Sok múlik a papírokon: ettől függ majd, mennyi lesz a nyugdíjad

Sok múlik a papírokon: ettől függ majd, mennyi lesz a nyugdíjad

2019. április 17. 10:30

Idén az 1964 és 1969 között születetteken a sor, indult a nyugdíj-adategyeztetési eljárás. Ennek a korosztálynak ezen múlik most a nyugdíjjogosultsága: ennek az eljárásnak a keretében ismertethetik el az összes szolgálati idejüket, a nyugdíjszámítás egyik legfontosabb elemét. 2014 óta zajlik a hivatalból indított nyugdíj-adategyeztetés, a nyugdíjfolyósító ezzel készíti elő, hogy nyugdíjba vonuláskor a már egyeztetett adatokat figyelembe véve gyorsan és pontosan lehessen megállapíthassák a nyugellátásunkat. Mire készüljünk, ha megkaptuk a levelet?

Az idén 50-55 közötti korosztályra kerül sor: a Magyar Államkincstár (MÁK) levélben kezdeményezi a nyugdíj-adategyeztetési eljárást azokkal, akik közelednek a nyugdíjas korhoz. Elsőként csak értesítésre, a későbbiekben pedig kimutatásra számíthatunk: az eljárás keretében tudjuk jóváhagyni a hivatal számítasait, ami alapján megállapítják a szolgálati időt. A szolgálati idő pontos megállapítása nagyon fontos a nyugdíjszámításnál, ha akár egy rövid munkaviszony kimarad a kimutatásból, kevesebb lehet a nyugdíjunk

Idén az 1964 és 1969 között születettekkel veszi fel a kapcsolatot a MÁK, nem mindenki fog azonban levelet kapni, ugyanis nem vesznek részt a eljárásban,

 

  • akiknek szolgálati idejét 2009. december 31-ét követően határozattal már megállapították, vagy ilyen eljárásuk folyamatban van,
  • akik részére öregségi nyugdíjat, korhatár előtti ellátást vagy más szolgálati idő alapján kiszámított ellátást megállapítottak, vagy ilyen eljárásuk folyamatban van,
  • vagy akik részére az egyeztetési eljárást már korábban (pl. kérelem alapján) megindították - írja az ado.hu.

 

Aki a jelen eljárásban nem vesz részt, mégis szüksége lenne az előzetes kimutatásra, kérelmet nyújthatn be az adategyeztetési eljárás lefolytatása iránt. 

Mire érdemes figyelnünk?

A kimutatásban szerepel az egyeztetésre kerülő szolgálati időszak kezdete és vége, az ezt követő időszakot később fogja vizsgálni a hivatal. A leendő nyugdíjas - vagyis a biztosított, volt biztosított - feladata, hogy a szolgálati időket tartalmazó értesítést átnézze, ellenőrizze, és jelezze a nyugdíjfolyósító felé, ha az általa ismert adatok nem egyeznek meg a nyilvántartásban szereplő adatokkal, vagy hiányoznak a kimutatásból.

A szolgálatiidő-kimutatás idősorait alaposan át kell néznie a leendő nyugdíjasoknak, és ha hiányosságot, eltérést tapasztalunk, ezt írásban jelezzük a MÁK felé. A legjobb, ha rögtön csatoljuk az igazoló okiratot is, amely alátámasztja a hiányzó, eltérő foglalkoztatási időszak általunk ismert adatait. Bármilyen dokumentum, amely a birtokunkban van az adott időszakról, bizonyítékul szolgálhat, de utólag is kikérhetjuk az egykori munkaadótól azokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha másolatban nyújtjuk be az okmányokat, azok (díjmentes) "hitelesítése" lehet szükséges nyugdíjbiztosítási ügyfélszolgálaton, vagy a tájékoztató levélben megjelölt helyeken.

A MÁK nem csak a szolgálatiidő-kimutatást, hanem válaszlevélűrlapot is küld a leendő nyugdíjasoknak, amelybe beírhatják észrevételeiket. A levél tartalmazhat továbbá gyermekekkel kapcsolatos nyilatkozatűrlapot is, amelyeta nők negyven év jogosultság megállapításához kell kitölteni.

Fontos, hogy a MÁK csak arról küld adatokat a kimutatásban, hogy mennyi volt a foglalkoztatók által bejelentett biztosítási idő és a nyugdíjjárulék-köteles jövedelem, mert ez szerepel csak a társadalombiztosítási nyilvántartásban. Ezen túl viszont vannak egyéb szolgálati időnek mindősülő időszakok is, melyek alatt járulékot nem fizettünk, így ezeket nekünk kell közölnünk a hivatallal. Ezeket az időszakokat igazoló dokumentumok is a leendő nyugdíjas birtokában vannak, melyeket ő tud a nyugdíjfolyosító rendelkezésére bocsátani. 

Szolgálati időnek minősülő egyéb, nem járulékfizetéssel szerzett időszakok:

 

  • katonai (polgári) szolgálatban eltöltött idő, 
  • az 1998. január 1. előtt felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok ideje, 
  • az anya 1968. január 1. előtt született gyermekére kapott gyermekenként 365, tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetén 550 naptári nap szolgálati ideje

Ezek a járulékfizetés nélkül szolgálati időnek minősülnek. A katonai szolgálat időtartamát katonakönyvvel, a felsőfokú nappali tagozatos tanulmányok időtartamát leckekönyvvel, az 1968. előtt született gyermekre vonatkozó adatokat születési anyakönyvi kivonattal lehet igazolni.

A nyugdíj-adategyeztetési eljárás határozattal zárul: a határozat tartalmazza a nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető összes szolgálati időt, a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító szolgálati időt, ezen belül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati időt. Mindenképpen érdemes az egyeztetési eljárás során a hivatallal együttműködve az adatok legpontosabb megadására törekedni, ugyanis a szolgálati idő hossza jelentősen befolyásolja a később megállapításra kerülő nyugellátás mértékét.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?