4 °C Budapest
Close up of a loving senior couple dancing on the patio after dinner

Az előnyugdíj feltételei 2021 évében: Előnyugdíj hány éves kortól jár?

2021. október 9. 11:29

Minden magyar munkavállalóban felmerült már a kérdés, hogy milyen lehetőségekkel számolhat a nyugdíj előtt, ha úgy érzi, nem képes a magyar nyugdíjkorhatárig munkát végezni. Milyen előnyugdíj lehetőségek vannak és mennyi az előnyugdíj összege?

Cikkünkben olyan gyakori kérdéseket válaszolunk meg, mint azt, hogy van-e előnyugdíj 2021 évében, és ha igen, mik az előnyugdíj feltételei 2021 során. Van előnyugdíj férfiaknak 2021 évében? Milyen előnyugdíj vagy más nyugdíjkedvezmény illeti meg a nőket? Elérhető az előnyugdíj 60 évesen, vagy mindenképpen ki kell töltenünk a nyugdíjkorhatárt? Mennyi az előnyugdíj összege, amennyiben jár valakinek ilyen juttatás?

Az előnyugdíj eltörlése

Mielőtt hosszabban belemélyednénk a különböző, nyugdíjkorhatár betöltése előtti lehetőségekbe, el kell árulnunk, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj, köznyelven előnyugdíj a 2011. évi CLXVII. törvény értelmében 2011.december 31-ét követően nem állapítható meg a korábbi előnyugdíj jogosultak számára sem. Az illetékes kormány feladata, hogy egyensúlyban tartsa a dolgozóképes korosztály befizetéseit és a nyugdíjazottaknak járó juttatásokat, azonban a csökkenő népesség okán számos olyan szigorítás bevezetése vált szükségessé, mint az előnyugdíj eltörlése.

A tíz évvel ez előtti korlátozó törvény értelmében előnyugdíj 2021 évében sem vehető már igénybe (így az előnyugdíj feltételei 2021 évében már nem érvényesek és nem vehető igénybe előnyugdíj 60 évesen sem), azonban ettől függetlenül eláruljuk, hogy visszamenőlegesen az előnyugdíj hány éves kortól volt érvényes, illetve azt, hogy mennyi az előnyugdíj összege 2011-ig vonatkozóan.

Az előrehozott öregségi nyugdíjról

Az előnyugdíj feltételeknek magyar nők és férfiak tízezrei feleltek meg, ami jogosulttá tette őket arra, hogy a jelenlegi nyugdíjkövetelményeknek megfelelően néhány évvel korábban nyugállományba vonulhassanak. Azok mehettek korábban nyugdíjba, akik 2012. január 1-ig betöltötték a szükséges nyugdíjkorhatárt és rendelkeztek a megfelelő mennyiségű szolgálati idővel – ebbe beleértendő a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíj is.

Az előnyugdíj mindemellett rendelkezésére állt minden olyan nőnek is, akik 1953-ban születtek, betöltötték 59. életévüket, illetve legalább 37 évnyi szolgálati időt letöltöttek. Igényt tarthattak továbbá az előnyugdíj igénybevételére: a bányásznyugdíjra, a balettművészeti életjáradékra és a művésznyugdíjra jogosult személyek is.

Előnyugdíj 2021

A 2011-es szabályok értelmében minden előnyugdíj kedvezmény megszűnt az öregségi nyugdíj tekintetében, így minden esetben a munkavállalóknak kötelező betölteniük a hatályos öregségi nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi öregségi nyugdíj feltételei, hogy a dolgozónak – amellett, hogy a nyugdíjkorhatárt elérte – rendelkeznie kell minimum 20 évnyi szolgálati idővel, illetve a nyugdíjba vonulása után nem állhat munkaviszonyban.

Az előnyugdíj a mai értelemben csak néhány speciális kedvezményre vonatkozik, ilyen például az öregségi résznyugdíj, ami minimum 15 évnyi letöltött szolgálati idővel szerezhető meg. A férfiak és a nők esetében Magyarországon nincs számottevő különbség a nyugdíjba vonulás feltételei között (a nyugdíjkorhatár megegyezik), azonban a nők esetében 8 év gyermekneveléssel töltött időt – a gyermekek számától függetlenül – is beleszámítunk a szolgálati időbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További nyugdíjkedvezmények

Nyugdíjkedvezményre jogosultak azok a nők, akik gyermeküket otthon nevelik (otthongondozási díj megállapítása) vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon gondozzák (ápolási díj), illetve 1998. január 1. előtt ezzel egy tekintet alá eső szolgálati időt szereztek, 30 évnyi szolgálati időt állapítanak meg. Ha a jogosult öt gyermeket nevelt fel, 1 évvel rövidül a szolgálati ideje; öt fölött pedig minden további gyermek után kap egy év kedvezményt. Mindemellett öregségi nyugdíjra jogosultak életkoruktól függetlenül azok a nők, akik minimum 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek - ez esetben is 32 évet kereső tevékenységgel járó biztosítási (vagy azzal egytekintetű) jogviszonyt kell elérniük.

Az előnyugdíj hány éves kortól járt?

Az előnyugdíj férfiaknál és nőknél is 60 éves kortól volt megigényelhető.

Mennyi az előnyugdíj összege?

Az előnyugdíj összegére ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint a sima nyugdíjra, az életkori kedvezménytől függetlenül, így az előnyugdíj összege nem tért el a rendestől.

Nyugdíjkorhatár 2021

Mivel már nem elérhető a 2011 évével megszűnt előnyugdíj, az öregségi nyugdíjkorhatár esetében a nyugállományba vonulóknak be kell tölteniük a nyugdíjkorhatárt, ami a következőképpen alakul, az 1997. évi LXXXI törvény 18. §-a értelmében:

  • 1952. január 1-je előtt születtek, betöltött életévük: 62
  • 1952-ben születtek, életévük: 62,5
  • 1953-ban születtek, a betöltött életévük: 63
  • 1954-ben születtek, életévük: 63,5
  • 1955-ben születtek, betöltött életévük: 64
  • 1956-ban születtek, életévük: 64,5
  • 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életévét.

Nem kötelező nyugdíjba vonulni

Gyakori tévhit, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése alkalmával a dolgozónak nyugdíjba kell vonulnia. Az igazság az, hogy nyugdíjba menni nem kötelező, vagyis azok, akik élethivatásként végzik munkájukat (gyakori például tanárok esetében), addig maradhatnak a pályájukon, amíg érzik magukban az erőt és a kedvet, vagy amíg fizikai állapotuk nem korlátozza őket feladataik megvalósításában. Erről az esetről mindenképpen tudnunk kell, hogy a nyugdíj nem folyósítható rendes munkaviszony mellett, ami azt jelenti, hogy valaki vagy dolgozik, vagy nyugdíjas, a két bérjellegű juttatás nem jár egyszerre senkinek, akármilyen idős legyen is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?