Milliókat hajthat be rajtad az állam, ha te is aláírtad ezt a papírt

Milliókat hajthat be rajtad az állam, ha te is aláírtad ezt a papírt

2016. augusztus 5. 11:00

Százezrek írták már alá a hallgatói nyilatkozatot, és ha nem tudják teljesíteni a benne foglalt feltételeket, akkor akár milliókat is vissza kell fizetniük az államnak. Már 5200 magyart érint a visszafizetési kötelezettség. Utánajártunk, hogy is néz ki mindez a gyakorlatban, és hogyan lehet kikerülni a visszafizetést.

Az elmúlt négy évben 219 702 hallgatói szerződést illetve nyilatkozatot írtak alá (van olyan, aki többet is) - tudta meg a Pénzcentrum az Oktatási Hivataltól. Az állami ösztöndíjasoknak először 2012. szeptemberében kellett szerződést szignózniuk, 2013-tól már nem szerződnek, csak nyilatkoznak arról, hogy ismerik és vállalják azokat a feltételeket és kötelezettségeket, amit az állam támaszt feléjük az ösztöndíjért cserében.

Az állami ösztöndíjasoknak és részösztöndíjasoknak, tehát akiknek a tanulmányi költségeit az állam fizeti, alá kell írniuk egy hallgatói nyilatkozatot. Erről egyébként előzetesen tájékoztatást kapnak a diákok. A főbb kötelezettségek a következők:

  • a hallgató vállalja, hogy a támogatott képzés tanulmányi ideje alatt, de legkésőbb annak másfélszeresén belül lediplomázik,
  • ha nem fejezi be ennyi idő alatt a tanulmányait a hallgató, akkor vállalja, hogy az államtól kapott ösztöndíj (ami a tandíj) 50 százalékát visszafizeti az államnak,
  • a diploma megszerzése után 20 éven belül lesz hazai munkaviszonya legalább annyi ideig, amíg a támogatott képzés tartott,
  • ha utóbbi nem teljesül, akkor vállalja a hallgató, hogy visszafizeti az államnak a teljes ösztöndíjat (az éves fogyasztói ár növekedés mértékével növelve).

Eddig az Oktatási Hivatal 5200 esetben állapított meg visszafizetési kötelezettséget azoknak, akik nem szerezték meg időben az oklevelüket. Nagyrészük viszont élt a hazai munkaviszony beszámításának lehetőségével (lásd alább), és a fennmaradók vagy részletekben teljesítenek, vagy mentesültek a visszafizetés alól (pl. baleset, tartós betegség, megváltozott munkaképesség, legalább két gyermek nevelése, három gyerek szülése).

A felsőoktatási törvény szerint az ösztöndíj feltételeit teljesítettnek tekintik, ha a hallgató fenn tart hazai munkaviszonyt legalább annyi ideig, amíg ösztöndíjjal tanult (1 félév= 150 munkanap). Ezt viszont kérelmeznie kell a hallgatónak, és határidőt is megszabnak, amíg élhez a hallgató ezzel a lehetőséggel.

Annak ellenére, hogy több mint ötezer esetben állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget, a tényleges végrehajtási szakaszban csak néhány száz hallgató van. 

Azt, hogy kinek mennyit és milyen ütemben kell visszafizetnie az ösztöndíjat, minden esetben egyedileg számolják.

Figyelembe veszik, hogy a féléves önköltség összegét (ezt a jelentkezők már a felvételi tájékoztatóban is olvashatják). Alapképzésen átlagosan egy félév 115 és 350 ezer forint között mozog, mesterképzésen ez az össze félévente átlagosan 250-400 ezer forint. Vannak persze ennél jóval magasabb önköltségű képzési területek, például az orvos-egészségtudományi szakon 800 ezer forintnál is többe kerülhet egy félév, és akár a milliós nagyságokat is elérheti. 

A visszatérítési kötelezettség viszont az igénybe vett állami ösztöndíjnak csak a felére, 50 százalékára vonatkozik.

Tehát a fenti adatokat nézve a visszatérítési kötelezettség egy félévre számítva 60 és (a legdurvább esetben) 650 ezer forintig terjedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha "kiszórtak", így jártál

Vannak olyan szakok, ahol igen magas a lemorzsolódók aránya, ez azonban senkit se mentesít a hallgatói nyilatkozatban foglaltak alól. Azt viszont fontos tudni, hogy hallgatói kérelemre legfeljebb két alkalommal, és összesen maximum két évre ki lehet tolni az oklevélszerzési határidőt. Persze alapos indok kell hozzá, például külföldi tanulmány, vagy nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében folytatott felnőttképzési tanulmány, tartós betegség, baleset, vagy szülés.

Így működik, ha vissza kell fizetned

Természetesen nem kell egy összegben kicsengetni az összeget, hanem elég részletekben, de erre csak akkor van lehetőség, ha kérelmezed. A törvény szerint ötmillió forint alatti visszatérítést legfeljebb 10 év alatt kell teljesíteni, ötmillió forint feletti összeg pedig 15 év alatt.

A részletfizetés konkrét időtartamát, illetve a havonta fizetendő összeget a hallgató kérését és az előadott körülményeket mérlegelve állapítja meg az Oktatási Hivatal.

A visszatérítési kötelezettséget alapesetben a határozat jogerőre emelkedését követő 30. napig kell teljesíteni, a mentesítési vagy részletfizetési kérelem is ezen határidővel terjeszthető elő az Oktatási Hivatalnál. Jogerősen megállapított és nem teljesített visszafizetési kötelezettség esetén a határozatot az Oktatási Hivatal megküldi az állami adóhatóságnak, aki végrehajtják.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?