27 °C Budapest
Jó hír: a diszesekre nem vonatkozik a Taigetosz-törvény

Jó hír: a diszesekre nem vonatkozik a "Taigetosz-törvény"

2017. június 2. 08:36

Az oktatási jogok biztosa szerint a sajátos nevelési igényű, például diszgráfiás vagy diszlexiás gyerekekre nem vonatkozik a köznevelési törvény módosítása.

Kedden elfogadta a parlament a köznevelési törvény újabb módosítását. A "Taigetosz-törvény" néven emlegetett rendelkezés lényege, hogy az úgynevezett beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel (BMTN) küzdő tanulók ne kaphassanak felmentést az osztályzás alól.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a hvg.hu-nak azt mondta,  a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő tanulók kategóriája, a BTMN, nem fogyatékossági kategória, az ide sorolt gyerekeket pedagógiai eszközökkel kell átsegíteni a nehézségeiken. A jogszabályban pedig a BTMN kategóriát említik meg, ami nem fedi a sajátos nevelési igényű kategóriát.

"Az előbbi egy nehézség, az utóbbi már ennél több, zavar" - magyarázta az ombudsman, aki szerint az írási, olvasási és számolási zavaros gyerekek, tehát a diszesek (diszlexiások, diszgráfiások és diszkalkuliások), a sajátos nevelési igényű kategóriába tartoznak, erre pedig nem vonatkozik a törvény. Az oktatási jogok biztosa úgy tudja, a törvénymódosítást gyógypedagógiai szakmával egyeztették, de mivel nagy a zavar a törvény miatt, meg fogja keresni a gyógypedagógusokat és a képzőket, hogy tisztázzák a törvény értelmét és annak kommunikációját.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?