31 °C Budapest
Senior woman checking her watch while standing in terrace surrounded by plants at home

Nyugdíjemelés 2022 november: holnap érkezik a pénz rengeteg idősnek - több is lehet a vártnál?

2022. november 10. 17:32

November 11-én, vagyis holnap érkezhet a nyugdíjemelés és nyugdíjprémium utalása rengeteg magyar idősnek a rendes havi ellátásával együtt, két utalásban azok számára, akik bankszámlára kapják a járandóságukat. Aki a postai kézbesítést választotta, az eddig megszokott naptári napon a postástól vehette vagy veheti majd át a neki járó összegeket. Ebben a hónapban 4,5 százalékos emelésre, utólagos egyösszegű korrekcióra és nyugdíjprémiumra is számíthatnak az idősek. Felmerült azonban, hogy az emelést nem úgy kell számítani, ahogy eddig tettük.

Nyugdíjemelésben az részesülhet most, aki már tavaly is legalább egyetlen napig nyugdíjas volt. Aki idén vonult nyugdíjba, az legközelebb csak januárban számíthat emelésre, amely akár 13 százalékos is lehet. A januári emelés pontos összege még nem ismert, arról decemberben dönt a kormány. Eddig úgy tudtuk, hogy aki jogosult idén novemberben nyugdíjemelésre, az 13,4 százalékkal kap majd többet, mint 2022 januárjában. Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzése szerint azonban másként kell számolni, mint ahogy eddig azt a nyugdíjszakértők tették. A miniszter szerint a tavalyi nyugdíjaknál idén 14 százalékkal kapnak többet az idősek. Nyugdíjprémium címén pedig a legtöbb nyugdíjas 10 ezer forintra számíthat.

Amint azt a pénzügyminiszter kifejzetette több újságíró kérdésére reagálva: "a nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022. januárjában 5%-kal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9%-os mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5%-os kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek."

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14%-os mértékű emelés valósul meg

- írta a közösségi médiában, hozzátéve: "Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, (...) hanem azokat össze kell szorozni: 1,05x1,039x1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést."

Korábban viszont több nyugdíjszakértő, illetve a különböző portálok, köztük a Pénzcentrum és a Portfolio is is úgy számolt, hogy 13,4 százalékos emelés lesz. A múlt évi nyugdíjhoz viszonyítva 4,5%-kal, az októberihez képest azonban 4,13 százalékkal lehet többre számítani. Ugyanis a nyugdíjrendelet szerint az emelt nyugdíjösszeg alapját, - ahogy a júliusi évközi emelés esetén is - elvileg most is a 2022. januári emelés előtti havi ellátás mértéke határozza meg. A rendelet úgy szól:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni azt az öregségi nyugdíjat, (...) amely után a jogosultnak a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. január havi emeléséről szóló 692/2021. (XII. 9.) Korm. rendelet 1. §-a alapján emelés (a továbbiakban: januári emelés) járt.

Ez alapján tehát abból az összegből kell számítani, amelyből a januári emelést is számolták. Varga Mihály pénzügyminiszter azonban másként számol, amely alapján tehát egy átlagos nyugdíjösszeget kapó nyugdíjas (164 102 forint) ellátása novemberre már 187 083 forintra növekszik, nagyjából 80 500 forint egyösszegű kiegészítést és 10 ezer forint prémiumot kap.

Amennyiben a Magyar Államkincstár is így számol, akkor több pénz is érkezhet a vártnál a nyugdíjasoknak holnap a bankszámlákra, mivel az októberi nyugdíj összegre jár majd a 4,5 százalékos egyszeri emelés és visszamenőleges korrekció is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem