14 °C Budapest
Grandparents talking to children. Family having leisure time in yard. They are wearing casuals.

Nyugdíjkorhatár 2022: Ekkor mehetsz nyugdíjba az öregségi nyugdíjkorhatár kalkulátor szerint

2021. december 11. 11:31

2022 évére vonatkozóan újból közölnünk kell a hírt: idén újra emelkedik a nyugdíjkorhatár Magyarországon. Na de mennyi a nyugdíjkorhatár ebben az évben, mi az idei nyugdíjkorhatár érték, vagyis az az életkor, amikor egy magyar dolgozó elkezdheti várva várt nyugdíjas éveit, jól megérdemelt pihenését.

Cikkünkben a 2022 nyugdíjkorhatár emelés kapcsán tájékoztatjuk olvasóinkat. Eláruljuk, hogy a nyugdíjkorhatár 2021 évi értékeihez képest mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár 2022 évétől, ki, hány évesen mehet nyugdíjba, és pontosan mit jelent az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése. Mit mond a nyugdíjkorhatár kalkulátor, pontosan hány évet kell betölteniük idén a nyugdíjasoknak ahhoz, hogy visszavonulhassanak kereső éveik végeztével?

A nyugdíjkorhatár emelése

Mind Magyarországon, mind a csökkenő népességű európai országokban nem ismeretlen a nyugdíjkorhatár emelés fogalma. Magyarországon 2014 óta jellemző folyamat a nyugdíjkorhatár sávos emelése, amelyre azért van szükség, hogy az állam egyensúlyban tartsa a dolgozóképes korú korosztály és az általuk eltartott, nyugállományba vonult polgárok arányát. Mindaddig, míg a demográfiai adatok nem stabilizálódnak, az öregségi nyugdíjkorhatár emelése, illetve a nyugdíjba vonulás szabályainak szigorítása (mint például az előnyugdíj eltörlése) terítéken maradhat.

A jelenlegi nyugdíjkorhatár emelésnek köszönhetően, kilátásaink szerint körülbelül 2035-ig rendeződik a nyugdíjazás kérdésköre. Rövidtávon egyelőre nem kell számolnunk újabb nyugdíjkorhatár emeléssel, azonban nem zárhatjuk ki teljesen a lehetőségét a későbbi újabb emeléseknek sem. Gyakori kérdés, hogy mennyire számít magasnak a magyar nyugdíjkorhatár: nos, a hazai nyugdíjkorhatár valójában az európai tendenciák szerint teljesen átlagosnak mondható (Ausztriával tartjuk a lépést), de létezik ennél magasabb nyugdíjkorhatár is (például Dániában, Spanyolországban, vagy Görögországban a nyugdíjkorhatár 66-67 év).

Nyugdíjkorhatár kalkulátor 2022

A következő, 2022 évi nyugdíjkorhatár emelés a küszöbön van: 2022. január 1. napjától az 1957-ben, vagy azt követően születettek számára az öregségi nyugdíjkorhatár kereken 65 évre emelkedik.

  • Aki 1952. január 1-je előtt született, annak a nyugdíjba vonuláshoz a betöltött 62. életév volt a feltétel;
  • az 1952-ben születetteknek a 62. életév betöltését követő 183. nap (62,5 év);
  • az 1953-ban születettek számára már a betöltött 63. életév számított;
  • az 1954-ben születtek esetében ez 63,5 év;
  • az 1955-ben születetteknél 64 év;
  • az 1956-ban születetteknél: 64,5 év;
  • annál pedig, aki 1957-ben, vagy azt követően született, a betöltött 65. életév számít (vagyis az idei, 2022-es nyugdíjkorhatár 65 év).

Ki jogosult az öregségi nyugdíjra?

Az öregségi teljes nyugdíjra azok a magyar dolgozók jogosultak, akik betöltötték az aktuális nyugdíjkorhatárt, rendelkeznek legalább 20 évnyi szolgálati idővel (vagyis dokumentáltan ennyi ideig voltak a munkaerőpiac kereső szereplői), illetve nem állnak belföldön vagy külföldön munkaviszonyban. Mindemellett azzal is fontos, hogy tisztában legyünk, Magyarországon nem kötelező nyugdíjba vonulni a nyugdíjkorhatár betöltésével – vagyis, ha van kedvünk, energiánk és időnk, nyugodtan maradhatunk a pályánkon, míg elég idősnek nem érezzük magunkat ahhoz, visszavonuljunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíjkedvezmények 2022

További fontos tudnivaló, hogy a teljes öregségi nyugdíj mellett rendelkezésünkre állhat az öregségi résznyugdíj is, amennyiben betöltöttük a nyugdíjkorhatárt, és minimum 15 évnyi szolgálati idővel rendelkezünk. A nők esetében számolnunk kell azzal is, hogy gyermekeik számától függetlenül összesen 8 évnyi gyermekneveléssel töltött idő ugyanígy jogosultsági időnek számít. Ha a jogosult öt gyermeket nevelt fel, 1 évvel rövidül a szolgálati ideje; öt fölött pedig minden további gyermek után kap egy év kedvezményt.

Azoknál a nőknél, akik gyermeküket otthon nevelik (otthongondozási díj megállapítása) vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon gondozzák (ápolási díj), illetve 1998. január 1. előtt ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szereztek, 30 évnyi szolgálati időt állapítanak meg. Öregségi nyugdíjra jogosultak emellett életkoruktól függetlenül azok a nők, akik minimum 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek. Utóbbi esetben is 32 évet kereső tevékenységgel járó biztosítási (vagy azzal egytekintetű) jogviszonyt kell elérniük.

Mennyi az öregségi nyugdíj 2022?

Azt, hogy mennyi az öregségi nyugdíj, az éppen aktuális nyugdíjszámítás szabályai határozzák meg. A rendszerről dióhéjban annyit érdemes tudnunk, hogy a nyugdíjszámítás egy felosztó-kivonó rendszer alapján történik: a munkaképes korú dolgozók által befizetett járulékok bekerülnek egy közös „kalapba”, és ebből az alapból osztják vissza a juttatásokat a nyugdíjas polgároknak. A nyugdíjszámításba beleszámít a szolgálati idő, illetve a havi nettó életpálya átlagkereset is (ez nem ugyanaz, mint a havi átlagkeresetünk, hanem az utolsó 33 év havi nettó fizetésének az átlaga – jelen esetben 1988 és 2021 közötti fizetések számítanak).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem