-8 °C Budapest

Elkészültek az idei tankönyvek: indulnak az iskolákba

2016. július 21. 19:05

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) idén több mint 10 millió kiadványt készített el az iskolák által leadott tankönyvrendeléseknek megfelelően. A könyvek, térképek és más iskolai kiadványok hamarosan elindulhatnak az iskolákba. Az OFI tankönyvkínálata lefedi a teljes magyar iskolarendszert, minden iskolatípust és évfolyamot.

A 2016/2017. évi tanévre az OFI több mint 1300 tankönyvcímet kínált a tankönyvjegyzéken keresztül az iskoláknak. Ezek a kiadványok megfelelnek a Nemzeti Alaptantervnek és a kerettanterveknek. A Nemzeti Köznevelési Portálon ingyenesen érhetők el a kifejezetten tankönyvi tartalmakhoz kapcsolódó digitális tananyagok is. 2016. július 31-ig összesen 10.040.278 példány gyártása folyik, ebből 4.618.834 db tankönyv, 4.255.268 db munkafüzet, 1.154.454 db (feladat-, szöveg-) gyűjtemény, valamint 11.722 db hanganyag. Az OFI-tól megrendelt valamennyi tankönyvet hazai nyomdákban gyártják. 2016. július 31ére az összes könyv nyomtatása elkészül, a kész tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktáraiba kerülnek, ahonnan valamennyi tankönyvet kiszállítják a tanév kezdetéig.

A 2016/2017. évi tanévben a tanulók 67 százaléka a, tehát több mint kétharmada kapja ingyenesen a tankönyvet

 (2015-ben a tanulók 60 százaléka részesült térítésmentesen tankönyvellátásban). A nemzeti köznevelési törvényben meghatározott hosszú távú cél az, hogy az általános iskolai évfolyamokon minden diák térítésmentesen kaphasson tankönyveket. Ennek bevezetése felmenő rendszerben történik, így idén először minden alsó tagozatos (1-4. osztályos) tanulónak járnak térítésmentesen a tankönyvek, a felső tagozaton és a középiskolában a korábbi szociális elv alapján juthatnak a diákok az ingyenes tankönyvcsomaghoz.

A kísérleti tankönyv program keretében 1., 5., 9. évfolyamokon már rendelkezésre állnak az akkreditált újgenerációs tankönyvek, amelyek fejlesztéséhez nemzetközi példákat vettek figyelembe, s végleges kivitelük elkészítéséhez közvetlenül járultak hozzá a gyakorló pedagógusok. A véglegesített tankönyvek teljes terjedelmükben megtekinthetők a Nemzeti Köznevelési Portálon.

Az OFI kínálatából az összes évfolyam minden kötelező tantárgyához összeállítható a teljes tanulói tankönyvcsomag. A kiadók közt egyedüliként minden, az iskolákban tanított idegen nyelvhez van tankönyve, ezenfelül minden hazai nemzetiségi és a sajátos nevelési igényű tanulók részére is széles körű kínálatot biztosít.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?