Az év tankönyvbotránya: itt hibázott a Könyvtárellátó!

2013. szeptember 19. 15:05

Egyelőre aligha nevezhető sikersztorinak a tankönyvellátás államosítása.

Pénzcentrum vélemény

Habár sokan próbálják azt a látszatot kelteni, aligha nevezhető sikersztorinak az államosított tankönyvellátás idei tanévkezdésre felállított új rendszere. Mint ismert, az 1945 utáni kollektivizálási hullámot idéző húzást az egyszerűsítés és a fejlesztés indokolta. "A tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is" - nyilatkozta még a nyár derekán a Pénzcentrum.hu megkeresésére egy korábbi tankönyves vállalkozó.

A hozzá nem értésből fakadó első problémák mindezek ellenére már a szünidő elején kiütköztek. Június 28-án megjelent, "Fejetlenség a Könyvtárellátónál: mi lesz az iskolakezdési támogatással?" c. cikkünkben hívtuk fel a nagyérdemű figyelmét arra az "apró" hiányosságra, hogy a Könyvtárellátó megfeledkezett a különböző utalványokról. Még egyszer: a tankönyvellátással megbízott állami szerv nem volt tisztában azzal, hogy például iskolakezdési utalvánnyal is lehetett eddig fizetni a tankönyvekért?! Hogy is van ez?

A szükség természetesen kényszermegoldást szült: a KELLO - a Magyar Postával, illetve több kafetéria-szolgáltatóval kötött megállapodását követően - július 16-án tette közzé azoknak a postahivataloknak a listáját, ahol a díjbekérők ellenértékét iskolakezdési utalvánnyal is ki lehetett egyenlíteni. E szerint megyeszékhelyenként mindössze egy-egy, míg Budapesten két kijelölt posta állt a szülők rendelkezésére. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy sokak számára ez a lehetőség inkább csak újabb költségtételt jelent: egyes magyarországi településekről több száz kilométeres utazás várt arra, aki felhasználta volna utalványát. Ezen a problémán pedig az sem sokat segített, hogy a KELLO országszerte 7 helyen úgynevezett KELLO-pontokat is kialakított.

Majd a tanévkezdéshez közeledve a hírek már a logisztika kudarcáról szóltak. Beszéltek elbliccelt kiszállítási időpontokról, hiányos csomagokról, problémás reklamációkezelésről, akadozó informatikai rendszerről egyaránt (ezek némelyikéről a Pénzcentrum.hu is cikkezett - a szerk.). Mindez azonban még nem számít újdonságnak - ehhez hasonló, megoldásra váró hiányosságok ugyanis korábban is előfordultak. Van azonban egy jelentős különbség a piaci alapú és az állami rendszer között, amiről a nonprofit KELLO megfeledkezett. Ez pedig nem más, mint a tankönyvfelelősök érdekeltté tétele a folyamatban.

Diákonként nettó száz forinttért ugyanis aligha várható el egy tankönyvfelelőstől, hogy professzionális munkát végezzen (A Pénzcentrum.hu információi szerint pedig az iskolákkal kötött legtöbb szerződésben, mint a munkavégzésért járó díj, ekkora összeg szerepelt - a szerk.). Ez egy 2 évfolyamos általános iskola esetén átlagos osztálylétszámot feltételezve bruttó 32 ezer forint, amit az iskola dönthet el, hogy kifizet-e bérként, avagy jutalomként a megbízott tankönyvesnek! Pedig adminisztratív feladatokból volt bőven, kezdve az alaprendelések rögzítésétől (a rendelet szerint egyedül ez kötelezettség - a szerk.), a visszáruzáson (nem csomagonkénti, hanem tételes elszámolás! - a szerk.) keresztül a pótrendelésekig; s akkor az anyagköltségről még nem is beszéltünk (pl.: nyomtatási ktg.). Egyszóval komoly logisztikai munka várt a iskolai tankönyvfelelősökre. Éhbérért azonban nehéz elkötelezettséget vásárolni; hiába mutogat a KELLO ujjal az iskolákra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arról meg nem is beszélve, hogy az iskolai tankönyvellátás rendjéről (is) szóló rendelet szerint az iskolák "csupán" a támogatási és megrendelési igények felmérésében kötlesek közreműködni. A tankönyvek országos megrendelése, beszerzése és az iskoláknak történő eljuttatásának megszervezése, valamint a tankönyvek vételárának beszedése; egyszóval a teljes logisztikai folyamat biztosítása a Könyvtárellátó feladata. Tehát, ha egy iskola akar, akkor akár dönthet úgy is, hogy miután kezelte az alaprendeléseket, leveszi a kezét a folyamatról, s a KELLO-ra bízza, hogyan juttatja el a diákoknak a megrendelt könyveket, hogyan kezeli az egyedi panaszokat, a pótrendeléseket, visszárukat, satöbbi.

Lehet tehát szidni a korábbi rendszert (a maga hibáival együtt), a tankönyves vállalkozók azonban rájöttek arra, hogy ebben a folyamatban az iskolákkal, ezen belül a tankönyvfelelősökkel kialakított viszony a legfontosabb. S, ha ennek előmozdítása nem ment másként, hajlandóak voltak mélyen a zsebükbe nyúlni. Tegyük hozzá, erre a 20 százalékos kereskedelmi árrésből volt is lehetőségük. Nem úgy mint a nonprofit KELLO-nak? Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy az iskolák korábban sem voltak arra kötelezve, hogy alvállalkozókkal végeztessék el a tankönyvrendelést. Saját hatáskörükben akár dönthettek úgy is, hogy a profit reményében maguk viselik ennek kockázatát.

Érdemes visszaemlékezni arra, hogy bár a kormány kommunikációja szerint a tankönyvellátás korábbi rendje kritikán aluli volt, botrányt csupán az okozott, amikor a KI NEM FIZETETT! tankönyves vállalkozók visszatartották a kiegyenlítetlen rendeléseket. Ne legyenek illúzióink, nincs ez másként a jelenlegi rendszerben sem. Igaz, ezúttal a fizetős diákok maradhattak tankönyv nélkül, amennyiben nem fizették be a díjbekérőn megjelölt határidőig a könyvek ellenértékét.

Végezetül pedig tisztában vagyunk azzal, hogy mint minden új rendszer, így a tankönyvellátás is gyermekbetegségekkel küzd, melyek korántsem legyőzhetetlenek. Mindezek fényében tehát csak remélni merjük - főként a gyermekek érdekében -, hogy ezeket mihamarabb kinövi.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm