11 °C Budapest
Senior woman checking her watch while standing in terrace surrounded by plants at home

Nyugdíjemelés 2022 november: holnap érkezik a pénz rengeteg idősnek - több is lehet a vártnál?

2022. november 10. 17:32

November 11-én, vagyis holnap érkezhet a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium utalása rengeteg magyar idősnek a rendes havi ellátásával együtt, két utalásban azok számára, akik bankszámlára kapják a járandóságukat. Aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól vehette vagy veheti majd át a neki járó összegeket. Ebben a hónapban 4,5 százalékos emelésre, utólagos egyösszegű korrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. Felmerült azonban, hogy az emelést nem úgy kell számítani, ahogy eddig tettük.

Nyugdíjemelésben az részesülhet most, aki már tavaly is legalább egyetlen napig nyugdíjas volt. Aki idén vonult nyugdíjba, az legközelebb csak januárban számíthat emelésre, amely akár 13 százalékos is lehet. A januári emelés pontos összege még nem ismert, arról decemberben dönt a kormány. Eddig úgy tudtuk, hogy aki jogosult idén novemberben nyugdíjemelésre, az 13,4 százalékkal kap majd többet, mint 2022 januárjában. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint azonban másként kell számolni, mint ahogy eddig azt a nyugdíjszakértők tették. A miniszter szerint a tavalyi nyugdíjaknál idén 14 százalékkal kapnak többet az idősek. Nyugdíjprémium címén pedig a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintra számíthat.

Amint azt a pénzügyminiszter kifejzetette több újságíró kérdésére reagálva: "a nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022. januárjában 5%-kal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9%-os mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5%-os kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek."

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14%-os mértékű emelés valósul meg

- írta a közösségi médiában, hozzátéve: "Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, (...) hanem azokat össze kell szorozni: 1,05x1,039x1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést."

Korábban viszont több nyugdíjszakértő, illetve a különböző portálok, köztük a Pénzcentrum és a Portfolio is is úgy számolt, hogy 13,4 százalékos emelés lesz. A múlt évi nyugdíjhoz viszonyítva 4,5%-kal, az októberihez képest azonban 4,13 százalékkal lehet többre számítani. Ugyanis a nyugdíjrendelet szerint az emelt nyugdíjösszeg alapját, - ahogy a júliusi évközi emelés esetén is - elvileg most is a 2022. januári emelés előtti havi ellátás mértéke határozza meg. A rendelet úgy szól:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni azt az öregségi nyugdíjat, (...) amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. január havi emeléséről szóló 692/2021. (XII. 9.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt.

Ez alapján tehát abból az összegből kell számítani, amelyből a januári emelést is számolták. Varga Mihály pénzügyminiszter azonban másként számol, amely alapján tehát egy átlagos nyugdíjösszeget kapó nyugdíjas (164 102 forint) ellátása novemberre már 187 083 forintra növekszik, nagyjából 80 500 forint egyösszegű kiegészítést és 10 ezer forint prémiumot kap.

Amennyiben a Magyar Államkincstár is így számol, akkor több pénz is érkezhet a vártnál a nyugdíjasoknak holnap a bankszámlákra, mivel az októberi nyugdíj összegre jár majd a 4,5 százalékos egyszeri emelés és visszamenőleges korrekció is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem