31 °C Budapest
Budapest, 2023. február 8.Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás.MTI/Bruzák Noémi

Óriási bajban a magyar nyugdíjasok: elfelejthetik a rendkívüli emelést, az őszi korrekció is veszélyben

2023. július 9. 09:35

Veszélyben lehet a novemberi nyugdíjkorrekció is, legalábbis Farkas András szerint van rá esély, hogy az első nyolc hónap átlagos inflációja 15 százaléknál nem lesz magasabb - így a januári emelés lefedte az egész éves inflációt. Mint kifejtette: az éves összesített nyugdíjemelés már tavaly sem haladta meg a nyugdíjasinfláció szintjét.

Szinte biztosan nem lesz évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021. júniusban és 2022. júliusban), és egyáltalán nem biztos az sem, hogy novemberben sor kerül nyugdíjemelési korrekcióra - írta a Portfolión megjelent cikkében Farkas András nyugdíjszakértő. Ugyanis, mint kifejtette, az éves becsült inflációnak a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15%-nál éves átlagban - ebben az esetben az éves inflációt lefedte a januári 15%-os nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos korrekció.

Eközben, mint emlékeztett, 2023 első hat hónapjában 20 százalék felett volt a fogyasztói árak növekedése, és a nyugdíjas infláció még siralmasabb, hiszen

  • a januári 27,4%,
  • a februári 26,9%,
  • a márciusi 26,7%,
  • az áprilisi 25,3%,
  • és a májusi 22,9%
  • júniusban is 21,2% volt.

A kettő közül a nyugdíjtörvény szerint az általános- és a nyugdíjasinfláció közül a magasabbat kell majd figyelembe venni a szeptemberi becsléseknél. A gyakorlat kapcsán megjegyezte, hogy az adott év első nyolc hónapjának inflációs tényadatai nem tükrözhetik egészében az éves infláció nyugdíj-roncsoló hatását. 

A nyugdíjemelés legnagyobb problémája a magas inflációs környezetben az, hogy a januári kötelező emelés korrekcióira csak késleltetve, több hónapos csúszással kerül sor (2022-ben a januári emelés után júliusban jött az első korrekció, és csak novemberben a második kiegészítés, idén pedig eddig csak a januári 15%-os emelés történt meg). A problémát súlyosbítja, ha a januári emelés mértékét jellemzően alultervezik a költségvetésben, mint tavaly (5%) vagy jövőre (6%), ezzel a nyugdíjasokat valóban arra kényszerítik, hogy hónapokon át hitelezzenek a magyar költségvetésnek, amely csak utólag utalja majd nekik az őket megillető emelési különbözetet - ami az év utolsó hónapjaira ráadásul csak részlegesen kárpótolja őket

- tette hozzá Farkas András, aki emlékeztetett, hogy a tavalyi 14% összesített emeléssel szemben a 15,2%-os nyugdíjas infláció állt, így az állam 1,2%-pont emeléssel - nagyjából 60 milliárd forinttal - tartozik a nyugdíjasoknak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem is beszélve arról, hogy a nyugdíjasok az emelések és a 13. havi nyugdíj dacára hónapról-hónapra szegényebbnek érzik magukat a brutális infláció tartós árnyékában, hiszen az érzékelt inflációnál jóval kisebb mértékben emelt nyugdíjból nagyobb arányban kell költeni az élelmiszerekre, amelyek árnövekedése az általános infláció kétszeresét (az első negyedévben a háromszorosát) is eléri

- fogalmazott a szakértő.

Címlapkép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Gyengült a forint kedden

Az euró árfolyama a reggel hét órakor jegyzett 391,53 forintról 391,99 forintra erősödött 18 órakor.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm