26 °C Budapest
Ezért bukták el magyarok tízezrei a diplomát: aggasztó a helyzet

Ezért bukták el magyarok tízezrei a diplomát: aggasztó a helyzet

2018. április 8. 13:00

Azon 34 évnél fiatalabb magyarok legnagyobb része, akik jártak felsőoktatási intézménybe, de nem szereztek diplomát, azért nem tették meg, mert túl nehéznek találták a tanulmányokat. Ez az indok ugyanakkor csak az esetek feléért felel, mutatjuk, mi történt a többiekkel.

2016-ban Magyarországon, az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának (Eurostat) adatai szerint 40 800 olyan 34 év alatti személy volt, aki egykor járt egyetemre vagy főiskolára, de nem szerzett diplomát és be is fejezte tanulmányait.

A fenti oszlopok azt mutatják meg, hogy Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és a teljes Európai Unióban, milyen okok vezettek a tanulmányok megszakításához. Jól látszik, hogy 

Magyarországon az EU-s átlagnál jóval többen hagyták ott az egyetemet vagy főiskolát azért, mert túl nehezek voltak a tanulmányok.

Míg hazánkban az összes tanulmánymegszakítás feléért felelt ez az ok, addig az EU-ban csak kevesebb, mint minden ötödikért (18%). Ez persze nem feltétlenól jelenti azt, hogy itthon nehezebbek lennének az egyetemek a helyi diákok teljesítőképességéhez mérve, mint más országokban, az is lehet, hogy a diákok kevésbé motiváltak, kitartóak, de számos egyéb oka is lehet ennek a különbségnek.

Az mindenesetre látszik, hogy a tanulmányaikat a diploma megszerzése nélkül abbahagyók között hazánkban kisebb arányban voltak azok, akik úgy érezték, hogy a felsőoktatási programra nincs szükségük vagy elveszett volna az érdeklődésük. Magyarországon mindösszesen 10 százalék volt ez az arány, az EU-ban 23 százalék, Csehországban pedig 25 százalék. 

A magyar adathoz hasonló eredmény volt megfigyelhető viszont Lengyelországban, ahol szintén a diploma nélkül maradt volt felsőoktatási hallgatók 10 százaléka hagyta abba azért az egyetemet, mert elvesztette érdeklődését, vagy úgy érezte, hogy nincs rá szüksége.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melós legyek vagy okostojás?

Az egyébként érhető, hogy viszonylag kevesen vannak azok hazánkban, akik azért szakították meg egyetemi tanulmányaikat, mert úgy érezték, hogy nincs szükségük a főiskolai vagy egyetemi tudásra, diplomára. Ha a főkereső végzettsége alapján vizsgáljuk a magyar családok átlagos életszínvonalát, akkor a KSH 2016-os adataiból az derül ki, hogy egy főre

  • alapfokú végzettség esetén 841 ezer,
  • középfokú végzettség esetén 1,32 millió,
  • felsőfokú végzettség esetén pedig 1,85 millió 

forint nettó jövedelem jut. A különbség tehát a középiskolai és egyetemi végzettségűek között több mint 40 százalék.

Ha a munkanélküliségi adatokat vesszük figyelembe, akkor is azt látjuk, hogy nagyon megéri egyetemre menni. Ahogy a lenti ábrán is látszik, általánosságban elmondható, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál kisebb az esélye arra, hogy munkanélkülivé váljon. A gimnáziumi és az egyetemi végzettség között a különbség 3 és félszeres.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?