27 °C Budapest
Jöhet az elavult gépek cseréje az iskolákban: ez a bökkenő

Jöhet az elavult gépek cseréje az iskolákban: ez a bökkenő

2015. december 1. 09:00

Jövőre uniós források felhasználásával folytatódhat a közoktatásban használt és mára elavult számítógépek lecserélése, emellett a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata, a tananyag fejlesztése és a tanárok továbbképzése is a tervek között szerepel - írja a Magyar Nemzet.


A jövő évtől folytatódhat az eszközparkok modernizációja, emellett a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, a tananyag fejlesztésére és a tanárok továbbképzésére is terveket készítenek az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi).

Az oktatásért felelős minisztérium nemcsak a tananyagot, hanem az infrastruktúrát is korszerűsítené. A tárca nemzetközi példák alapján a "tabletizáció", azaz a hordozható, érintőképernyős táblagépek bevezetésének lehetőségét is vizsgálja. Az Emmi-nél közölték, hogy az Európai Unió 2014-től 2020-ig tartó programozási időszakának célkitűzései között szerepel az iskolák számítógépes eszközparkjának bővítése és az intézményi hálózati rendszerek fejlesztése.

Ugyancsak a "tabletizáció", de mindenképpen a nagyarányú korszerűsítés szándékára utal a minisztériumnak az a kijelentése, amely szerint a 2014-2020-as programozási időszakban "új oktatási informatikai tartalmak és szolgáltatások bevezetése" az egyik prioritás. Ezekkel egyfelől kiváltható lenne a hagyományos, papíralapú könyvek, tansegédletek egy része, másfelől a tablet PC-k élményszerűbbé tehetik az oktatást, nem mellesleg a digitális írástudás, tehát az informatikai eszközök készségszintű használatának megtanulásában, illetve erősítésében is fontosak lehetnek az érintőképernyős készülékek.

Az elterjesztésüknek ugyanakkor számos akadálya van: meg kellene oldani például a szoftverek telepítését, a berendezések műszaki ellenőrzését és szükség esetén a javítását, ráadásul a tantermek jelentős részében kisebb-nagyobb átalakításokat is el kellene végezni ahhoz, hogy a készülékek akár óra közben tölthetők legyenek.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?