14 °C Budapest

Súlyos változások jöhetnek az iskolákban: tényleg ez kell a cégeknek?

2017. november 15. 14:41

Hatalmasat változtak az elmúlt években a munkaerőpiac igényei, amire a szakképzésnek is reagálnia kell, ahogy a nagyfokú munkaerőhiányra is. Mégis mit tesz azért az ország vezetése, hogy megoldja ezt a bonyolult helyzetet?

A digitalizáció egyre nagyobb teret nyer a munkaerőpiacon is, ma már létezik robotkőműves is, amely felhúz téglákból egy falat, kell azonban egy jól képzett szakember, aki irányítani tudja a robotot.

A piacnak egyre magasabban képzett szakértő gárdára van szüksége, a szakmai tartalmak mellett ma már az informatikai tudás elengedhetetlen

- mondta Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztályának vezetője a Personal Hungary konferencián.

A főosztályvezető hozzátette, a munkáltatók 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Arról is megkérdezték a vállalkozásokat, milyen munkaerőre lenne igazán szükségük. A válaszok szerint olyanokra, akik gyors felfogó készséggel rendelkeznek, átlátják a rendszereket, tudnak hálózatban gondolkodni, és virtuális együttműködésre is nyitottak. Folyamatosan bővíteni tudják tudásukat, és gyorsan alkalmazkodnak a változásokhoz amellett, hogy a csapat tagjaival is jól együtt tud működni. Kiemelten fontos még számukra a problémamegoldó, és az alkalmazkodó készség. A változó igények miatt épp az Országgyűlés előtt van egy törvénytervezet, amely a képzési tartalmak rugalmasságán alakítana.

Tanműhelyek helyett képzési központok

Jelenleg a parlament előtt hever a szakképzés rendkívüli törvénymódosítása, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a szakgimnáziumok jobban idomuljanak a diákok és a szülők igényeihez.

A módosítás szerint lenne egy szabad sáv a képzésben, és a diákok kiválaszthatják, hogy szakmai tudást szeretnének még pluszban megszerezni, informatikai tudást, esetleg nyelvismeretet, vagy pedig tovább akarnak tanulni, és az ehhez szükséges tantárgyakat akarnak nagyobb óraszámban tanulni. Erről hamarosan dönt a parlament"

- mondta a Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Ezen felül a duális képzés átalakításáról is beszélt, például arról, hogy tanműhelyek helyett inkább képzőközpontokban kellene elsajátítani a fiataloknak a gyakorlati tudást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minél több cég bevonásával, vállalati körülmények között szeretnénk a gyakorlati képzést végeztetni. Például azzal, hogy több cég összeáll, és gyakorlati képzőközpontokat hoznának létre, egy olyan közösen fenntartott műhelyt, ahol a számukra szükséges tudást adják át az iskolai rendszerű oktatásban résztvevő diákoknak. Így adott szakmához tartozó minden gyakorlati tudást átadhatnak ezekben a műhelyekben. Hogy úgy kerüljenek ki a diákok az iskolából, hogy mind elméleti, mind gyakorlati területen minél nagyobb fokú tudással rendelkezzenek. Ezt szeretnénk elérni ezzel a törvénymódosítással"

- mondta Cseresnyés.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a 25 évnél fiatalabbakat minden eszközzel próbálják az elsődleges munkaerőpiacra irányítani, képzésekkel és támogatási rendszerekkel, és csak a legvégső esetben lehet őket bevonni a közfoglalkoztatásba, de akkor is csak ideiglenesen.

Az idei év bérnövekedésére reagálva elmondta, a napokban dönt az Országgyűlés arról, hogy jövőre az előre megígért 2 százalék helyett 2,5 százalékkal csökkenne a szociális hozzájárulási adó (szocho). Az idei évben 5 százalékkal kevesebb lett a szocho mértéke, amennyiben megszavazza a parlament a plusz fél százalékos csökkentést, akkor két év alatt 27-ről 19,5 százalékra mérséklődne ez a munkabérre rakodó teher.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (THM 12,73%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, a Cetelem, és a Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm