A ninety year old lady is covered in an insulating blanket to try and stay warm and is unable to leave her house unaided as she is registered blind and frail.

Érik az újabb nyugdíjemelés: ennyi pénz ütheti hamarosan az idősek markát

2022. október 25. 20:31

Bár 22 ezer forinttal havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól, a Nyugdíjguru.hu szerint mintegy 300 ezren jövőre is havi 100 ezer forintnál kisebb ellátásra számíthatnak.

22 ezer forinttal, havi 196 ezerre nőhet az átlagnyugdíj januártól – miután a gazdaságfejlesztési miniszter az RTL Híradó kérdésére azt mondta, egyelőre 13 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok. A költségvetésnek több mint 500 milliárd forintjába kerülhet a korábban tervezettnél nagyobb emelés a Nyugdíjguru.hu szerint. Ők úgy számolnak, 300 ezren jövőre is havi 100 ezer forintnál kisebb ellátást kapnak majd.

A költségvetés alapján jövőre mindössze 5,2 százalékos nyugdíjemelés járna a nyugdíjasoknak januártól, amelyet 3 hónapja fogadott el az Országgyűlés, de a módosításokon dolgozik a kormány. Nyár óta romlottak az inflációs kilátások, ezért is sürgető a nyugdíjak emelése.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy a nyugdíjemeléseknél az MNB inflációs előrejelzését veszik alapul, ezt negyedévente közlik. A legutóbbi jelentés alapján jövőre 13 százalék körüli infláció várható, melyet részletesen decemberben fognak publikálni. Ez alapján 2,5-ször nagyobb emelést kaphatnak a nyugdíjasok, mint azt a kormány eredetileg tervezte.

A várható átlagnyugdíj így jövőre havi 22 ezer forinttal emelkedhet, amely 196 ezer forintra növelheti a nyugdíjat. Azonban a 2,5 millió jogosult többsége az átlagnál jóval kisebb ellátásra jogosult.

100 000 forint alatti ellátásban részesül mintegy 500 000 ember. Ha bekövetkezik ez az emelés januárban, akkor gyakorlatilag 200 000 ember 100 000 forint feletti ellátásban fog részesülni, de még mindig marad 300 000 ember, akik ez alatt kapnak majd nyugdíjat a mostani inflációs körülmények között

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- emelte ki a Nyugdíjguru.hu vezető elemzője, Farkas András. Az érdekképviseletek szerint a 13 százalékos emelés is kevés.

Ez az emelés nem elegendő. Élelmiszerre a nyugdíjasok arányaiban sokkal többet kell költsenek a nyugdíjukból, mint korábban. Van, aki már ma ott tart, hogy döntenie kell, rezsit fizet, gyógyszert vásárol vagy élelmiszert vesz, mert mind a hármat nem tudja kifizetni

- tette hozzá Juhász László,a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke. A költségvetésnek 520 milliárd forintjába kerülhet a tervezettnél nagyobb nyugdíj emelés, míg a 13. havi nyugdíj 440 milliárd forinttal röviditheti meg az államháztartást februárban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem