért.
  • Füzetek esetében szintén nagyon széles a választék, már 49 forintért is vásárolhatunk a Tesco-ban, az Aldiban 33 forintért, az  Office Depot-ban a legolcsóbb kis méretű 85, az Intersparban 109 forintért kapható. De egy márkásabb, trendi spirálfüzetért ezer forintot kérnek.

KATT: Ezek a legütősebb iskolakezdési akciók!

További kiadások

Az elsősöknek ezen kívül még rengeteg apróságra lesz szüksége: zsírkrétára, számolókorongokra, gyurmáára, festékre, ragasztóra, óralapra, tisztasági csomagra, nagyobbaknak pedig körzőkre, vonalzókra és természetesen ahogy nőnek, úgy egyre komolyabb informatikai eszközökre.

Ma már rengeteg áruház ajánl 0 százalékos áruhitelt. Az Auchan például augusztus 2. és 15. között hirdette meg az akcióját, ez idő alatt akár 15 hónapos futamidőre választhatunk okostelefont, tabletet, notebookot vagy háztartási kisgépeket. A Tesco-ban Lenovo Standard csomagot laptopot és nyomtatót kaphatunk kedvező áron, 20 havi ingyen hitellel, vagy Asus notebookot, monitort

Az iskolakezdés költségei egyébként az első, az ötödik és a kilencedik osztályban a legmagasabbak, hiszen ilyenkor több új tanszerre, esetleg új ruhákra is szükség lehet. Ettől függetlenül azonban nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni, csak azért mert már nem az a legdivatosabb-

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?